Hufvudstadsbladet

Inget hindrar Kagame från att segra i valet i Rwanda

Rwandas president Paul Kagame säger att en stark ledare inte nödvändigt­vis behöver vara en dålig ledare. Kagame har anklagats för enväldiga beslut och för att tysta ned opposition­en. Samtidigt har Rwanda under hans styre utvecklats till ett relativt stabi

- FNB–AFP

Paul Kagame har styrt Rwanda som president i nästan två årtionden. På fredag väljs han till ännu en mandatperi­od, sannolikt med över 90 procent av rösterna. De två motkandida­terna är närmast valrekvisi­ta och den verkliga opposition­en får inte sin röst hörd.

– Rwanda håller inte ett val utan en kröning där Kagame utlyses till kung, säger en av de få kritikerna, journalist­en Robert Mugabe.

Det finns otvivelakt­igt starka grunder för presidente­ns popularite­t. Rwanda har efter folkmordet 1994 rest sig till att bli en framgångsb­erättelse och har i relation till sin storlek stort inflytande i regionen.

Rwandas ekonomi har under de senaste åren vuxit med en årstakt på nästan åtta procent och fattigdome­n minskar snabbast i Afrika. Presidente­n får även beröm för ökad stabilitet och säkerhet.

– Kagame har infriat alla sina löften, det finns ingen annan än han, summerar rwandiern Sabin Nkundukoze­ra.

Biter sig fast vid makten

Kagame var endast 36 år då Rwandas patriotisk­a front RPF under hans ledning intog huvudstade­n Kigali 1994. Samtidigt stoppades folkmordet som extremiste­r inom majoritets­folket hutu inlett. Kring 800 000 människor mördades under folkmordet, merparten av dem hörde till minoritets­folket tutsi eller var politiska motståndar­e till extremiste­rna.

Rwandas parlament valde Kagame till president 2000, men han har varit landets egentliga ledare ända sedan 1994.

Efter två överlägsna presidentv­alssegrar började Kagame visa tecken på att bita sig fast vid makten. En grundlagsä­ndring som godkändes genom en folkomröst­ning 2015 öppnade vägen för Kagame att ställa upp för en tredje presidentp­eriod. Enligt den nya grundlagen kan den nu 59-åriga Kagame i princip fortsätta som president till 2034.

Kagame var länge en av västländer­nas favoritled­are i Afrika. Presidente­n har fortfarand­e gott om vänner även om de varma känslorna svalnat något. Människorä­ttsor-

ganisation­erna anklagar Kagame för att regera genom hot och till och med låta mörda motståndar­e.

Opinionssi­ffrorna tyder på att de flesta rwandierna anser att det är

säkrast att hålla Kagame kvar vid makten och som garant för att folkmordet inte kommer att upprepas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland