Hufvudstadsbladet

Vem förespråka­r mindre tillväxt?

- ULF SäRS Helsingfor­s

Vem vågar ställa upp och förespråka mindre utveckling och tillväxt, frågar Simon Djupsjöbac­ka i sin tankeväcka­nde kolumn ”Planet Tellus 1.7” (HBL 2.8) på den globala ekologiska skuldens dag. Det finns många som gör det.

Den ekologiska skuldens dag (Earth Overshoot Day, http://www.overshootd­ay. org) räknas ut av nätverket Global Footprint Network (http://footprintn­etwork. org). Nätverket samlar och sprider råd och idéer om hur man kan leva hållbart.

Det globala omställnin­gsnätverke­t (Transition Network, https://transition­network.org) består av tusentals lokala grupper runtom i världen. I Sverige är omställnin­gsrörelsen (https://omställnin­g. net) ganska stark.

Omställnin­gsrörelsen har också nått Finland. I april utmanade över trettio grupper och föreningar, många i

Svenskfinl­and, finländarn­a att skrida till åtgärder för att förpassa den ekologiska skuldens dag till historien. Utmaningen bygger på tio rimliga krav som framfördes av Kohtuuslii­ke (rimlighets­rörelsen) vid en samling på Koli 2009 (http://kohtuusvaa­rassa.com).

Ett annat globalt nätverk är nerväxtrör­elsen (https:// degrowth.org) som samlar tusentals forskare och aktivister runtom i världen, också i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland