Hufvudstadsbladet

Som köpmännen i Venedig

-

■ I På kulturresa i Italien (Italy Unpacked) utforskar den brittiska konstkriti­kern Andrew GrahamDixo­n och den italienska kocken Giorgio Locatelli olika regioner i Italien och delar med sig av sin kunskap om kultur och mat.

I det första avsnittet reste de längs den italienska östkusten, i regionerna Basilicata och Apulien och tog bland annat en promenad i gamla staden i Matera, som är uthuggen ur berget. I det andra avsnittet besökte de Marche och Umbrien. Där utforskade de Grotte di Frassasi, en av världens största droppstens­grottsyste­m djupt under bergskedja­n Apenninern­a.

I den tredje och sista etappen av Andrews och Giorgios resa är det nu dags att sikta in sig på Veneto, regionen i nordöstra Italien belägen mellan alperna och Adriatiska havet. Men de stannar inte i regionens mest kända stad Venedig, utan följer i köpmännens fotspår.

De börjar resan med att fånga musslor och tillreder sedan en musselpast­a mitt i Venedigs lagun. De reser vidare till Padua för att beundra de vackra freskerna och tar sig ner längs floden Brenta för att titta på de palladians­ka villorna. I Vicenza upplever de en av de vackraste målningarn­a i hela Italien – Giovanni Bellinis Battesimo di Cristo.

Andrew och Giorgio avslutar sedan sin resa i Dolomitern­as bergslands­kap, bland de mest fascineran­de och överraskan­de områden Italien har att erbjuda. HBL Yle Teema 21.00, repris lördag 16.20

 ?? FOTO: YLE ?? SISTA RESAN. Konstkriti­kern Andrew Graham-Dixon och kocken Giorgio Locatelli besöker Veneto.
FOTO: YLE SISTA RESAN. Konstkriti­kern Andrew Graham-Dixon och kocken Giorgio Locatelli besöker Veneto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland