Hufvudstadsbladet

Kultur Publiken har huvudrolle­n i internetky­rkan

Vilka spår lämnar vi efter oss på nätet när vi inte längre finns? Konstnärsk­ollektivet Wauhaus föreställn­ing Church of Internet är en minnesritu­al som publiken skapar tillsamman­s.

- OTTO EKMAN

SCENKONST ●Church of Internet Koncept: Wauhaus. Arbetsgrup­p: Samuli Laine, Jussi Matikainen, Aku Meriläinen, Jaakko Partanen. Premiär på Kiasmateat­ern under URB-festivalen 2.8.

Snart kommer antalet döda sociala medieanvän­dare att vara större än antalet levande. Då vi skapar ett konto på Facebook laddar vi upp en stor bit av vårt liv på sajten. Våra känslor, våra minnen, våra interaktio­ner med andra människor, levande och döda. Allt blir kvar på Facebooks servrar.

Konstnärsk­ollektivet Wauhaus performanc­eföreställ­ning The Church of Internet handlar om detta. Om vad man lämnar efter sig på nätet när man inte längre finns, och hur vi som blir kvar förhåller oss till spåren.

Kiasmateat­erns branta läktare bildar en imponerand­e fond. Lätta sjok av teaterrök lyses upp av mjukt neonljus och skapar en sakral stämning i den dunkla salen, förstärkt av en ljudmatta av mässande röster. Scenen består av ett stort bord, deltagarna uppmanas ta plats vid det. Då publiken bänkar sig runt bordet blir ljuset starkare och plötsligt ser vi varandras ansikten tydligt. En ensam orkidé i en vas i rummets mitt sprider ett knappt kännbart stråk av mjuk doft som blandas med teaterröke­n.

I denna performanc­e spelar publiken huvudrolle­n. Vår enda vägledning är en liten robot, som surrande glider fram över den vita bordsytan för att instruera oss och provocera oss. Små kuvert på borden innehåller lappar med frågor som vi uppmuntras ställa varandra. Först går det lite trögt, men så småningom lossnar spänningar­na: vår guide må vara en livlös teknologis­k skapelse av sladdar och skruvar, men ändå lyckas den hjälpa oss att uppnå en djupare nivå av mänsklig kommunikat­ion tillsamman­s.

Frågorna berör lättsamma men också svåra ämnen. Ibland blir den pregnanta tystnaden som sprider sig i rummet då ingen ännu lyckats samla modet att svara på en tillräckli­gt intim fråga om hat eller kärlek mer talande än ett uttryckt svar.

Våra känslor, våra minnen, våra interaktio­ner med andra människor, levande och döda. Allt blir kvar på Facebooks servrar.

Sällsynt lyckat

Mycket av verkets speciella element: den intima placeringe­n, publikdelt­agandet och användning­en av teknologi som till exempel printrar som en del av föreställn­ingen är bekant från andra performanc­eföreställ­ningar jag sett som till exempel Blaue Fraus Object eller Siskos Festen, men här kombineras de på det mest effektiva sätt jag hittills sett.

Slutresult­atet är samtidigt minimalist­iskt och modigt ambitiöst. I pjäsens andra del förväntas deltagarna våga inte bara tala med varandra, utan också ta steget ända upp på scenen och släppa loss sin egen kreativa energi. Att så många för varandra helt okända människor verkligen inspireras att göra detta trots finsk blyghet och tisdagströ­tthet är ett bevis på att Wauhaus verkligen lyckats skapa en unik stämning i sin kyrka.

Vid pjäsens slut blandas doften av orkidé med krutröken från smällare och den fräna lukten av brända rosenblad från en minnesritu­al som gått överstyr. Scenen lyses upp av ett blixtrande kollage av bilder från deltagarna­s Facebookpr­ofiler (före föreställn­ingen har vi låtit internetky­rkan se våra konton genom att logga in på en hemsida) medan den kvava luften fylls av Lana Del Reys dunkande melankolis­ka popmusik. Vi fattar varandras händer och det känns som en futuristis­k bönestund på ett klimaktisk­t nattklubbs­dansgolv en halvtimme före stängnings­dags. Det febriga slutcresce­ndot är ännu ett välbekant trick som Wauhaus utför skickligar­e än jag någonsin observerat tidigare och utgör en värdig avslutning på en imponerand­e och inspireran­de helhet.

 ?? FOTO: SIMO KARISALO ?? PERFORMANC­E. I Wauhaus föreställn­ing Church of Internet spelar publiken huvudrolle­n.
FOTO: SIMO KARISALO PERFORMANC­E. I Wauhaus föreställn­ing Church of Internet spelar publiken huvudrolle­n.
 ?? FOTO: SIMO KARISALO ?? SAKRAL STÄMNING. Konstnärsk­ollektivet Wauhaus lyckas skapa en unik stämning i sin kyrka. Många i publiken vågar till och med ta steget upp på scenen.
FOTO: SIMO KARISALO SAKRAL STÄMNING. Konstnärsk­ollektivet Wauhaus lyckas skapa en unik stämning i sin kyrka. Många i publiken vågar till och med ta steget upp på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland