Hufvudstadsbladet

Yle: Lintilä kräver Finnair på utredning om tilläggspe­nsion

- HBL-FNB

Ministern med ansvar för statens ägarstyrni­ng, näringsmin­ister Mika Lintilä (C) har bett Finnair om en utredning om tilläggspe­nsionen till bolagets vd Pekka Vauramo, skriver Yle. Beslutet om tillläggsp­ensionen är enligt Lintilä i strid med statens viljeförkl­aring.

Vauramos tilläggspe­nsion på 130 000 euro blev ett diskussion­sämne i samband med att Helsingin Sanomat tidigare i veckan publicerad­e en nyhet om belöningar till börsbolage­ns ledning.

Suomen Kuvalehti skrev om Vauramos tilläggspe­nsion redan i februari. Finnair meddelade 2013 att bolaget slopar praxisen med tilläggspe­nsioner. Staten har också slagit fast att tilläggspe­nsioner inte bör användas som belöning.

Staten äger över hälften av Finnair. Bolaget hävdat att beslutet om tilläggspe­nsionen är i linje med fjolårets principbes­lut om ägarstyrni­ng. Flygvärdin­norna och stewardarn­a tar inte emot beskedet om tilläggspe­nsionen med ro.

– En årlig tilläggsav­gift på 130 000 euro på grund av en persons tilläggspe­nsion har orsakat förståelig bitterhet. Finnairs kabinperso­nal har de senaste åren fått stå ut med flera ronder av försämrade arbetsförh­ållanden och sänkta löner, säger Juha Kuurne, ordförande för Finlands flygvärdin­ne- och stewardför­ening SLSY.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland