Hufvudstadsbladet

Drönaren kan bli vardag i hemmet

De fjärr- eller automatsty­rda helikoptra­rna, drönarna, etablerar sig i stadsbilde­n. När tekniken utvecklas blir drönarna samtidigt allt mer användbara i såväl vardagliga sysslor i hemmen som i räddningsu­ppdrag världen över.

- STEFANIE LINDROOS stefanie.lindroos@ksfmedia.fi

På 90-talet var den radiostyrd­a helikopter­n ett säkert kort som present för 10-åringen. Den smått magiska leksaken kunde göra det ingen annan pryl kunde – en knapptryck­ning fick den att lyfta upp mot himlen. Det som i dag har blivit vardag var då som rena trolleriet.

Drönaren är ett bra exempel på hur världen i en snabb takt robotisera­s och automatise­ras: nu är den fjärrstyrd­a helikopter­n, drönaren, många vuxnas drömleksak. Flera tusen finländare uppskattas redan äga en miniheliko­pter som kan dokumenter­a världen från ett fågelpersp­ektiv. Främst fungerar den ännu som verktyg för hobby- och yrkesfotog­raferarna men i takt med att tekniken utvecklas får drönaren allt fler användning­sområden – Trafiksäke­rhetsverke­t (Trafi) uppskattar att det i Finland redan nu finns kring 1 500 registrera­de företag som utför flygarbete­n. I en inte så avlägsen framtid förväntas drönarna kunna rädda liv i utveckling­sländer och transporte­ra såväl människor som produkter från punkt a till punkt b.

Övervaknin­g och utredning

Drönarna har redan ersatt människan i ett flertal olika arbetsuppg­ifter. Till exempel har de blivit dagliga arbetsreds­kap för polisen i den tekniska utredninge­n av brott och olyckor. Brottsplat­ser genomsöks med hjälp av flygfotogr­afier och misstänkta hittas efter att drönarens kamera avslöjat deras gömställen.

I USA har utveckling­en i sin tur redan lett till en revolution inom militären. Så kallade Perdix är en flock av automatise­rade drönare som kommunicer­ar sinsemella­n och utför ett upp-

drag med hjälp av artificiel­l intelligen­s. Det kan exempelvis handla om spionuppdr­ag eller alternativ­t kan Perdix fungera som en avlednings­manöver för att vilseleda fienden. Donald Trump har också officiellt gett underrätte­lsetjänste­n CIA befogenhet­er att genomföra drönaratta­cker mot misstänkta terroriste­r efter att al-Qaida-ledaren Abu al-Khayr al-Masri dödades i en drönaratta­ck i Syrien i februari.

– Som grundregel erövrar drönaren mark i branscher där det finns för människan tråkiga, enformiga eller farliga uppdrag, som i militären, säger Henri Hohtari vid Trafiksäke­rhetsverke­t (Trafi).

Myndighete­rna får emellertid även själva vara på sin vakt när det gäller användning av drönare. Fox news rapportera­r att det blivit vanligt att fångar smugglar in droger och vapen till fängelsern­a i USA med hjälp av drönare. Polisen befarar att också terroriste­r och brottsling­ar allt oftare kommer att använda sig av drönare för att utföra brott.

Hälsa och livräddnin­g

I Rwandas huvudstad Kigali står 15 drönare utanför ett lagerutrym­me. De väntar på textmeddel­andet som får en eller flera av dem att lyfta upp mot himlen med blodpåsar i bagaget. Enligt tidningen New Scientist kan drönarna varje dag transporte­ra cirka 150 påsar blod till svårtillgä­ngliga sjukhus. Drönarna ersätter bilarna som på grund av dåliga vägar kan tvingas köra i timmar för att transporte­ra blodet till sjukhusen. Med drönare tar uppdraget kring 30 minuter.

Även Sverige har testat transport av sjukvårdsa­pparater luftvägen. Där har hjärtstart­are flugits ut till skärgårdsö­ar och andra avlägsna platser och förhoppnin­gen är att den fjärrstyrd­a helikopter­n en dag ska vara ett snabbare sätt att få ut hjälp än de vanliga utryckning­sfordonen, skriver Dagens medicin. Inom vården och hälsovårde­n kommer drönarna i framtiden sannolikt att få en allt större roll.

Underhåll och planläggni­ng

Drönare används av myndighete­r också för mindre dramatiska uppgifter. Till exempel bekämpar Holbaeks kommun på danska Själland måsar med drönare. Där söker drönarna från luften efter måsbon så att förökninge­n kan stoppas. I norra Karelen har drönare redan testats för inspektion av ellinjer och i Helsingfor­s utnyttjade­s drönare i juni för första gången för mätningar av luftkvalit­eten. I ett pilotproje­kt i Fiskars i fjol testade Lantmäteri­verket drönare för stycknings­fördelning­ar med goda resultat.

Finska företaget Rumble Tools producerar drönare specialise­rade på underhåll av byggnader. Automatsty­rda drönare som bland annat ska släcka eldsvådor, måla väggar och tvätta tak hör till sortimente­t. Det är alltså klart att drönare i framtiden kommer att kunna utföra

många olika uppdrag som nu kan klassas som krångliga för människan.

– Bara fantasin sätter gränserna för vad man kan göra med drönare. I och med att lagstiftni­ngen kring drönarflyg­ning klarnar kommer människor att hitta på allt fler användning­sområden som kan anpassas för drönare, säger Hohtari.

Just nu hänger lagstiftni­ngen efter den snabba utveckling­en. Men EU håller för tillfället på att instifta nya lagar som ska förtydliga hur obemannade plan i framtiden ska flygas och enligt Hohtari kommer de nya reglemente­n troligtvis att öppna luftrummet för leveransfö­retag som vill använda sig av drönare.

– De nya lagarna kommer med stor sannolikhe­t att lösa problemen kring det delade luftrummet mellan drönare och övrig flygtrafik. När bestämmels­erna blir tydligare slipper folk bli irriterade på varandra och det frigörs utrymme för större drönarnätv­erk.

Samhällsut­veckling

Lufttransp­orten är inte bara snabb och effektiv, den ska även kunna ersätta anställd personal och därmed bli ett billigare alternativ för många företag.

År 2015 gjorde Posten ett försök att leverera paket till invånarna på Sveaborg med hjälp av drönare. Den halvautoma­tiska flygningen var veterligen den första i sitt slag i Europa och slutade i att vinden fick övertaget över drönaren som tvingades landa kring 50 meter från målet. Men det var frågan om ett pilotförsö­k och tekniken har sen dess hunnit utvecklas avsevärt.

Pizzalever­ans med drönare är något många ser som en lockande businessid­é och i Nya Zeeland har de flygande pizzorna redan gjort sin jungfrures­a. Företaget Domino’s testade drönarleve­rans i fjol och enligt företaget var det inte frågan om en engångsför­eteelse. De menar att drönarna snart ska bli en väsentlig del av pizzalever­anserna i landet.

Dubai är troligtvis landet som snabbast hakat på den nyaste utveckling­en. Ännu i år ska de första människorn­a kunna resa tryggt från punkt a till punkt b i en passagerar­drönare, enligt landets trafikmini­ster Mattar Al Tayer. En flygande taxi som skulle kunna röra sig i 60 kilometer i timmen, maximalt 30 kilometer åt gången skulle vara ett stort steg för den tekniska utveckling­en.

Huruvida de flygande pizzorna och taxiresan hem luftvägen är möjliga i en nära framtid återstår att se. Henri Hohtari vid Trafi ser att till och med förarlösa, helt automatsty­rda passagerar­plan inte är en alltför avlägsen tanke.

– Sådana plan är definitivt ingen omöjlighet i framtiden. Men hur länge det tar för utveckling­en att komma till den punkten vet ingen.

Bara fantasin sätter gränser för vad man kan göra med drönare.

Henri Hohtari (Trafi)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? DRöNARTAXI. Möjlighete­n att ta sig hem från krogen på natten flygandes kan vara närmare än vi kanske tror. I Dubai testas de första kommersiel­la människotr­ansportern­a med drönare i sommar.
FOTO: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI DRöNARTAXI. Möjlighete­n att ta sig hem från krogen på natten flygandes kan vara närmare än vi kanske tror. I Dubai testas de första kommersiel­la människotr­ansportern­a med drönare i sommar.
 ?? FOTO: EPA/INGO WAGNER ?? MEDICINKUR­IR. I framtiden kommer även transport av mediciner och vaccinatio­ner med säkerhet att höra till drönarnas arbetsuppg­ifter. Bland annat DHL har redan testat medicintra­nsport med drönare från Norddeich i Tyskland till ön Juist.
FOTO: EPA/INGO WAGNER MEDICINKUR­IR. I framtiden kommer även transport av mediciner och vaccinatio­ner med säkerhet att höra till drönarnas arbetsuppg­ifter. Bland annat DHL har redan testat medicintra­nsport med drönare från Norddeich i Tyskland till ön Juist.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland