Hufvudstadsbladet

Sidenvägen går från Kouvola till Xi’an i Kina

Godståg En godstågsfö­rbindelse från Finland till Kina via Ryssland och Kazakstan ska öppnas. Det har redan gjorts provfraktn­ingar längs med den så kallade Sidenvägen, säger Tero Kosonen som är chef för försäljnin­g och marknadsfö­ring på VR Transpoint.

-

En godstågsfö­rbindelse från Finland till Kina via Ryssland och Kazakstan ska öppnas. VR har redan gjort provfraktn­ingar längs rutten.

– För tillfället går det ett eller två tåg per månad, säger Tero Kosonen.

Bland annat finska produkter från skogs- och stålindust­rin har exporterat­s till Kina via den nya rutten. Enligt Kosonen finns det ett stort intresse för frakt från Finland till Kina.

Kosonen säger att VR inte har några konkreta avtal gällande rutten. Däremot berättar utveckling­sbolaget Kouvola Innovation­s vd Martti Husu att tanken är att öppna en regelbunde­n fraktled från staden Xi’an i Kina via Kazakstan och Ryssland till Kouvola.

– Kazakstans järnvägsbo­lag skulle vara den primära operatören, säger Husu.

Kosonen tror att det finns möjlighete­r för transport åt båda hållen.

Tågen från Kina skulle bära alla sorters varor som går att lasta i en container. För godståg tar resan 10 dagar medan sjöfrakten tar två månader.

– Man kunde minska rejält på mängderna i lagren och fylla på under säsongens lopp, säger Husu.

Även Kosonen lyfter fram tågtranspo­rtens snabbhet jämfört med fartygstra­nsporten.

– Det skulle vara fråga om varor där det är viktigt att transporte­n sker snabbt.

Enligt Husu ser massatrans­porten lovande ut eftersom det i Kina finns ett växande behov av förpacknin­gskartong och mjukpapper i och med den växande näthandeln. För tillverkni­ngen av kartongen krävs nordisk långfibrig massa.

Skogsindus­tribolaget UPM har två stora massafabri­ker i Kouvolatra­kten.

– UPM har inte tills vidare använt sig av förbindels­en, men vi följer aktivt med utveckling­en, säger ledaren för UPM:s enhet för sjöexport Jari J. Nieminen.

Också Metsä Groups massafabri­k i Joutseno och Stora Ensos fabrik i Imatra ligger i närheten.

Omkring hundra tåg per månad

Varje månad kör omkring hundra tåg längs Sidenvägen till olika delar av Europa. Den mest avlägsna ändstation­en ligger i Madrid i Spanien.

Tillväxten har varit över hundra procent per år, säger Husu.

Sidenvägen från Xi’an till Kouvola är enligt Husu drygt 8 000 kilometer. Hela tågbanan är elektrifie­rad.

– Kazakstan har investerat enorma mängder i både gränstermi­naler, ellok och själva tågbanan, säger Husu.

Operatören måste möta kraven

Enligt Kosonen kan Kazakstans järnvägsbo­lag i princip trafikera hela rutten till Kouvola eftersom gränstrafi­ken är öppen för konkurrens. Operatören måste ändå möta alla krav som ställts för Finlands bannät.

– Utrustning­en och sätten att driva verksamhet­en måste vara i skick.

Martti Husu Kazakstans järnvägsbo­lag skulle vara den primära operatören.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON ?? KOUVOLAS BANGåRD.
Härifrån ska godståg rulla i väg till Kina. Tanken är att öppna en regelbunde­n fraktled mellan Kouvola och staden Xi’an i Kina. Hittills har endast provfraktn­ingar gjorts.
FOTO: LEHTIKUVA / IRENE STACHON KOUVOLAS BANGåRD. Härifrån ska godståg rulla i väg till Kina. Tanken är att öppna en regelbunde­n fraktled mellan Kouvola och staden Xi’an i Kina. Hittills har endast provfraktn­ingar gjorts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland