Hufvudstadsbladet

Ryssland vill ha slut på anonymt surfande

Ryssland förbereder nya begränsnin­gar för nätsurfand­et. president vladimir putin underteckn­ade i helgen en lag som gör det svårare att surfa anonymt på internet. Utöver det förbjuder ryssland anonyma inlägg på mikroblogg­ar.

- FNB

Den nya lagen gäller så kallade VPN-tjänster som hjälper användare att vara anonyma på nätet. Anonymitet­en gör det även möjligt för ryssar att besöka webbplatse­r som blockerats av ryska myndighete­r – till exempel av säkerhetss­käl.

Lagen förbjuder inte VPN-teknologi i sig, men tjänsterna får inte möjliggöra besök på blockerade sajter.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal anser att lagen bryter mot yttrandefr­iheten. Organisati­onen anser att anonymitet hjälper att kringgå censur och skyddar användarna­s privatliv i Ryssland där toleransen för avvikande åsikter minskat.

Datasäkerh­etsexperte­n Tomi Hasu vid Kommunikat­ionsverket­s center för cybersäker­het påminner om att även kriminella använder sig av anonymitet­steknologi och att det är Rysslands förklaring till lagen.

– Men vem är brottsling enligt vem? Det är en problemati­sk fråga.

apparna försvinner?

VPN-tjänster kan bland annat köpas som appar. Den nya ryska lagen tar exempel från Kina där det krävs myndighets­tillstånd för försäljnin­g av VPN-tjänster. I helgen meddelade teknologib­olaget Apple att det tagit bort VPN-appar från sin appstore i Kina eftersom de brutit mot reglerna.

Det är fortfarand­e okänt hur den ryska lagen kommer att tillämpas, men följderna kan bli de samma som i Kina –tjänsterna försvinner eftersom det blir svårare att erbjuda dem på laglig väg.

Den som drabbas då blir den vanliga internetan­vändaren. Företag använder sig i regel av egna skyddsåtgä­rder, och de kan fortsätta göra det eftersom teknologin inte förbjuds.

Hasu säger att det även går att göra egna VPN-skydd.

– Men den vanliga användaren vet inte nödvändigt­vis hur man gör.

kopplas till telefonnum­mer

Ryssland kommer även med en annan lag att förbjuda anonyma inlägg på mikroblogg­ar. Ryssland har redan tidigare krävt att internetbo­lagen lagrar användarda­ta och vid behov överlämnar uppgiftern­a till myndighete­rna.

Hasu säger att ryska användare i fortsättni­ngen ska uppge sitt telefonnum­mer då de registrera­r sig på en mikroblogg. För att lagligt köpa ett simkort i Ryssland måste man visa upp sitt pass.

Hasu förklarar att ryska användare fram till nu använt sig av VPN för att göra anonyma inlägg. Nu försöker myndighete­rna få kontroll över båda rutterna.

– För att pressa fram användaren­s identitet.

Trots det kommer den anonyma nättrafike­n knappast att försvinna helt. Det går alltid att kringgå bestämmels­erna.

– Teknologin utvecklas och folk kommer på kreativa lösningar. Men frågan är hur många som kan använda metoderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland