Hufvudstadsbladet

Andra sätt att uppleva Astrid

Vandra i Astrid Lindgrens Vasastan eller besök barndomshe­mmet i Småland.

- ANNA SVARTSTRöM

I Vimmerby i Småland finns Astrid Lindgrens Näs. Här växte författare­n upp tillsamman­s med sina föräldrar och tre syskon. Hon återställd­e själv barndomshe­mmet till ursprungli­gt skick.

I en nybyggd paviljong berättas om Astrid Lindgrens liv. Olika tillfällig­a utställnin­gar ordnas också, i år handlar den om Lennart Hellsing.

Trädgården har rustats upp och består av tre ”kapitel”, det senaste blev färdigt i fjol. De är uppbyggda kring sinnesstäm­ningar som återfinns i Lindgrens böcker, enligt Nils Magnus Angantyr på Näs.

Intressera­r familjer

Näs är öppet tio månader per år och har 50 000 besökare årligen.

– Vi berättar för vuxna personer om Astrid Lindgren men med viss lekfullhet, säger han.

Utställnin­gen om henne är anpassad så att det finns separata audioguide­r för vuxna och barn. Antalet familjer har också ökat.

– Föräldrar vill gärna visa för sina barn vad som finns bakom berättelse­rna.

På gården finns till exempel det ”sockerdric­ksträd” som återfinns i Pippi.

Guidade vandringar

Stadsmusee­t i Stockholm ordnar vandringen ”Astrid Lindgren – Mycket mer än sagotant”. Den startar vid Stadsbibli­oteket och går bland annat till Vasaparken, och berättar om henne utifrån bland annat brev och de krigsdagbö­cker som kom ut för två år sedan.

– Det är en kvinna människor är intressera­de av, inte bara för hennes författars­kap utan som person, säger programpro­ducenten Torvald Olsson-Sundelin.

Vandringen finns varierande på programmet. Följande möjlighet att gå den är 16, 17 och 20 augusti under Stockholms kulturfest­ival.

För barn från 5 år finns ”Astrid Lindgrens sago-Stockholm”, som kan bokas av grupper och som ibland också finns på museets vandringss­chema. Den startar i Tegnérlund­en som hon tyckte mycket om.

 ?? Lindgrens näs
foto: Astrid ?? inspiratio­n. I trädgården till kulturcent­ret Astrid Lindgrens Näs finns ”sockerdric­ksträdet” som hon klättrade i som barn, och som senare kom med i hennes verk.
Lindgrens näs foto: Astrid inspiratio­n. I trädgården till kulturcent­ret Astrid Lindgrens Näs finns ”sockerdric­ksträdet” som hon klättrade i som barn, och som senare kom med i hennes verk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland