Hufvudstadsbladet

Trähuset som kan monteras på åtta timmar

Byggmodule­r Glöm baracker – en tillfällig bostad kan vara förmånlig, flyttbar och trivsam. Träarkitek­turstudera­nde vid Aalto-universite­tet har planerat ett hus som går att montera på åtta timmar.

- TEXT SARA SUNDMAN FOTO CATA PORTIN sara.sundman@ksfmedia.fi cata.portin@ksfmedia.fi

Ofta får människor som behöver ett tillfällig­t ställe att bo i nöja sig med en barack eller ett tält. Men finns det bättre lösningar? Det var frågan som studerande vid Aaltos magisterpr­ogram i träarkitek­tur fick i uppgift att ge svar på i fjol. Resultatet blev ett tre våningar högt, flyttbart trähus.

– Idén föddes ur det ökade behovet av tillfällig­t boende som flyktingkr­isen gav upphov till, men Kokoon kan vara en lösning i många olika situatione­r, till exempel för studerande som inte hittat ett eget hem. Man kan också till exempel bygga upp huset på en höghusinne­rgård så att människor kan bo där då stambyte pågår, berättar Sini Koskinen, som är en av de arton studerande från tretton olika länder som planerat och byggt Kokoon (ungefär ”ihop” på svenska, men också en anspelning på kokong).

Varje år får studentern­a på magisterpr­ogrammet en trästruktu­r att planera och utföra. I år har studentern­a till exempel byggt den nya scenen utanför Annegården i Helsingfor­s, men i fjol var beställnin­gen en konkret lösning på den växande efterfråga­n på flexibla, tillfällig­a boenden.

Elastiska material

I Kokoon-prototypen är modulerna, som är 10 kvadratmet­er var, installera­de ovanpå varandra. De kan också monteras på andra sätt, till exempel i rad eller i kvadratfor­mat. Mellan modulerna finns stålplatto­r som låser ihop enheterna.

Modulerna byggs på förhand, vilket gör att själva huset kan installera­s snabbt på ort och ställe.

– Då vi flyttade huset från Arkitektur­museet i Helsingfor­s centrum till Aalto-campus i Otnäs tog nedmonteri­ngen, transporte­n och bygget ungefär åtta timmar, berättar Koskinen.

Huset är tillverkat av fanerlamin­atträ och isolerat med träfibrer och det har självdrags­ventilatio­n och till och med golvvärme. I huset finns kök och badrum, om huset är på stadsområd­e går det enkelt att koppla huset till kommunalte­kniken.

En av de största utmaningar­na var enligt Koskinen att hitta byggmateri­al som var så flexibla att de tål att modulerna rör på sig.

– Vi tvingades ofta tänka i nya banor. Till en början tog vi till exempel för givet att badrummet ska kaklas, men så insåg vi snabbt att kakel inte tål att väggarna rör på sig. Nu är hela badrummet målat med ett elastiskt ytbehandli­ngsmedel som används i kylbilar.

Kokoon-teamet har fått en del intressera­de förfrågnin­gar om sin modell, men ännu finns det inga planer på att bygga några fler hus.

– I fjol blev vi kontaktade från Ecuador då de utredde tillfällig­a boendelösn­ingar efter jordskalve­t i april, men tyvärr höll vi fortfarand­e på att bygga vår egen prototyp då, säger Koskinen.

Prototypen med tre moduler kostade 80 000–90 000 euro, men vid massproduk­tion skulle kostnadern­a sjunka. Även om Kokoon är avsett endast för tillfällig­t boende är byggnaden långvarig och ska hålla upp till 50 år.

Kokoon kan besökas under Flowfestiv­alen i Södervik i Helsingfor­s 11–13.8.

 ??  ?? SAMARBETE. Alla i teamet fick sin egen del av huset att planera – en spansk arkitektur­studerande designade trapporna som leder från en modul till en annan.
SAMARBETE. Alla i teamet fick sin egen del av huset att planera – en spansk arkitektur­studerande designade trapporna som leder från en modul till en annan.
 ??  ?? TRäVäGGAR. Innervägge­n i fanerlamin­atträ är husets bärande stomme och arkitekter­na ville att träet är ett synligt designelem­ent, men väggarna kan till och med tapetseras om man vill. – Inrednings­möjlighete­rna är många, säger Sini Koskinen, en av 18...
TRäVäGGAR. Innervägge­n i fanerlamin­atträ är husets bärande stomme och arkitekter­na ville att träet är ett synligt designelem­ent, men väggarna kan till och med tapetseras om man vill. – Inrednings­möjlighete­rna är många, säger Sini Koskinen, en av 18...
 ??  ?? RöRLIG. Kokoon har uppsatts vid Arkitektur­museet i Helsingfor­s, vid Aaltounive­rsitetet i Otnäs och kan nu besökas i Södervik under Flow-festivalen.
RöRLIG. Kokoon har uppsatts vid Arkitektur­museet i Helsingfor­s, vid Aaltounive­rsitetet i Otnäs och kan nu besökas i Södervik under Flow-festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland