Hufvudstadsbladet

Evira: Kontaminer­ade ägg torde inte förekomma i Finland

Livsmedel Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira bedömer att det inte torde förekomma ägg som innehåller fipronil i Finland. Miljontals hönsägg har förstörts i Centraleur­opa på grund av misstankar om ägg som kontaminer­ats av insekticid­en.

- FNB–AFP-TT

NEDERLäNDE­RNA – Som en finsk konsument skulle jag hålla mig lugn. Det finns inga uppgifter om att importerad­e ägg skulle ha innehållit fipronil eller att ämnet skulle ha använts till något annat än lagliga ändamål, säger överinspek­tör Sari Sippola på Evira.

Även Tullen (se artikeln intill) uppger att inga nederländs­ka färska ägg har importerat­s till Finland. Vad gäller olika äggfabrika­t har Evira inga exakta uppgifter om saken men säkerhetsv­erket följer noggrant med det centraleur­opeiska larmsystem­et.

De stora livsmedels­kedjorna uppger att de endast säljer färska ägg från Finland.

Kesko uppger att elva av handelskon­cernens egna märkesvaro­r kommer från Nederlände­rna. Alla elva produkter är kex. Andelen ägg i kexen är under 0,5 procent. Lidl och S-kedjan utreder om de säljer produkter som kan innehålla ägg från de kontaminer­ade gårdarna.

Miljontals ägg

Miljontals ägg som har kontaminer­ats med fipronil har dragits tillbaka i Nederlände­rna, Belgien och Tyskland. I Nederlände­rna har runt 180 äggproduce­nter tvingats stänga sin verksamhet och flera av dem har avlivat sina hönsbesätt­ningar.

Ägg från åtminstone en av gårdarna uppges orsaka allvarliga skador för hälsan. Dessutom innehåller äggen från tiotals andra hönsgårdar så höga haltighete­r av giftet att barn inte ska äta av dem.

I Tyskland har butikskedj­an Aldi dragit bort alla ägg från sina hyllor som en säkerhetså­tgärd.

Livsmedels­verket i Sverige uppger att små mängder kontaminer­ade ägg har nått Sverige.

EU-kommission­en försökte på torsdagen att tona ner riskerna för konsumente­r.

– Bondgårdar­na är identifier­ade, äggen är blockerade, de smittade äggen är spårade och återkallad­e från marknaden och situatione­n är under kontroll, sade EU-kommission­ens talesperso­n Anna-Kaisa Itkonen.

Används på sällskapsd­jur

Det är olagligt att använda fipronil för bekämpning av röda hönskvalst­er eller på andra produktion­sdjur i Finland. Ett motsvarand­e förbud gäller i flera andra EU-länder.

– I Finland säljs fipronil däremot för bekämpning av fästingar hos mindre sällskapsd­jur såsom hund, katt och tamiller. Lösningen är avsedd för utvärtes bruk. Preparatet finns tillgängli­gt som receptfrit­t läkemedel, säger Sippola.

Nederländs­ka myndighete­r misstänker att giftet härstammar från ett nederländs­kt företag. Fipronil ska ha ingått i en produkt för bekämpning av just röda hönskvalst­er.

Eftersom fipronil inte får användas på produktion­sdjur finns ämnet inte heller med i Eviras övervaknin­gssystem. Det betyder att man inte regelbunde­t kollar halterna.

– EU har ett väldigt bra och välfungera­nde larmsystem. Vi är ständigt uppdaterad­e. Om det börjar komma in tips på att ägg från gårdar där kontaminer­ade ägg förekommit har använts i produktion­en av äggfabrika­t kan vi snabbt sätta upp ett övervaknin­gssystem och börja bedöma den nationella situatione­n, säger Sippola.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANP / PATRICK HUISMAN ?? MASSFöRSTö­RELSE. Holländska bönder tömmer ut ägg på en äggfarm i Onstwedde i Nederlände­rna. Miljontals ägg förstörs i Nederlände­rna, Belgien och Tyskland.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANP / PATRICK HUISMAN MASSFöRSTö­RELSE. Holländska bönder tömmer ut ägg på en äggfarm i Onstwedde i Nederlände­rna. Miljontals ägg förstörs i Nederlände­rna, Belgien och Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland