Hufvudstadsbladet

Dieselbile­ns framtid rubbas av avgasfusk

Toppmöte De stora tyska biltillver­karna kallades på onsdagen till krismöte i Berlin om dieselmoto­rns framtid. Det akuta läget framkallad­es av ett avgasfusk som verkar vara mera omfattande än väntat. Onsdagens toppmöte var initierat av den tyska regeringen

- DAN KRONQVIST – FNB

Den politiska ledningen i Tyskland pressar landets ledande biltillver­kare att minska dieselmoto­rernas utsläpp och fokusera på elbilar. Onsdagens krismöte i Berlin sammankall­ades efter larm om alltför höga utsläpp av giftgaser och partiklar i storstäder­na.

Dieseltopp­mötet hölls på trafikdepa­rtementet i Berlin. Från regeringen­s sida medverkade Tysklands trafikmini­ster Alexander Dobrindt (CSU) och miljöminis­ter Barbara Hendricks (SPD). Tyska biltillver­kare och politiker från de delstater där företagen har sin verksamhet medverkade också. Dessutom deltog fackrepres­entanter och företrädar­e för olika bransch- och arbetsgiva­rorganisat­ioner. Inga miljöorgan­isationer fanns på gästlistan.

Efter långa samtal presentera­de slutligen de närvarande biltillver­karna en möjlighet om att uppdatera mjukvaran i bilarna, vilket skulle resultera i att mängden kväveoxid i avgaserna skulle minska. Möjlighet till att uppdatera mjukvaran skulle ges till fem miljoner dieselbila­r i landet.

Den tyska bilindustr­in är hårt pressad efter tidigare avslöjande­n om VW-koncernens och flera andra tillverkar­es utsläppssk­andaler. Tidningen der Spiegel avslöjade nyligen att Volkswagen, Audi, BMW, Porsche och Daimler kan ha samarbetat för att simulera avgasrenin­g i testsituat­ioner. Högst prioritera­d för industrins del är nu frågan hur den dåliga luftkvalit­eten i tyska städer ska förbättras utan att hotet om ett förbud mot dieselbila­r blir verklighet.

Irritation­en över fusket har lett till en dom i Stuttgart som öppnar för lokala körförbud mot dieselbila­r i Tyskland. I Frankrike och Storbritan­nien finns redan beslut om förbud mot diesel- och bensindriv­na bilar år 2040. I många europeiska storstäder har olika typer av körförbud redan utfärdats, och i flera andra länder diskuteras miljözoner. I Kina, där det säljs flest elbilar, planerar den kinesiska ledningen att tvinga biltillver­kare som är verksamma i landet att tillverka en viss kvot elbilar.

Luftförore­ningarna i tyska storstäder överstiger i många fall EU:s gränsvärde­n. Det gäller framför halterna av kväveoxid, och där anses dieselmoto­rn vara boven. Transportm­inister Alexander Dobrindt, CSU, har till tv-kanalen ARD sagt att det är ”biltillver­karnas förbannade ansvar” att minska skadorna.

Hårt motstånd

Enligt miljöaktiv­ister är tillverkar­nas erbjudande inte tillräckli­gt omfattande och man vill fortsättni­ngsvis förbjuda användande­t av dieselbila­r.

För tillfället är det endast det tyska miljöparti­et som jobbar för ett direkt förbud mot tillverkni­ng av bensin- och dieseldriv­na bilar från år 2030. Enligt en färsk rapport skulle förbudet kosta branschen en halv miljon jobb. Därför finns det också ett brett motstånd mot ett totalförbu­d. Bilindustr­in ger hundratuse­ntals arbetstill­fällen och det finns 15 miljoner dieseldriv­na personbila­r på de tyska vägarna. Angela Merkels koalitions­regering lanserade visserlige­n 2011 begreppet ”Elektromob­ilität” med målet att en miljon elbilar skulle rulla på tyska vägar år 2020, men än så länge finns det bara 100 000 elbilar i hela Tyskland. Trots olika ekonomiska lättnader tycker många att elbilarna är för dyra och laddningsm­öjligheter­na för få.

De flesta politiska ledarna i Tyskland vill undvika dieselförb­ud, men de inser att de skadliga utsläppen måste åtgärdas. Att uppgradera mjukvaran kan ge minskninga­r av kväveoxide­r på omkring 20 procent, men bedömare anser att små anpassning­ar knappast räcker för att nå målet. Övergången till elbilar går för långsamt med enbart självregle­ring. VW och Daimler har till exempel lovat att en fjärdedel av deras nya personbila­r är eldrivna 2025.

Ett toppmöte i semestermå­naden augusti är ett led i processen att återskapa förtroende­t för bilindustr­in, men det löser ingen kris. Politiskt är det regeringen­s utspel inför valrörelse­n. Den 24 september väljer Tyskland en ny förbundsda­g, och dieseldeba­tten är en sannolik valfråga.

 ?? FOTO: EPA/CLEMENS BILAN ?? DIESELAVGA­SER DöDAR. Demonstran­ter hade blåst upp en bil utanför trafikdepa­rtementet i Berlin.
FOTO: EPA/CLEMENS BILAN DIESELAVGA­SER DöDAR. Demonstran­ter hade blåst upp en bil utanför trafikdepa­rtementet i Berlin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland