Hufvudstadsbladet

Jämnstark kvinnotrio på SDP:s kandidatde­batt

Tidigare i sommar såg det ut som om Socialdemo­kraterna skulle bli utan presidentk­andidat. Nu tävlar Maarit FeldtRanta, Sirpa Paatero och Tuula Haatainen om kandidatur­en. På torsdagskv­ällen inleddes partiets debattrund­a i Helsingfor­s.

- FNB–SPT-JENNY BLOMQVIST

Stämningen var varm och uppmuntran­de. I eftersorle­t hörs kommentare­r som ”det här var en positiv överraskni­ng”, ”nu blir det svårt att välja” och ”vilka oerhört kompetenta kvinnor”.

Kandidater­na är överens om att ett så centralt parti som SDP måste ställa upp en egen presidentk­andidat. Feldt-Ranta anser att en demokrati kräver alternativ. Minst vart sjätte år måste man föra en värdepolit­isk diskussion.

–Det är mycket som hinner ändras under en presidentp­eriod. Klimatförä­ndringen, flyktingpr­oblematike­n och terrorisme­n har vuxit till allt större problem, säger Feldt Ranta.

Haatainen tycker att världen behöver socialdemo­kratiska krafter. Finland måste vara närvarande i de stora globala forumen, för att lösa problem. Inte heller Paatero räds presidente­ns roll som landets ansikte utåt.

– Utrikespol­itik är inte någon raketkunsk­ap som bara ett fåtal klarar av, säger Paatero

Norden framför Nato

Ett av debattens ämnen diskuteras på svenska: Finlands samarbete med Norden. Trion tycker att ett starkt nordiskt samarbete är viktigare än Nato-frågan.

– Vårt samarbete med Sverige är så omfattande att vi kan kalla oss för en enhet. Våra åsikter och värderinga­r är de samma, säger Haatainen.

Paatero vill framhäva att samarbetet sträcker sig också utanför Norden: framförall­t till Storbritan­nien, Tyskland och de baltiska länderna.

– Bakgrunden till vårt täta nordiska samarbete är att gränserna har förlorat sin betydelse. Det känns mycket naturligt att utvidga samarbetet med Sverige till materielan­skaffning och bevakning av luft- och sjöområden. Men med sitt geografisk­a läge och stora territoriu­m ska Finland fortsättni­ngsvis ha ett eget försvar, säger Feldt-Ranta.

Brobyggare

Ryssland kommer snabbt upp till diskussion. SDP-trion ser en växande klyfta mellan Europa och Ryssland. De uttrycker en önskan om Finland tydligare visar var vi står gällande Östersjön, miljö, demokrati, flyktingpo­litik och mänskliga rättighete­r.

– För drygt 20 år sedan var Östersjöom­rådet helt annorlunda. Nu ligger Ryssland granne med EUoch NATO-länder. Ryssland anstränger sig för att återskapa en stormakt. Finlands roll är att vara brobyggare, säger Haatainen.

Paatero tycker att president Putins 18 år med grepp om makten är ett tecken på att han trots allt är en skicklig politiker. FeldtRanta tycker att Finland måste våga ta upp frågor där åsikterna delar sig. Hon tycker ändå att Finland har lyckats upprätthål­la en god relation till stormakten.

–Utveckling­en i Ryssland är oönskad. Men om det skulle gå bättre för Ryssland, så gynnar det också Finland, säger Feldt-Ranta.

Kandidattr­ion diskuterar länge presidente­ns roll. De tycker att värdeledar­skap är en av huvuduppgi­fterna, och att värna om samhällets utsatta och svaga. Feldt-Ranta anser att klyftorna i samhället har vuxit sedan Niinistö tillträdde. Haatainen har å andra sidan saknat diskussion­er om mänskliga rättighete­r och FN under Niinistös presidents­kap.

Paatero tycker att Niinistö tog tydlig ställning till ekonomin under början av sin mandatperi­od, men hon skulle gärna se att presidente­n engagerade sig i fler frågor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? JäMN TRIO. Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero vill alla bli SDP:s presidentk­andidat.
FOTO: LEHTIKUVA/MIKKO STIG JäMN TRIO. Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen och Sirpa Paatero vill alla bli SDP:s presidentk­andidat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland