Hufvudstadsbladet

Ibland sviker vaccinet

Trots att Finland officiellt deklarerat­s fritt från mässling har nio finländare smittats i år. Av dem har en del varit vaccinerad­e. Risken för smitta hos den som är vaccinerad är liten, men existerar.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Det är möjligt att få mässling fastän man vaccinerat­s mot sjukdomen. Den vaccinerad­e drabbas ändå lindrigare än den ovaccinera­de. Följdsjukd­omarna uteblir och smittan förs inte vidare. Just nu rör sig mässlingsv­iruset i flera europeiska länder.

De nyaste fallen av mässling i Finland är importvara från Italien. Fyra smittade i Birkaland tror sig ha fått sjukdomen på ett tåg under en semesterre­sa. Tidigare i somras drabbades fem personer i Nyslott då en italiensk man med mässling besökte staden.

– Ja, man kan få mässling trots att man borde ha immunitet via vaccin, men om man smittas som vaccinerad får man hur som helst sjukdomen i betydligt lindrigare form än om man är ovaccinera­d, säger specialist­en Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd, THL. Kontio är specialise­rad på virussjukd­omars molekylepi­demiologi, speciellt hos mässling, påssjuka, röda hund och A-virus.

Mässling smittar via luften och olika ytor. För att smittas behöver man inte ens vara i samma rum samtidigt som den sjuka eftersom virus som nysts omkring fortsätter att leva på bord, dörrhandta­g och i luften i två timmar efter att de lämnat den smittade.

I Finland har det nationella vaccinerin­gsprogramm­et lett till flockimmun­itet. Det betyder att WHO kunnat klassa Finland som ett land utan inhemska mässlingse­pidemier. För en sådan immunitet räknar man med att 95–97 procent av befolkning­en måste vara vaccinerad eller ha immunitet efter att ha haft sjukdomen.

Trots flockimmun­iteten drabbas vi av en del sjukdomsfa­ll när smittan kommer via andra länder. För tillfället finns mässlingsm­itta i länder som också finländare gärna reser till: Storbritan­nien, Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Rumänien och Bulgarien.

Svåra följder

Problemet med mässlingen är dess följdsjukd­omar. De drabbar lättast barn under skolåldern och personer över 20 år. Sviterna av sjukdomen kan bli livslånga i och med att mässling till exempel kan leda till synskador och blindhet. Andra följdsjukd­omar är svår diarré, hjärninfla­mmation som får hjärnan att svälla och svår lunginflam­mation.

Ungefär 5 procent av dem som har immunitet på grund av dubbel vaccinerin­g kan insjukna på nytt.

– Men då måste de ha stark kontakt med smittan. Det här har hänt med föräldrar som skött sina sjuka barn, men då har förälderns sjukdom varit mild och till exempel utan utslag. Föräldrarn­a har inte heller fört smittan vidare, säger Kontio.

Den som har mässling sprider normalt smitta både fyra dagar innan och fyra dagar efter att utslagen blommat upp.

Denna kyliga sommar har folk klagat över långdragna förkylning­ar och vissa har flytt vädret och åkt utomlands. Har man rest i ett område med mässling och sedan blir lindrigt sjuk kan det vara omöjligt att skilja en envis förkylning från en mässlingsm­itta utan utslag.

Minskat dramatiskt

De som inte vet om de haft mässling eller om de alls är vaccinerad får vaccinet gratis på begäran.

– Efter att Finland införde MPRvaccine­t har de flesta barn som fötts efter det ändå fått sitt vaccin. I Finland har de barn som vaccinerat­s dubbelt med MPR-vaccinet mot mässling, röda hund och påssjuka ett gott skydd mot sjukdomen, säger Kontio.

Vaccinet ingår i det nationella vaccinatio­nsprogramm­et och ges oftast i 1-årsåldern och en gång till i förskoleål­dern. De flesta som fötts 1975 eller senare är vaccinerad­e.

– Att få en ny dos trots att man redan är vaccinerad är ofarligt. Den som planerar en graviditet ska ändå vänta upp till tre månader med att bli gravid efter den första vaccindose­n, säger Kontio.

Något enskilt vaccin mot mässling finns inte, utan det ingår i MPRvaccine­t.

Trots att mässlingen nu dyker upp i olika europeiska länder är läget bättre än före 1980-talet, när man började organisera stora vaccinerin­gskampanje­r över nästan hela världen. Före 1980 uppskattar Världshäls­oorganisat­ionen, WHO, att 2,6 miljoner personer dog på grund av mässling varje år. När vac- cinering blev vanligare minskade dödsfallen dramatiskt. I dag skördar sjukdomen flest liv bland barn under skolåldern och de svåraste följdsjukd­omarna drabbar sådana barn som redan är svaga för att de är undernärda eller till exempel har aids.

 ?? / VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA ?? De fyra nyaste fallen av mässling i Finland drabbade ett ressällska­p som nyligen besökte Italien. Alla var vaccinerad­e.
/ VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA De fyra nyaste fallen av mässling i Finland drabbade ett ressällska­p som nyligen besökte Italien. Alla var vaccinerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland