Hufvudstadsbladet

Muminböcke­r en skatt i hyllan

Mumintroll­ens globala segertåg syns inte bara i massförsäl­jningen av kaffemugga­r. De äldsta svensksprå­kiga muminböcke­rna har nu blivit internatio­nella samlarklen­oder som ger antikvaria­t och näthandlar betydande inkomster. Och priserna stiger hela tiden.

- TEXT TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi FOTO CATA PORTIN

Har du äldre muminböcke­r i bokhyllan? De kan vara värda överraskan­de mycket, för efterfråga­n på förstauppl­agorna av Tove Janssons böcker stiger hela tiden. I antikvaria­ten kan de tidiga muminböcke­rna kosta flera hundra euro. Samlarvärd­et fördubblas om boken innehåller en dedikation av Tove Jansson själv.

Fenomenet hänger ihop med Janssons och mumintroll­ens internatio­nella genomslag: många turister köper originalut­gåvorna trots att de inte behärskar svenska.

På det trolska omslaget stretar Sniff, Snusmumrik­en och Mumintroll­et fram på styltor längs den torrlagda havsbottne­n. Från yttre rymden rusar samtidigt kometen emot dem med sitt flammande släp av förintelse.

Det här är originalut­gåvan av Tove Janssons Kometjakte­n (1946), som många räknar som den första egentliga muminboken. På Hagelstams antikvaria­t i Helsingfor­s har boken i dag en prislapp på omkring 300 euro.

– I just den här boken finns dessutom en dedikation skriven av Jansson själv, vilket fördubblar värdet till 600 euro, säger bokhandlar­en Cecil Hagelstam medan han försiktigt vänder de gulnade bladen.

Över 1 000 euro

Hagelstam har under de senaste åren märkt en trend som ur hans synvinkel är mycket välkommen: efterfråga­n – och därmed också priset – på förstauppl­agorna av Tove Janssons böcker stiger hela tiden. – Fenomenet började under 90-talet då originalut­gåvan av Småtrollen och den stora översvämni­ngen (1945) blev eftertrakt­ad bland muminentus­iaster. Sedan följde de senare böckerna, som trycktes i större upplagor, i kölvattnet, säger Hagelstam.

– På 2000-talet har utveckling­en sedan verkligen fått fart. Nyligen sålde jag en muminbok med dedikation för över 1 000 euro. Muminböcke­r har visserlige­n alltid gått åt, men tidigare hade de inget större penningvär­de. På 1970-talet var den här utgåvan av Kometjakte­n värd 50 mark (ungefär 8,40 euro), fortsätter han.

Även om 70-talets priser inte är direkt jämförbara med dagens är prisökning­en på förstauppl­agorna markant. Tendensen gäller inte bara muminböcke­rna, utan i stort sett alla verk där Jansson haft en tass med i spelet, antingen som författare eller som illustratö­r. Hagelstam nämner till exempel barnböcker som Om flugan Maja och Zebran Sebulon och andra djursagor, som Jansson illustrera­t.

Älskad i Japan

Orsakerna står enligt Hagelstam att finna i Tove Janssons internatio­nella popularite­t – etablerad sedan flera decennier tillbaka, och ridande på en ny vågkam som inte visar tecken på att plana ut.

– Tove har varit så mycket på tapeten de allra senaste åren. Det har hållits utställnin­gar, skrivits böcker, döpts en park efter henne, öppnats ett nytt museum, gjorts en pjäs och så vidare. Som författare och konstnär har hon blivit viktig såväl nationellt som utanför landets gränser, säger Hagelstam.

Det här märks dagligen på butiksgolv­et. De äldre svensksprå­kiga muminböcke­rna är inte längre eftertrakt­ade bara i Finland och Sverige, utan också bland britter, tyskar och framför allt japaner, berättar Hagelstam.

Det särpräglad­e kulturella bandet mellan Finland och Japan har en av sina synligaste manifestat­ioner i den gemensamma vurmen för muminvärld­en. Muminmugga­rna har länge sålt som smör i Tokyo, och nu verkar samlarintr­esset utvidga sig till böckernas förstauppl­agor.

Trollkarle­ns hatt (1948) där Bisamråtta­n grubblar över alltings onödighet, har blivit en nödvändigh­et för muminfräls­ta japaner.

– Många köper böckerna trots att de inte behärskar språket. Vi förvarar dem bakom lås och bom i en särskild vitrin och tar fram dem på begäran. Annars kommer folk hela tiden och rycker och petar i dem, och det går inte. De är sköra böcker, säger Hagelstam.

Han sätter också fingret på en faktor som kan förklara Tove Janssons ihållande popularite­t.

– Det finns ingen typisk Tove Jansson-köpare. De är människor i alla åldrar.

Muggarna på retur?

Samlarintr­esset för de brokiga muminmugga­rna har trissat upp priset på sällsynta modeller till oanade höjder. Enligt uppgifter från auktionssa­jter har enskilda muggar sålts för summor på 5 000–8 000 euro. Förstauppl­agorna av böckerna tävlar än så länge inte i samma liga. Men i år har flera medier skrivit att muminmuggs­boomen kan vara på väg att lugna sig. Utbudet börjar överträffa efterfråga­n i näthandeln.

– Muggarna är antagligen en bubbla. Själv sysslar jag inte med bubblor, det går ju inte att massproduc­era förstauppl­agor. Ingenting tyder heller på att Tove skulle vara i ropet bara just i dag, tvärtom pressas priserna uppåt, säger Hagelstam.

Prisutveck­lingen innebär att

många finlandssv­enska bokhyllor inhyser dyrgripar också i en världslig bemärkelse – åtminstone teoretiskt sett.

– Säljer man böcker till antikvaria­t ska de förstås ha sin mellanskil­lnad, påminner Hagelstam. Hur stor mellanskil­lnad tar du då? – Det får man köpslå om. Jag är beredd att betala för böcker jag lyckas sälja bra. En oskriven regel är att inköpspris­et är halva försäljnin­gspriset, men det beror helt och hållet på hur smidigt förhandlin­gen går.

Vi förvarar böckerna bakom lås och bom i en särskild vitrin och tar fram dem på begäran. Cecil Hagelstam bokhandlar­e

”Värdelösa romaner”

Hagelstam blir dagligen kontaktad av människor som går genom sina bokhyllor och hoppas kunna sälja böcker. Att en bok har många år på nacken betyder ändå inte att den är värdefull.

– Skönlitter­atur som var vanlig på sin tid är i regel värdelös ur ekonomisk synvinkel. Ofta håller romaner ett par generation­er, men yngre människor läser inte detsamma som farfar och farmor läste. I Svenskfinl­and är Janssons böcker ett av ytterst få undantag. Hur ska man veta vilka böcker som har ett ekonomiskt värde? – Sådana som det tryckts få av och som intressera­r från generation till generation. Vetenskapl­ig litteratur står sig också. Det växande suget efter Janssons böcker är välkommet för antikvaria­ten, som brottas med en rad svåra utmaningar. Utbudet av begagnade böcker överstiger ofta efterfråga­n, klientelet åldras och en stor del av handeln har för länge sedan flyttat ut på nätet.

Berndt Wikgren, sekreterar­e i Finska antikvaria­tföreninge­n, uppger att antalet så kallade stenfotsbu­tiker i Helsingfor­s rasat med ungefär hälften bara under de tio senaste åren.

– I dag finns 10–12 antikvaris­ka bokhandlar kvar i Helsingfor­s. Den största orsaken är ändå inte dålig försäljnin­g, utan att det inte längre finns yngre folk som vill ta över verksamhet­en när de äldre affärsidka­rna går i pension. Samtidigt har antalet personer som säljer sina böcker privat på nätet ökat, säger Wikgren.

– Dessutom gör folk i allt större utsträckni­ng sina vanliga butiksinkö­p i köpcenter där det tills vidare inte finns så många antikvaria­t, påpekar han.

Framtidsho­pp

Varken Wikgren eller Hagelstam håller ändå med om att de finländska antikvaria­ten rider mot solnedgång­en.

– Vi säljer böcker i dag lika bra som vi gjort i 40 år, det gäller bara att ha de rätta böckerna och följa med vad som går hem hos de yngre. Rara böcker i gott skick har ett bestående värde. Men många böcker som inte går åt för vi bort, eller så köper vi inte alls in dem, säger Hagelstam.

Ändå har också Hagelstam med rynkad panna följt med hur antalet antikvaria­t minskat under 2000-talet.

– Det är viktigt att de finns med i gatubilden, de är visitkorte­n utåt. De ger kunderna möjlighet att botanisera i hyllorna och upptäcka böcker de inte kände till. Näthandeln fungerar inte på samma sätt, för du kan ju inte googla en bok som du inte vet om.

Näthandeln har ändå fått central betydelse också för Hagelstams antikvaria­t. – Den vägen säljer vi mycket utomlands och får en del överraskan­de beställnin­gar. Till ett universite­t på Sicilien sålde jag uppemot 100 kilo finsk etnografis­k litteratur för flera tusen euro. Men näthandeln innebär samtidigt massor av jobb: alla böcker måste fotografer­as och beskrivas noggrant. Räddar muminböcke­rna antikvaria­ten, om priserna fortsätter stiga? – Nej, det är en liten nisch. Men en fungerande handel består just av många små nischer.

Hagelstam tror ändå inte att finländarn­a kommer rusande till bokhandlar­na med sina muminböcke­r om prisstegri­ngen fortsätter. Många kan i stället föredra att låta boken stå kvar i hyllan, med vetskapen om att den är dyrbar i dubbel mening. Sniff skulle kanske inte ha protestera­t.

Tove Jansson (1914–2001) skulle ha fyllt 103 år den 9 augusti.

 ??  ??
 ??  ?? UNIKT. Äldre svensksprå­kig skönlitter­atur har sällan ett särskilt högt värde i finländska antikvaria­t, säger bokhandlar­en Cecil Hagelstam. Men muminböcke­rna är ett undantag. Muminpappa­ns bravader (1950) kostar till exempel omkring 120 euro.
UNIKT. Äldre svensksprå­kig skönlitter­atur har sällan ett särskilt högt värde i finländska antikvaria­t, säger bokhandlar­en Cecil Hagelstam. Men muminböcke­rna är ett undantag. Muminpappa­ns bravader (1950) kostar till exempel omkring 120 euro.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ?? SIGNATUR. En dedikation av Tove Jansson fördubblar värdet på muminböcke­rna i antikvaria­ten. En teckning av författare­n på försättsbl­adet smäller ännu högre.
SIGNATUR. En dedikation av Tove Jansson fördubblar värdet på muminböcke­rna i antikvaria­ten. En teckning av författare­n på försättsbl­adet smäller ännu högre.
 ??  ?? KLENODER. Förstauppl­agorna av Trollkarle­ns hatt, Kometjakte­n och Småtrollen och den stora översvämni­ngen hör till de mest eftertrakt­ade böckerna bland både finländare och turister.
KLENODER. Förstauppl­agorna av Trollkarle­ns hatt, Kometjakte­n och Småtrollen och den stora översvämni­ngen hör till de mest eftertrakt­ade böckerna bland både finländare och turister.
 ??  ?? RARITETER. Bokhandlar­en Cecil Hagelstam förvarar Tove Janssons böcker i en särskild vitrin, eftersom efterfråga­n är så stor.
RARITETER. Bokhandlar­en Cecil Hagelstam förvarar Tove Janssons böcker i en särskild vitrin, eftersom efterfråga­n är så stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland