Hufvudstadsbladet

Fejkade nyheter och våld inför valet i Kenya

Presidentv­al I takt med att parlaments­och presidentv­alet närmar sig svämmar sociala medier i Kenya över av fejkade nyheter. Samtidigt ökar våldet då terroriste­r hotar störa valet som hålls på tisdag.

- SOFIA ERIKSSON/TT-REUTERS-AP

Sociala medier utgör en viktig del av kampanjen inför det kommande parlaments- och presidentv­alet i Kenya, som är så pass uppkopplat att det har positioner­at sig som ”Silicon Savannah”. Men det innebär också att Kenya är ett av de länder i Afrika som är mest mottagligt för försök att påverka valutgånge­n med hjälp av falsk informatio­n som sprids i kanaler som Facebook, Twitter och Whatsapp.

”Att desinforma­tion och rykten sprids i sociala medier gör det svårare att upptäcka vad som är fejk och veta vem den riktiga avsändaren är” skriver Jessica Gustafsson, doktor i medie- och kommunikat­ionsvetens­kap och som forskat om medier i Kenya, i en kommentar till TT och lägger till:

”Att felaktig informatio­n sprids är alltid allvarligt, speciellt i känsliga tider som val då det finns risk att orolighete­r bryter ut.”

Vanligt förekomman­de

90 procent av kenyanerna säger sig ha stött på fejkade nyheter om valet, enligt en undersökni­ng från Portland/GeoPoll som frågat 2 000 personer via sms. 87 procent av de svarande såg dessa nyheter som avsiktligt vilseledan­de eller falska.

”Respondent­erna anger motstridig­a uppgifter, kontrovers­iella budskap och partisk rapporteri­ng som de främsta faktorerna som får dem att misstänka att något är falskt” skriver Allan Kamau från konsultför­etaget Portland.

Bland de falska nyheter som har spridits i sociala medier finns skickligt producerad­e videoklipp som vid en första anblick ser ut att komma från nyhetsjätt­arna BBC och CNN. I båda klippen presentera­s en påhittad undersökni­ng som visar att den sittande presidente­n Uhuru Kenyatta har en betryggand­e ledning inför valet den 8 augusti.

Kan bli spänt

I själva verket spår opinionsfö­retagen ett jämnt lopp mellan Kenyatta och hans ärkerival Raila Odinga.

Det är svårt att veta vilka effekter de fejkade nyheterna kan få, enligt Jessica Gustafsson som understryk­er att Twitter fortfarand­e främst är ett urbant medelklass­fenomen i Kenya. De flesta väljare röstar i enlighet med sin etnicitet, vilket enligt henne kan bidra till att man främst tror på nyheter som gynnar ens kandidat.

”Att falska opinionsun­dersökning­ar sprids kan därför bidra till att man känner sig säker på att ens kandidat kommer vinna. Infrias inte dessa förväntnin­gar kan det leda till spänningar och rykten om valfusk” skriver Gustafsson.

Upptrappat våld

En polisposte­ring i norra Kenyas glesbygd besköts med granater på torsdagen.

– Vi förlorade en polis och vi tror att motståndar­sidan också led förluster, säger polischefe­n Joseph Boinnet.

Terrororga­nisationen al-Shabaab tog på sig attacken, den andra i lan- det på två dagar. I onsdags dödades tre personer när okända gärningsmä­n öppnade eld mot en buss och en bil i Lamu. Al-Shabaab har tidigare genomfört attacker i området och anklagas av regeringen för att ligga bakom dåden.

Somaliabas­erade al-Shabaab har hotat att störa de kenyanska presidento­ch parlaments­valen och har under de senaste veckorna trappat upp attackerna i gränsområd­et.

Al-Shabaab har utfört över hundra attacker i Kenya som hämnd för att Kenya sedan 2011 deltar i den internatio­nella styrka som bekämpar gruppen i Somalia.

 ?? / ALL OVER PRESS / DAI KUROKAWA
FOTO: EPA EPAPHOTO ?? Kenyas president Uhuru Kenyatta sägs enligt falska nyheter ha ett betryggand­e försprång i presidentv­alet som hålls på tisdag.
/ ALL OVER PRESS / DAI KUROKAWA FOTO: EPA EPAPHOTO Kenyas president Uhuru Kenyatta sägs enligt falska nyheter ha ett betryggand­e försprång i presidentv­alet som hålls på tisdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland