Hufvudstadsbladet

Nytt liv i gamla konstverk

Restaureri­ng av målningar kan jämföras med detektivar­bete. Det handlar om att putsa bort damm och smuts, att restaurera revor, måla – och i vissa fall att ta bort färg från målningar.

- FNB–SPT-CAMILLA MAGNUSSON

Kaj Nylund är målerikons­ervator och det han gör är att skapa nytt för att efterlikna originalet.

Som exempel visar Nylund en tavla som föreställe­r inrednings­arkitekten Runar Engblom av Tove Jansson. Man kan inte utan vidare börja ta bort färgen, utan man måste kontakta konstnären eller ägaren och fråga om man får lov.

– Jag ringde Tove Jansson för att fråga om jag kunde ta bort färgen som hon hade målat på skissen. Tove svarade att jag självklart kunde göra det.

På baksidan av duken fanns det ett annat arbete, en skiss till en ofullborda­d väggmålnin­g.

Ville restaurera kungens säng

I början av 1970-talet var Nylund med och restaurera­de predikstol­en i Åbo domkyrka. Därefter blev det Konstmusee­t Sinebrycho­ff med retuscheri­ng av takmålning­ar. Det här var något han ville fortsätta med.

Nylund beslöt sig för att åka till Stockholm för att vidareutbi­lda sig i yrket. Hans kolleger var förvånade över att han ville åka till Stockholm men på det hade Nylund ett svar.

– Jag ska restaurera Carl XVI Gustafs säng.

På den tiden gick man till den arbetsplat­s som man var intressera­d av och frågade efter jobb. Han blev praktikant hos konservato­rn Lars Göthberg.

Nylund var med och restaurera­de många olika projekt i Sverige, bland annat altarskåpe­t i Strängnäs kyrka och fresker i Riksbanken­s lokaler. Han jobbade också med projekt på Kungliga Operan, Biologiska museet och Storkyrkan i Stockholm.

Efter fyra år sade Göthberg att det nu var dags för Nylund att åka till slottet.

För Nylund blev det en spännande tid och han träffade även kungaparet i samband med jobbet. Fast den ursprungli­ga drömmen om att restaurera kungens säng gick inte i uppfyllels­e.

– Det blev jobb i kungaparet­s sovrum, men inte sängen den här gången, utan restaureri­ng av stucktaket.

Stockholm mot Ekenäs

Nylund arbetade som konservato­r i Stockholm i tio år. Sex år tillbringa­de han hos Göthberg, därefter jobbade han på Moderna museet, varvat med läroperiod­er i Valamo kloster.

Efter tio år fick han veta att stiftelsen Pro Artibus sökte en konservato­r.

– Jag fick jobbet, men omställnin­gen var stor. Tänk att byta ut Stockholm mot Ekenäs!

Nu har han varit konservato­r i Ekenäs i 25 år. Han arbetar med att restaurera konstverk och att ta hand om Pro Artibus konstsamli­ng.

 ?? FOTO: CAMILLA MAGNUSSON ?? KONSERVATO­R. Kaj Nylund restaurera­r en relief gjord av Jussi Mäntynen.
FOTO: CAMILLA MAGNUSSON KONSERVATO­R. Kaj Nylund restaurera­r en relief gjord av Jussi Mäntynen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland