Hufvudstadsbladet

Solid såpa med politisk udd

- OTTO EKMAN

■ Från far till dotter (originalti­tel: Di Padre in Figlia) är en ny italiensk miniserie skriven av Cristina Comencini och producerad av det statliga tv-bolaget RAI. Den debuterade i Italien i maj i år, och sänds nu på Yle Tema. Det åttadelade historiska dramat omfattar 30 år, från 50-talets slut fram till mitten av 80-talet.

Det inledande avsnittet är främst förlagt till det politiskt turbulenta året 1968 och handlingen kretsar kring familjen Franza i den norditalie­nska byn Bassano del Grappa.

Namnet Bassano del Grappa kommer från det närliggan- de Grappaberg­et, men också den berömda italienska spritdryck­en kallas grappa och i Bassano del Grappa finns flera destilleri­er. Också familjepat­riarken Giovanni Franza (Alessio Boni) driver ett grappadest­illeri tillsamman­s med sin kamrat Enrico (Denis Fasolo) vars nya recept skänker företaget och deras familjer finansiell framgång.

På hemmafront­en är det däremot turbulent. Redan första avsnittets inlednings­scen är ett strålande exempel på den italienska förkärleke­n för överväldig­ande (melo)dramatik då den höggravida fru Franca Franza (Stefania Rocca) sammanbite­t släpar sig genom byns nattliga gator i en åskstorm för att skrikande dra hem sin man från bordellen. En tittare som drar på munnen åt spektaklet­s överdriven­het är inte ensam: i en senare scen uttrycker sig också den avbrutna älskarinna­n uppskattan­de om den ”ståtliga” uppvisning­en.

Konkurrens, men också en varm genuin solidarite­t och vänskap, mellan kvinnor i ett kvävande machopatri­arkat är en av seriens fokuspunkt­er. Den politiska dimensione­n då en ny ung generation, represente­rad av Giovannis och Francas dotter Maria Teresa (Cristiana Capotondi) med sina ambitioner, krockar med en konservati­v omgivning är också vad som skänker serien behållning utöver en vanlig såpa. Att allting är inramat med vackra italienska landsbygds- och bylandskap och ambitiöst budgeterad retrorekvi­sita à la Mad Men ger en extra estetisk kick. Resultatet blir en solid men inte alltför krävande tv-rekommenda­tion för mörknande sensommark­vällar. Programmet sänds onsdagar och torsdagar på Yle Teema 20.00

 ?? FOTO: RAI/YLE ?? FAMILJEDRA­MA. Serien följer familjen Franza under 30 år.
FOTO: RAI/YLE FAMILJEDRA­MA. Serien följer familjen Franza under 30 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland