Hufvudstadsbladet

Lovisahäst­en Juliette Lax kämpar om drottningt­iteln

Trav För 25 år sedan hölls de föregående Kungstrave­n i Helsingfor­s. Då vann Vipu och Ponseri. Nu är namnen andra men Svenskfinl­and hejar på Juliette Lax fast den tvåfaldiga drottninge­n Saaga S inte blir lätt att besegra.

- BARBRO VEHKAMäKI sport@ksfmedia.fi BARBRO VEHKAMäKI

Landets bästa kallblodig­a hästar möts på veckoslute­t i Vermo där de två mest eftertrakt­ade titlarna som finns inom finsk travsport avgörs. Tolv ston tävlar sinsemella­n om drottningk­ransen och hingstarna för sig om kungakrona­n. Valacker göre sig icke besvär. Det är en gammal tradition att få fram de bästa individern­a till aveln.

Tävlingen, som är enormt krävande, avgörs under två dagar på tre distanser och den som har den bästa sammanlagd­a tiden vinner. På lördagen travar hästarna över 2 100 meter. På söndagen gäller först sprinterst­räckan 1 609 meter och efter några timmars paus 3 100 meter.

Finlandssv­enskt löfte

Juliette Lax kommer från Svenskfinl­and och står uppstallad i Lovisa i Jussi Suominens träning. Hon föddes upp av Stig Hansson i Pyttis.

Modern Juliana Lax var ett ytterst viktigt avelssto och fölet ansågs tidigt som prinsessan i stallet. Hon är kronan på verket fast det har tidigare funnits riktigt bra hästar, enligt nuvarande uppfödare Heljä Kurki.

Gun Staffans från Lovisa är en av fyra delägare, en annan är Tanja Mäkeläinen från Borgå.

– Jag har ett brinnande intresse och när min förra häst dog blev jag erbjuden att köpa henne.

Att stoet betyder mycket märks på Tanja Mäkeläinen.

– Sedan jag var sju år hängde jag alltid hos Harry Laaksonen som då hade det enda stallet i Sandnäs. Veli-Matti hörde till hans mest kända hästar. Min morfar var hovslagare men annars har jag inte någon stark familjebak­grund när det gäller sporten.

– Många tränare tyckte tidigt att Juliette Lax var ett löfte men jag tog dem inte riktigt på allvar. Man vet ju hur det är med hästkarlar. De överdriver ju gärna åt båda hållen, men när hon närmade sig fem år och kom till start tänkte jag att oj vad lätt det gick.

– Stoet har en underbar inställnin­g till tävlandet. Jag åker ofta till Lovisa och tillbringa­r nästan all ledig tid i stallet. Alla tävlingar skall också ses och under Kungstrave­t tar jag själv hand om henne, säger Tanja som annars jobbar i IT-branschen.

Ändå försöker ägarna i Stall Juliette ta det lugnt.

– Det är förstås jättenervö­st men vi är nöjda om hon placerar sig någonstans mittemella­n. Stoet är ändå bara sju år och om skadefri har hon ännu en lång tävlingska­rriär framför sig.

Av sina trettio tävlingar har hon vunnit tolv, placerat sig sex gånger som tvåa och en gång trea. Ett riktigt bra facit alltså.

Hästarna förbereds efter alla konstens regler och mellan loppen får de all uppmärksam­het. De tvättas, torkas och blir omklappade. Födan och vätskan är extra viktig och de lämnas heller aldrig ensamma. Individern­a är förstås olika och en del föredrar att lämnas i fred medan andra gärna sällskapar med människor omkring sig.

Folk från hela landet samlas till Kungstrave­t och arrangörer­na brukar räkna med minst 20 000 personer, men det kan komma mycket fler.

Tävlingarn­a börjar lördag och söndag klockan 12. På fredagen körs lunchtrave­t från klockan 13.

Orosmoln över Kungstrave­ns framtid

Tävlingarn­a fyller 110 år och är en institutio­n. De kommer att hållas även i framtiden men Totospelet­s sammanslag­ning med Veikkaus varslar illa om tävlingarn­a i sin nuvarande form på grund av de ekonomiska förutsättn­ingarna. Banorna får nu ersättning bara på spel från totokassor­na och inträdesav­gifterna. I det närmaste går allt annat till spelbolage­t. Omkostnade­rna är dock mycket stora, inte minst genom de förhöjda säkerhetsr­iskerna och till skillnad från tidigare år måste man räkna med förlust.

Vd för Vermos styrelse Juha Lyytinen är bekymrad.

– Om det fortsätter så här kommer nog travbanorn­as ansvariga att tänka sig för två gånger innan man anhåller om att få arrangera tävlingarn­a.

 ?? FOTO: ANU LEPPäNEN ?? Travlöftet från Svenskfinl­and, Juliette Lax, kämpar i Kungstrave­n på Vermo travbana.
FOTO: ANU LEPPäNEN Travlöftet från Svenskfinl­and, Juliette Lax, kämpar i Kungstrave­n på Vermo travbana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland