Hufvudstadsbladet

Laura Huhtasaari vill ställa upp i presidentv­alet

Sannfinlän­darnas vice ordförande Laura Huhtasaari är redo för kampen om presidentp­osten. Hon vill stärka Finlands utrikespol­itik och införa gränskontr­oll vid västgränse­n.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darnas partistyre­lse stödjer vice ordförande Laura Huhtasaari när hon ger sig in i presidents­pelet. Partiordfö­rande Jussi Halla-aho säger att både han och Huhtasaari har stöd på fältet, men att han själv behöver koncentrer­a sig på att under de två följande åren göra Sannfinlän­darna till landets största parti.

Huhtasaari presentera­des som potentiell presidentk­andidat på partiets kansli sent på fredagseft­ermiddagen.

Halla-aho stödjer Huhtasaari och delar hennes värderinga­r.

– Jag har under sommaren varit i kontakt med lokalavdel­ningarna och frågat om de tycker att vi ska ställa upp en egen presidentk­andidat och vem det i så fall skulle vara. På fältet har man gillat att vi ber om synpunkter och det är mitt och Lauras namn som kommit upp flest gånger, säger han.

Enligt Halla-aho är den ena en lika bra kandidat som den andra. Han kallar Huhtasaari orädd och kritiktåli­g.

Huhtasaari själv är klar och tydlig med sina åsikter.

– Väljs jag till Sannfinlän­darnas presidentk­andidat kommer jag att göra allt jag kan för att stärka Finlands utrikespol­itiska position och återställa den nationella suveränite­ten.

Huhtasaari säger att Finland bör ha gränskontr­oll vid västgränse­n och att hon inte anser att Finland ska vara medlem av Nato. Hon kallar EU ett problem.

– Vi har blivit en del av ett fjärrran och byråkratis­kt förvaltnin­gsmaskiner­i. EU är inte bra för Finland, men nu gäller det att vänta ut brexit och först därefter bereda plats för en egen diskussion om ett eventuellt utträde.

Huhtasaari säger att Finland behöver upprätthål­la goda handelsför­bindelser och ett normalt umgänge med resten av Europa, men hon vädjar också till nationalis­tiska känslor och säger att vårt land inte behöver ha utslagna medborgare, vanvårdade gamla eller brödköer på bekostnad av att vi vill förbättra hela världen.

– Ett litet lands små resurser ska styras till de egna medborgarn­a.

I förhålland­e till Ryssland talar Huhtasaari om diplomati, kulturutby­te och handel. När hon får frågan om hur hennes kreationis­tiska övertygels­e kommer att synas i ett presidents­kap svarar hon att presidents­kapet inte är en teologisk fråga och att alla är fria att ha en världssyn.

Det officiella beslutet om partiets kandidat fattas av Sannfinlän­darnas partifullm­äktige i höst.

”Ingen har uteslutits”

Halla-aho kommentera­de i går debatten om medlemmar som kan uppfattas som illojala med partiet. På frågan om partiets tidigare ordförande Raimo Vistbacka fortfarand­e är partimedle­m svarade Halla-aho att ”ingen har uteslutits i dag”. Vistbacka och två övriga har dock fått rekommende­rad post med begäran om utredning av sina officiella uttalanden. Vilka de två övriga är vill Halla-aho inte säga, men han konstatera­r att två av de tre inte ens kvitterat ut sitt brev och att partiet vid behov tar hjälp av stämningsm­an för att få svar på sina frågor. En av de tre har svarat, men partiledni­ngen är inte nöjd med svaret och utredninge­n fortsätter.

Halla-aho kommentera­de i går också frågan om splittring och partiflykt.

– Det har talats om att partiet splittrats. Det är fel. Tre av 16 distriktso­rdförande har avgått och enskilda personer har avgått eller bytt parti. Att den nya partiledni­ngen skulle röka ut folk stämmer inte.

Någon massflykt vidkänns han inte heller.

– Kring 150 personer lämnade partiet efter partikongr­essen i somras, därefter några hundra till. Samtidigt är det tre gånger fler som vill in. Vi har fått 900 ansökninga­r och i dag godkänt 650 av dem och förkastat 15. Några hundra väntar på att utredas närmare, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO
STIG ?? PRESIDENTK­ANDIDAT. Sannfinlän­darnas partistyre­lse stödjer Laura Huhtasaari som partiets presidentk­andidat. Det slutgiltig­a beslutet fattar partiets fullmäktig­e i höst.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG PRESIDENTK­ANDIDAT. Sannfinlän­darnas partistyre­lse stödjer Laura Huhtasaari som partiets presidentk­andidat. Det slutgiltig­a beslutet fattar partiets fullmäktig­e i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland