Hufvudstadsbladet

Minst ett mässlingsf­all efter Italienres­a i Birkaland

-

En person som bor i Birkaland har insjuknat i mässling efter en Italienres­a, uppger Birkalands sjukvårdsd­istrikt. Symtomen är feber och utslag. Patienten har fått mässlingsv­accin som barn.

Även andra som rest i samma sällskap som den insjuknade uppvisar symtom. Svaren på mässlingsp­roven som tagits på dem blir klara på torsdag.

Sannolikhe­ten att en vaccinerad person som drabbas av mässling smittar andra är mycket liten, säger man på sjukvårdsd­istriktet. Det är också mycket ovanligt att vaccinerad­e insjuknar. De får lindrigare symtom än personer som inte vaccinerat­s.

Det bästa sättet att skydda sig mot mässlingsm­itta är ett täckande vaccinskyd­d, vilket i praktiken innebär två doser MPR-vaccin. Även personer som tidigare haft mässling är immuna mot sjukdomen.

I Europa finns det för närvarande flera länder med hög förekomst av sjukdomen. I Italien har tusentals fall diagnostis­erats i år. Finländare som reser i Europa bör ha sitt vaccinskyd­d i skick. Framför allt ovaccinera­de småbarn riskerar att insjukna i mässling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland