Hufvudstadsbladet

Antalet vitkindade gäss minskade

Minskninge­n av vitkindade gäss beror bland annat på massdöden av gäss i år och att det föddes färre ungar i fjol.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Det totala antalet vitkindade gäss som betar på gräsmattor­na i parkerna i Helsingfor­s och östra Esbo minskade med åtta procent från förra året, rapportera­r Finlands miljöcentr­al i ett pressmedde­lande.

Antalet vuxna gäss minskade med cirka 11 procent från 2016. Bland annat massdöden av vitkindade gäss som skett i sommar och att det i fjol föddes dåligt med ungar ligger bakom minskninge­n.

Däremot ökade antalet gässlingar i år med över en tredjedel jämfört med 2016. I år observerad­es sammanlagt 288 kullar. Det är trots allt 100 kullar färre än toppåret 2015.

– Fjolåret var ett dåligt år för den vitkindade gåsen. Däremot har arten klarat sig bra den här sommaren då det samtidigt varit svårt för många andra skärgårdsf­åglar, säger äldre forskaren Markku Mikkola-Roos vid Finlands miljöcentr­al.

Forskarna vid centralen räknade sammanlagt 5 278 vitkindade gäss i Helsingfor­s och i östra Esbo i år.

I Helsingfor­s finns de flesta kullarna i Sveaborg, vid Arabiastra­nden, Brunnspark­en, Merikantov­ägen i Tölö och vid Tölöviken. I Es- bo finns gässen främst i Björnviken och Otnäs.

Orsaken till massdöden oklar

Hundratals döda vitkindade gäss observerad­es under våren och sommaren längs Finska vikens kust. Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira har genomfört undersökni­ngar men har inte kunnat fastställa en enskild orsak till massdöden. Fågelinflu­ensa har ändå kunnat uteslutas.

– Evira misstänker utifrån sin undersökni­ng, att massdöden bland fullvuxna vitkindade gäss kan bero på nervsjukdo­men botulism som smittat via gråtruten. Gråtruten söker ofta föda vid Käringmoss­ens återvinnin­gscentral och trutarna kan därifrån ha fört sjukdomen med sig till kusten, säger MikkolaRoo­s, som vill rätta till uppfattnin­gen om att massdöden av fullvuxna gäss skulle bero på parasiter, något som tidigare rapportera­ts i medier.

Däremot har ökade antal parasiter observerat­s bland vitkindade gässlingar i år. Enligt Mikkola-Roos kan parasitern­a komma att balansera population­sökningen bland vitkindade gäss trots att det föddes betydligt flera ungar i år än i fjol.

– De ungar som kläcktes i sommar kommer inte att häcka ännu nästa år. Hur det ökade antalet ungar i år kommer att påverka population­en i framtiden återstår att se.

Fjolåret var ett dåligt år för den vitkindade gåsen. Däremot har arten klarat sig bra den här sommaren då det samtidigt varit svårt för många andra skärgårdsf­åglar. Markku Mikkola-Roos Äldre forskare

 ?? FOTO: FINLANDS MILJöCENTR­AL / HEIKKI KOTIRANTA ?? MASSDöDEN OKLAR. Under våren och sommaren observerad­es hundratals döda vitkindade gäss i Helsingfor­sregionen. Precis vad som orsakat massdöden är ännu oklart.
FOTO: FINLANDS MILJöCENTR­AL / HEIKKI KOTIRANTA MASSDöDEN OKLAR. Under våren och sommaren observerad­es hundratals döda vitkindade gäss i Helsingfor­sregionen. Precis vad som orsakat massdöden är ännu oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland