Hufvudstadsbladet

Grankullas nya bollhall klar under hösten

I början av juni fick Grankulla IFK det väntade beskedet. Byggnadsut­skottet godkände föreningen­s ansökan om att bygga en uppblåsbar sporthall som rymmer en fullskalig fotbollspl­an. Finansiera­ndet av hallbygget kräver att klubben själv står för en andel på

- RONI KURONEN roni.kuronen@ksfmedia.fi

Efter att sporthalls­projektet fick sitt godkännand­e har byggnadsar­betet framskridi­t i rask takt. Just nu pågår grävarbete­t för byggnadens grunder, hela hallen ska vara färdigrest i oktober.

Byggnadsko­stnaderna är uppskattad­e att bli omkring 1,5 miljoner euro. För att Grankulla stad ska stödja projektet med 250 000 euro samt garantera klubbens lån på 1,1 miljoner, måste Grankulla IFK själv skaffa en andel på 120 000 euro.

En del av summan samlas ihop från fotbollsju­niorernas föräldrar, som tvingas betala en engångsbet­alning på hundra euro per junior i familjen. På det här sättet samlar klubben ihop 50 000 euro av den interna finansieri­ngen.

Intern finansieri­ng av idrottsklu­bbars byggande är inte sällsynt då städerna och kommunerna sällan går med i projekten med en kort varningsti­d. Andra klubbar har samlat pengar genom att höja månadsavgi­fterna för juniorer eller med hjälp av olika betalninga­r under längre tidsperiod­er.

En strängare tidtabell tvingade ändå till slut Grankulla IFK att göra en lösning som snabbt skulle hämta in den krävda summan. Jan Sten, ordförande för Grankulla IFK:s styrelse och hallprojek­tets chef, med ger ändå att de också övervägde andra alternativ.

– Det avtal vi har med staden kräver att vi ska samla ihop vår egen andel för att de ska gå med på att stödja projektet. Därför har vi haft en extremt snabb tidtabell och har inte hunnit förvarna föräldrarn­a till våra juniorer om avgifterna, säger Sten.

– Den slutliga lösningen är en kombinatio­n av olika insamlings­metoder. Den så kallade egna delen består av junioravgi­ften på hundra euro och möjlighete­n att köpa aktier. Dessutom säljer vi reklamer till hallen.

Extra utgift

Trots att en stor del är glada över att klubben satsar på att förbättra spelarnas träningsom­ständighet­er har alla föräldrar inte varit nöjda med överloppsa­vgifterna på över hundra euro.

– Det är klart att det kommer att finnas sådana föräldrar som är missnöjda över lösningen då vi har omkring femhundra juniorer i föreningen. Jag förstår också att det inte är frågan om en liten räkning hos familjer som har flera barn i våra lag.

Själva byggandet har hittills gått helt enligt förväntnin­garna.

Arto Halonen som är lagledare för Grankulla IFK:s 04födda pojkjunior­er, har inte hört någon negativ diskussion kring ämnet. Tvärtom har människor förhållit sig positiva till att laget satsar på att förbättra träningsom­ständighet­erna.

– Jag har inte hört några klagomål över junioravgi­fterna. Jag har tolkat det som så att föräldrarn­a och juniorerna enbart ser hallen som en bra sak, vilket också är min personliga åsikt, säger Halonen.

Byggandet av fotbollsha­llen har hittills gått enligt förväntnin­garna. Det ser ut som om klubbens olika lag skulle få njuta av att spela inomhus under nästa vinter.

Den slutliga lösningen är en kombinatio­n av olika insamlings­metoder. Den så kallade egna delen består av junioravgi­ften på hundra euro och möjlighete­n att köpa aktier. Dessutom säljer vi reklamer till hallen.

Jan Sten, ordförande för Grankulla IFK:s styrelse och hallprojek­tets chef.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KASPER GUSTAVSSON ?? GRANKULLAJ­UNIORER. Grankulla IFK får bygga en uppblåsbar sporthall. En del av hallbygget kommer att finansiera av juniorerna­s föräldrar.
FOTO: HBL-ARKIV/KASPER GUSTAVSSON GRANKULLAJ­UNIORER. Grankulla IFK får bygga en uppblåsbar sporthall. En del av hallbygget kommer att finansiera av juniorerna­s föräldrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland