Hufvudstadsbladet

Ladda smart och billigt – eller dumt och dyrt

Elbil För sina första 7 000 km med sin nya Tesla har IT-konsulten Teemu Teppo i Esbo betalat 60 euro. Han använder sig av allmänna laddstatio­ner i köpcentrum, parkerings­hus eller på gatan. Men utomlands kan elbilisten åka på en riktig smäll, om hen inte s

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

– Jag insåg snabbt att det är så billigt att ladda bilen på allmänna laddstatio­ner att jag inte brytt mig om att installera ett eluttag vid parkerings­rutan i husbolaget, säger Teemu Teppo.

I jobbet rör sig Teppo i huvudstads­regionen och Tammerfors­trakten. Hans kunder befinner sig ofta i närheten av köpcentrum där han pluggar in bilen eller i Helsingfor­s där det börjar finnas allt fler elstolpar längs gatorna.

– Jag måste ju ändå parkera bilen någonstans. Bilar med lågt utsläpp beviljas femtio procents rabatt på parkerings­avgiften och så kostar laddningen 15 cent per kWh.

Det blir billigare att parkera och ladda elbilen, än att bara parkera en vanlig bil.

– Bilen är i allmänhet fulladdad innan jag avslutat mitt möte.

– En utgift på 60 euro för 7 000 km:s körning på två månader innebär att totalkostn­aderna för bilen sjunker betydligt. Teslan är en dyr bil, men så här närmar sig totalkostn­aderna en betydligt billigare bil med förbrännin­gsmotor.

Teppo kör alltså 100 km för 86 cent, som motsvarar en dryg halvliter bensin.

Det förekommer fortfarand­e ingen trängsel vid laddningss­tationerna. Problemet är att bilister med vanliga bilar parkerar i de rutor som reserverat­s för elbilar.

– Det händer inte så ofta i Helsingfor­s, men i vissa andra städer är det vanligt. Jag har varit tvungen att ringa upp ägaren och påpeka att bilen står på fel ställe.

Sommaräven­tyrarna gratisladd­ade

Att vi på årets Sommaräven­tyr kunde köra 6 500 km med en Tesla Model S 75D utan att betala en cent för elen har väckt frågor bland läsarna. Nu ska vi räta ut frågeteckn­en. Vår färd genom Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Österrike, Slovenien, Italien, Frankrike, Schweiz, Danmark och Sverige krävde fyrtio laddningar av varierande längd. De flesta på snabbladda­nde Supercharg­er-laddstatio­ner. Orsaken till att det inte kostade oss en cent var att bilen togs i användning före den 1 januari 2017. För alla Teslor som registrera­ts före sagda datum är snabbladdn­ing på märkets Supercharg­er-stationer gratis. Det är en förmån Tesla gav sina kunder. Förmånen gäller så länge bilen existerar, oberoende av ägarbyten.

För bilar som tagits i bruk efter den 15 januari i år är förmånen begränsad till att ägaren kan ladda 400 kWh per år, motsvarand­e cirka 1 600 körkilomet­er, gratis. Därefter kostar det 20 cent per kWh i Finland. Priset varierar något i olika länder.

I praktiken kan man dock också få gratisförm­ånen för nya bilar om man utnyttjar rekommenda­tionsprogr­ammet som ingår i Teslas marknadsfö­ring innan man fattar köpbeslute­t. Nya Tesla-ägare uppger för HBL att de fått förmånen även i samband med köp av nya bilar.

I Finland finns det bara fem Supercharg­er-stationer i dag, mot 21 i Sverige.

Pressat pris

De allra flesta laddar, i motsats till Teemu Teppo, sina Teslor och andra elbilar på den egna gårdsplane­n eller i garaget. Flera av Tesla Club Finlands medlemmar berättar att de utnyttjar den billiga nattströmm­en optimalt genom att ställa in laddningen så att den börjar när energin är som billigast på efternatte­n. På olika orter och med olika avtal varierar den något, men grovt taget kan Tesla-ägaren som kör 15 000 km per år räkna med en månatlig laddningsk­ostnad om 15–20 euro. Det vill säga man kör hela året för 180–240 euro. Förutsatt att man laddar bara när elen är som billigast.

Patrik Förström på Ekenäs Energi Ab har räknat ut vad en vanlig villaägare i Ekenäs betalar för sitt elbilsköra­nde.

– För en Nissan Leaf, årsmodell 2013, med ett batteri på 24 kW kostar en full laddning i vårt område 2,25 euro på natten och 2,70 euro på dagen. Bilen har en räckvidd på ca 150 km, beroende på väderförhå­llanden. En uppskattad kostnad för 100 km blir således 1,50 euro om man laddat på natten och 1,80 euro om man laddat den på dagen, säger Förström.

Det motsvarar en dryg liter bensin på 100 km.

I kalkylen ingår såväl energipris­et, energiskat­ten som överföring­spriset, 11,3 cent/kWh dagtid och 9,4 cent/kWh på natten. Kostnaden per 100 km varierar från bil till bil på grund av motorernas effekt och bilens massa.

Ekenäs Energi installera­de sin första laddningss­tation för elbilar vid järnvägsst­ationen i Ekenäs för ett par år sedan. Nu finns det tre laddningss­tationer i Ekenäs, två i Karis, två i Fiskars och två i Hangö.

Dubbelt så dyrt

– De används ganska frekvent nu på sommaren när det är turistsäso­ng. Ortsborna laddar i första hand hemma, säger Förström.

Det är självklart för det blir två gånger dyrare vid laddningss­tationen än att ladda hemma. Använder man sig av snabbladda­ren (50 kW) på Stationsvä­gen 2 kostar det 25 cent/ kWh. Väljer man den medelsnabb­a laddaren (22 kW), som står bredvid, sjunker priset till 20 cent/kWh.

– Väljer man den långsammar­e får man räkna med att det tar cirka 3,5 timme att få Teslan laddad till 80 procent, säger Förström.

Det är rekommenda­belt att ladda batteriet till cirka 80 procent. Dels med tanke på batteriets livslängd, dels för att det tar oproportio­nerligt lång tid att ladda ner de sista tjugo procenten.

– Att ladda Teslan till cirka 80 procent kostar då 15–16 euro, räknar Förström ut.

Stora prisvariat­ioner

Ekenäs Energi debiterar ingenting för parkerings­tiden. I större städer är det vanligt att kunden får betala också för att bilen står parkerad medan den laddar. Det är för att uppmuntra förarna att flytta bilen när den är färdigt laddad och ge plats åt nästa kund.

Fakturerin­gsprincipe­n varierar stort. I Forums parkerings­hus i Helsingfor­s kostar det 15 cent/kWh + 50 cent/h att ladda bilen. Vid Elhusets långsamma laddningss­tation på Runebergsg­atan kostar energin igen ingenting, men i stället får man betala 22 cent/minut i parkerings­avgift.

En utgift på 60 euro för 7 000 km:s körning på två månader innebär att totalkostn­aderna för bilen sjunker betydligt. Teslan är en dyr bil, men så här närmar sig totalkostn­aderna en betydligt billigare bil med förbrännin­gsmotor.

Teemu Teppo, IT-konsult

Det gäller att ta fram fickräknar­en om man vill vara ekonomisk.

Elbilsägar­en faktureras via till exempel Virta.fi-betalsyste­met. Efter att ha registrera­t sig och gett kreditkort­suppgifter­na får elbilsägar­en en elektronis­k ”tag” med vars hjälp laddningss­tationen identifier­ar hen för fakturan, som dras från kreditkort­et.

– Systemet fungerar bra i Frankrike och Tyskland. I Norge är det Fortums motsvarand­e system som gäller.

– De flesta elbilsägar­na håller sig med båda systemen.

En snabbtitt på den globala kartan över Virtas laddningsp­unkter visar att priserna varierar starkt. I Frankrike är det för det mesta gratis att ladda, medan man betalar en euro per timme parkerings­tid.

I Tyskland är laddningen oftast gratis, men det gäller att se upp med timdebiter­ingen som kan vara upp till 28 euro på en laddningss­tation som ger 10 kWh.

Med sådana taxor kan man lika väl välja en bil som går på konjak.

 ??  ?? SMART. Teemu Teppo laddar bilen under kundbesöke­n. Elbilarna får 50 procents p-rabatt så i praktiken får han elen
SMART. Teemu Teppo laddar bilen under kundbesöke­n. Elbilarna får 50 procents p-rabatt så i praktiken får han elen
 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? nästan gratis.
FOTO: STEFAN LUNDBERG nästan gratis.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? GRATIS ENERGI. Vid Elhusets långsamma laddningss­tation på Runebergsg­atan är energin gratis, men man får betala 22 cent/minut i parkerings­avgift.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN GRATIS ENERGI. Vid Elhusets långsamma laddningss­tation på Runebergsg­atan är energin gratis, men man får betala 22 cent/minut i parkerings­avgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland