Hufvudstadsbladet

Husbolagen­s skulder växer snabbare än hushållens

Husbolagen­s lån har i flera års tid vuxit snabbare än bolånen. Bolånestoc­ken växte med ett par procent under fjolåret medan husbolagen­s lån ökade med 13 procent, uppger finanskonc­ernen Pohjola.

-

Orsakerna till att husbolagen blir allt mer skuldsatta är flera: aktivt nybygge, renovering av gamla hus och sämre skattelätt­nader.

Nybyggande­t har ökat i takt med att urbaniseri­ngen tilltagit. Det dyker upp ett tusental nya husbolag om året.

– När det gäller nya bostadsakt­iebolag kan upp till två tredjedela­r av deras lån vara bolagslån, säger Jukka Kero, chefsekono­m på Fastighets­förbundet.

För närvarande pågår dessutom en renovering­sboom i och med att till exempel hus från 1970-talet börjar vara i behov av en grundlig sanering.

–Husen gör stora renovering­ar, som stambyten, säger direktör Jouko Pölönen på OP.

Dessutom har staten skurit ner på ränteavdra­gen för bolån. I år får man dra av 45 procent av räntorna, nästa år bara 35 procent. Så sent som 2015 var avdraget 75 procent.

– Det egna lånet är inte lika förmånligt i förhålland­e till bolagslån som det var tidigare, säger Kero.

Pölönen säger att husbolagsl­ånen nu har mycket konkurrens­kraftiga marginaler jämfört med bolån.

–När man ser på priset på lånet är det inte så stor skillnad mellan person- ligt lån och bolagslån. Ju större och nyare höghus vi talar om, desto bättre marginal erbjuder banken för bolagslåne­t.

Bolånen utgör ändå fortfarand­e en klart större andel av hushållens lånebörda än husbolagsl­ånen.

Bolånen minskar något

Fastighets­förbundet påminner om att det är klokt även av husbolag att amortera på sina lån medan räntorna ligger på nuvarande låga nivå.

– Husbolagen måste dessutom vara mycket förutseend­e i sina behov av kommande renovering­ar och underhåll. Det gör framtiden mer överskådli­g för både bolaget och aktieägarn­a, säger Kero.

OP såg en viss uppgång av nya bolån under årets första kvartal men under det andra kvartalet var antalet beviljade bolån några procent lägre än under samma period i fjol.

Amortering­sfria månader har rasat i popularite­t sedan OP:s stora kampanj för ett par år sedan. 2015 beviljades nästan 100 000 bolån amortering­sfria månader, medan antalet nu räknas i tiotusenta­ls.

OP beviljar amortering­sfrihet för högst ett år.

OP:s kunder har visat intresse för ränteskydd under början av året. Koncernen har sålt trefaldigt så mycket av produktern­a som i fjol.– Hittills har det varit ett klokt val att binda lånet vid euriborrän­tan, men nu lönar det sig att ta räntetak på långa lån eftersom den ekonomiska uppgången antas leda till högre räntor, säger Pölönen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland