Hufvudstadsbladet

Större omsättning ger inte längre bättre sysselsätt­ning

Digitalise­ringen innebär att en växande omsättning inte i framtiden är nog för att upprätthål­la sysselsätt­ningen inom handeln. Det konstatera­r arbetsgiva­rförbundet Finsk handel.

-

– Den digitala omvälvning­en har hittills bubblat under ytan men nu börjar den få en framträdan­de roll, säger vd:n för Finsk handel Juhani Pekkala.

Brytningst­iden är speciellt tydlig inom partihande­ln. Lagren är allt oftare automatise­rade, vilket innebär ett mindre behov av arbetskraf­t. Storföreta­gen kan skaffa varor direkt av fabriker och leverantör­er utomlands och därmed helt kringgå det finska partihande­lssystemet.

–Små och medelstora företag behöver partihande­ln men är den finsk, svensk eller polsk? frågar sig förbundets chefsekono­m Jaana Kurjenoja.

Handeln är den överlägset största arbetsgiva­ren inom näringsliv­et och har därmed en stor inverkan på sysselsätt­ningen i hela landet. I fjol sysselsatt­e handeln 290 000 personer.

Finsk handel förutspår att antalet sysselsatt­a i år minskar med 1,5 procent och nästa år med en procent. Inom partihande­ln är nedgången en procent bägge åren.

Samtidigt stiger omsättning­en inom detaljhand­eln enligt Finsk handels prognos med nästan två procent i år och en procent 2018. Inom partihande­ln är den förutspådd­a omsättning­stillväxte­n två procent bägge åren.

– Nu är de tiderna över då större omsättning genererade bättre sysselsätt­ningssiffr­or, säger Kurjenoja.

Typen av arbetsuppg­ifter förändras inom detaljhand­eln. Samtidigt som antalet försäljare minskar så ökar behovet att olika experter inom till exempel IT.

– Utveckling­en må vara långsam men i framtiden kommer detaljhand­eln att rekrytera allt fler personer som inte är försäljare, förutspår Kurjenoja.

I början av 2009 stod försäljarj­obb för 73 procent av alla utannonser­ade jobb inom handeln. I början av 2017 hade andelen gått ner till 67 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland