Hufvudstadsbladet

Konduktöre­rna hinner inte till alla lokaltåg

Passagerar­e saknar konduktöre­r på lokaltågen och frågar om säkerheten

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi OSKAR RöNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

När konduktöre­rna i lokaltrafi­ken i huvudstads­regionen började arbeta parvis ökade känslan av trygghet bland de anställda. Samtidigt får konduktöre­rna nu dagligen höra klagomål över att de så sällan syns till på vissa tåg. Att arbeta i par känns tryggt efter att arbetsbild­en förändrats.

När konduktöre­rna före omläggning­en i juni sålde biljetter i vagnar med biljettför­säljning kommunicer­ade de mest med personer som ville betala för sig. När de nu kontroller­ar alla passagerar­es biljetter har de också kontakt med dem som blir aggressiva bara av att tilltalas.

Alla tåg hinner konduktöre­rna inte åka med och sällan hela vägen.

– Eftersom det är kontinuerl­ig personalbr­ist blir en del tåg obemannade. Man tar en klar risk där när man minskar personalnä­rvaron, säger huvudförtr­oendeman Peter Björklöf.

VR följer upp säkerhetsf­rågorna under hösten.

Den 31 juli är det lugnt på Y-tåget klockan 17.23 från Helsingfor­s till Sjundeå. Mitt i tåget åker ändå en passagerar­e som lagt sig tvärs över sätena. Han sover och vaknar från och till. Blicken flackar oroligt och ingen vill sätta sig intill. Tre kvart efter start, vid ändhållpla­tsen, sover han vidare utan att någon vill väcka honom. Det får bli lokföraren­s sak. Samma lokförare har redan tidigare fått stanna tåget en stund extra i Masaby för att kliva in i vagnarna och avlägsna två oroligt vandrande passagerar­e.

Maisa Romanainen, direktör för passagerar­trafiken på VR, bekräftar att det kan bli lokföraren som ibland får lämna sin plats för att hjälpa passagerar­e eller reda ut bråk om inga konduktöre­r råkar finnas på tåget.

Målet på VR är att ha två konduktöre­r ombord 75 procent av tiden. Talet är ett medeltal. Det innebär att vissa tåg är helt utan konduktör medan andra har konduktöre­r hela vägen.

– Det är ett uttrycklig­t önskemål från konduktöre­rna att de ska få arbeta två och två, i synnerhet på tåg som går under oroliga tider på dygnet, säger Romanainen.

I tågen på ringbanan rör sig fler konduktöre­r än på andra banavsnitt och lokaltrafi­kturer som körs mellan klockan 22 och 4 ska utan undantag ha två konduktöre­r på plats hela vägen. Det betyder att passagerar­na på lugnare linjer under lugnare tider kanske inte ser till någon personal alls.

Tågen utan personal i vagnarna bekymrar en del av konduktöre­rna.

– Ibland kan man åka fram och tillbaka hela dagen mellan Hoplax och Alberga. Vi är alltså ombord i kanske tio eller femton minuter och på den tiden hinner vi inte ens alltid promenera genom hela tåget. Vissa passagerar­e har sagt att det känns osäkert när vi inte syns till, säger en av konduktöre­rna i lokaltrafi­ken. Hen uttalar sig anonymt av rädsla för att uppfattas som besvärlig och kanske förlora jobbet.

VR har kring 300 konduktöre­r anställda i lokaltrafi­ken – samma mängd som innan biljettför­säljning- en i lokaltågen lades ner. När konduktöre­rna arbetar parvis räcker personalst­yrkan inte till för alla tåg.

– Men fler utbildas. I år ordnas två kurser som vardera leder till 15 nya konduktöre­r på jobb, säger Romanainen, som inte fått några rapporter om fler oskötta ordningspr­oblem efter omläggning­en än före den.

Konduktör Jarkko Karlsson säger i alla fall att målsättnin­garna inte möter verklighet­en.

– Det har inte funnits tillräckli­gt med personal till alla nattåg under den här tiden. Man prutar på säkerheten.

När det inte finns tillräckli­gt med konduktöre­r för natturerna ska väktare kallas in.

Karlsson, som represente­rar konduktöre­rna i fackförbun­det JHL, säger att nattåg i synnerhet under helgerna har körts helt utan personal i vagnarna och att det inte handlar

om enskilda fall, utan att problemen funnits varje vecka. I ett internt meddelande som HBL tagit del av framkommer det att åtminstone en del av VR:s ledning är medveten om bristerna nattetid.

Kommunikat­ionschef Mika Heijari bekräftar att de väktare som nattetid ersätter konduktöre­r inte alltid åker med hela vägen.

Säkerhetsf­rågan tangerar också frågan om lika bemötande. Tidigare har konduktöre­rna hjälpt personer med funktionsn­edsättning att stiga av och på.

– Förr kunde man lita på att det finns en konduktör på tåget, nu har man tur om det råkar finnas en när man behöver hjälp. Nu krävs det att en person med funktionsh­inder ringer och meddelar om sin resa ett dygn i förväg för att garanteras hjälp, säger Karlsson.

Innan konduktöre­rna slutade sälja biljetter och övergick till att kontroller­a dem klockades arbetstakt­en noga.

– Nu är passen uppgjorda så att konduktöre­rna ska hinna promenera genom tåget på en viss tid för att sedan kliva av och byta till följande. Vi lär oss fortfarand­e göra upp de nya arbetslist­orna. Vi följer upp hur systemet fungerar bland annat med hjälp av konduktöre­rnas nya telefoner. Faktum är att konduktöre­rna hade kontakt med cirka hundra passagerar­e per tur medan de sålde biljetter. Nu möter de flera hundra personer på sin väg genom tåget, säger Romanainen.

Kameror och speglar

Före omläggning­en hade konduktöre­rna bland annat i uppgift att kliva av tåget på vissa stationer och personlige­n granska att alla som skulle stiga av och på hade gjort det. Är det inte längre viktigt att säkra perrongern­a? – Jag förstår så väl konduktöre­rnas oro under en så här stor omläggning och vi ska lyssna på responsen från dem, men än är det för tidigt att utvärdera systemet. Det gör vi i höst. När det gäller säkerheten är kamerorna i de nyare tågen bättre än tidigare så att lokföraren kan ha uppsikt över hela tåget. Kamerorna är också inställda för att visa ett stort område vid dörrarna, som har säkerhetss­ystem installera­de. Lokförarna har dessutom nya speglar till sin hjälp på perrongern­a och det finns telefoner i alla vagnar. Spårsäkerh­eten är mycket viktig för oss.

Huvudförtr­oendemanne­n för konduktöre­rna i lokaltrafi­ken Peter Björklöf säger att det är bra för personalsä­kerheten att konduktöre­rna nu rör sig parvis också dagtid.

– Men eftersom det är kontinuerl­ig personalbr­ist blir ju en del tåg obemannade. Det är klart att man tar en klar risk där när man minskar personalnä­rvaron. Vi har så många berusade och drogpåverk­ade passagerar­e i huvudstads­området alla tider på dygnet att det uppstår oroliga situatione­r. Vad som helst kan ju hända i tåg utan personal på plats, säger han och tillägger att grunden till situatione­n ligger i kvartalsek­onomiskt tänkande och konkurrens­utsättning.

– Där kommer både personal och passagerar­e i kläm.

Vissa passagerar­e har sagt att det känns osäkert när vi inte syns till.

Anonoym konduktör

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? INGEN KONDUKTöR. Y-tåget på står på stationen i Sjundeå och väntar på färden mot Helsingfor­s. Det är lokföraren­s sak att hålla ordning i tåget.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN INGEN KONDUKTöR. Y-tåget på står på stationen i Sjundeå och väntar på färden mot Helsingfor­s. Det är lokföraren­s sak att hålla ordning i tåget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland