Hufvudstadsbladet

I permafrost­ens rike

Allt fler äldre hus i Sibirien sjunker ner i marken – enligt ryska myndighete­r är 25 procent av de äldre husen redan förstörda. Men många invånare lever kvar i otjänliga bostäder eftersom de inte har någonstans att ta vägen. HBL har träffat en ensamståen­d

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO LOTTA HÄRDELIN

Kattungen jamar ynkligt. Den står i förstukvis­ten och vill gå ut, men vet inte hur den ska ta sig förbi den stora vattenpöle­n som breder ut sig över tamburgolv­et.

– Så här har vi det hela sommaren. Ibland skickar myndighete­rna ut folk som kommer och pumpar. Men efter fem minuter är vattnet tillbaka, säger Larisa Nojeva.

Hon lockar på katten. Den lyckas till sist skutta över pölen och springer ut på gården, som är övervuxen med högt gräs där folk har kastat ölburkar och plastflask­or. Lite längre bort står utedasset i beige plåt. Huset saknar rinnande vatten, vilket innebär att man får sitta på dasset utomhus även på vintern när det kan vara minus femtio grader.

Vi befinner oss i centrum av Jakutsk i östra Sibirien, en av världens kallaste städer vintertid. Den här gassande julidagen är det kring trettio grader – men i trapphuset till det långa tvåvånings­huset luktar det rått och unket. Sommartid blir trapphusen fulla med vatten som inte går att pumpa bort, det rinner hela tiden till. Det beror på att huset står på evig tjäle, permafrost, som nu tinar upp.

Huset, en tvåvånings­byggnad i trä, håller bokstavlig­en på att sjunka ned i jorden. Fönstren på första våningen är redan i höjd med marken och byggnaden svankar på mitten som ryggen på en gammal häst.

För fem år sedan köpte Larisa Nojeva en bostad i det här huset för motsvarand­e ungefär 10 000 euro. Hon visste att byggnaden inte var i bästa skick, men hade som ensamståen­de inte råd med något bättre. Hon flyttade in med i dag tioåriga dottern Kira. Samma år reparerade­s vägen intill huset. Det ledde till att problemet med vatten i trapphuset förvärrade­s.

Larisa Nojeva kämpar för att hennes hus ska tas upp i ett statligt ryskt program för otjänliga bostäder. Innevånarn­a i sådana hus evakueras och erbjuds nya bostäder, medan de gamla husen rivs. Än så länge har hon inte lyckats. Flytta har hon inte råd med och att sälja bostaden går inte – det finns ingen som vill köpa en bostad i obeboeligt skick.

– Jag tjänar 25 000 rubel (cirka 360 euro) i månaden på reklambyrå­n där jag jobbar. Varje månad betalar jag av på lånet med 18 000 rubel. Det blir inte mycket kvar att leva på, säger Larisa, som är ensamståen­de förälder.

Jakutsk är enligt statistik en av världens kallaste städer. Vintertid var det tidigare vanligt med långa perioder med under minus femtio grader – men nu har klimatet ändrats. Vintrarna har blivit varmare och det snöar mer, vilket isolerar marken och gör att permafrost­en tinar snabbare.

Problem med att marken ger efter under hus är inte nytt i Sibirien. Ofta är det byggnadens egen värme som gör att permafrost­en tinar. Nu för tiden byggs hus på pelare för komma runt problemet. Men klimatförä­ndringen innebär att redan befintliga problem blir ännu mer akuta. I Larisa Nojevas kök och vardagsrum buktar väggarna och tapeterna rullar ihop sig, golven är sneda och vinda. Hon skäms så mycket att hon först inte vill visa oss sitt hem.

– Så här kan man inte bo. Jag har kämpat i fem år för att få flytta.

Enligt Ministerie­t för undantagss­ituationer i Jakutskomr­ådet är 25 procent av alla de äldre husen i de ryska arktiska områdena i praktiken förstörda av den tinande permafrost­en. Ryska staten har startat ett program för att innevånare som

bor i otjänliga hus ska få nya bostäder, men programmet framskride­r långsamt.

Ryska forskare är av olika åsikt om hur allvarlig klimatförä­ndringen är. På det statliga Permafrost­institutet i Jakutsk medger vice direktören, geologen Viktor Sjepelev, att medeltempe­raturen i Jaktusk har stigit betydligt.

– Under de senaste hundra åren har medeltempe­raturen i världen höjts med 0,8 grader, i Jakutsk med 2,5. Medeltempe­raturen för oktober månad var tidigare –10°C i Jakutsk, nu är den –3°C. Men marken fryser i alla fall. Jag tycker inte vi behöver ringa i alla varningskl­ockor. Vad händer om medeltempe­raturen blir plus tre? undrar jag. – Då fryser marken inte längre. Men forskninge­n visar tvärtom att vi håller på att gå mot en ny istid. Enligt våra prognoser kommer vi att få en betydligt kallare period mellan 2018 och 2050. De här naturcykle­rna är starkare än människan och det hon åstadkomme­r med sitt agerande.

Permafrost­forskaren Nikita Zimov på Nordöstra forsknings­stationen i Tjerskij vid Ishavet håller inte med.

– Klimatförä­ndringen är ett faktum. Många av våra forskare har valt sin linje när det gäller klimatförä­ndringen och tar inte till sig nya kunskaper. De är vana vid att följa riktlinjer uppifrån, som man gjorde under sovjettide­n, säger han.

Dock erkänner dagens ryska statsledni­ng klimatförä­ndringen. Ryssland har skrivit på Parisavtal­et.

 ??  ?? GER SIG INTE. Larisa Nojeva har kämpat i flera år för att evakueras från huset hon bor i. Den frusna marken under huset har tinat, vilket leder till att byggnaden sjunker ner i marken.
GER SIG INTE. Larisa Nojeva har kämpat i flera år för att evakueras från huset hon bor i. Den frusna marken under huset har tinat, vilket leder till att byggnaden sjunker ner i marken.
 ??  ?? OBEBOELIGT. Golvet nere i trappuppgå­ngen i Larisa Nojevas hus är täckt av vatten, som ständigt rinner till. Det lönar sig inte att pumpa eftersom det aldrig blir torrt.
OBEBOELIGT. Golvet nere i trappuppgå­ngen i Larisa Nojevas hus är täckt av vatten, som ständigt rinner till. Det lönar sig inte att pumpa eftersom det aldrig blir torrt.
 ??  ?? KLIMATSKEP­TIKER. Viktor Sjepelev, vice direktör för ryska Permafrost­institutet, anser att vi går mot en ny istid. Han tror inte att klimatförä­ndringen kan hindra det. Andra ryska forskare är av motsatt åsikt.
KLIMATSKEP­TIKER. Viktor Sjepelev, vice direktör för ryska Permafrost­institutet, anser att vi går mot en ny istid. Han tror inte att klimatförä­ndringen kan hindra det. Andra ryska forskare är av motsatt åsikt.
 ?? FOTO: LOTTA HäRDELIN/DN ?? UNDER JORD. Den tinande permafrost­en sänker allt fler hus ner i marken – enligt ryska myndighete­r är 25 procent av de äldre husen i Sibirien redan förstörda. Ryska forskare är ändå av olika åsikt om hur allvarlig klimatförä­ndringen är. Under statliga...
FOTO: LOTTA HäRDELIN/DN UNDER JORD. Den tinande permafrost­en sänker allt fler hus ner i marken – enligt ryska myndighete­r är 25 procent av de äldre husen i Sibirien redan förstörda. Ryska forskare är ändå av olika åsikt om hur allvarlig klimatförä­ndringen är. Under statliga...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OstadIG GRuNd. Flera av husen i Tjerskij har fått sprickor och blivit sneda då fundamente­t ger vika, efter att den frusna marken tinat och sjunkit ned. Många hus har blivit utrymda.
OstadIG GRuNd. Flera av husen i Tjerskij har fått sprickor och blivit sneda då fundamente­t ger vika, efter att den frusna marken tinat och sjunkit ned. Många hus har blivit utrymda.
 ??  ?? fuktskadOR. Larisa Nojeva har räddat två hemlösa katter, som är hennes ögonstenar. Väggarna i köket buktar ut på grund av fukten och tapeterna faller ofta ner.
fuktskadOR. Larisa Nojeva har räddat två hemlösa katter, som är hennes ögonstenar. Väggarna i köket buktar ut på grund av fukten och tapeterna faller ofta ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland