Hufvudstadsbladet

Tullen: Nederländs­ka ägg har inte importerat­s till Finland

Inga färska ägg med skal har importerat­s från Nederlände­rna till Finland i fjol eller i år fram till slutet av maj, enligt Tullen. Tullen satsar på att undersöka förekomste­n av fipronil i livsmedel som innehåller ägg.

- ANNA PUSA

Färska ägg med skal har inte importerat­s från Nederlände­rna till Finland under 2016 eller under första fem månaderna 2017. Under samma tidsperiod har ägg främst importerat­s från Sverige, Litauen och Estland, meddelar Tullen i ett pressmedde­lande.

Tillsamman­s med livsmedels­säkerhetsv­erket Evira övervakar Tullen livsmedel. Enligt bevaknings­direktör Mikko Grönberg sköter Evira om undersökni­ngen och analyseran­det av ägg, medan Tullen fokuserar på livsmedel som inte är animaliska.

Tullen har för tillfället ingen direkt statistik på produkter som innehåller ägg som importeras från Nederlände­rna eller andra länder, eftersom sådana inte statistikf­örs som en kategori för sig.

Tullens egen övervaknin­g av livsmedel riktas mot allt från bakverk till majonnäs eller andra produkter som kan innehålla ägg. Tullens laboratori­um gör analyser och bedömer deras säkerhet. Undersökni­ngarna begränsas inte bara till produkter från Nederlände­rna.

– Det finns en bred repertoar av produkter som innehåller ägg och vi kan inte fastställa vilka rutter olika produkter har tagit, säger Grönberg.

Varje produkt analyseras inte av Tullen, utan undersökni­ngar görs utifrån en riskbedömn­ing. Hittills har Tullen ofta sökt efter fipronil i bland annat grönsaker.

– Nu är det vettigt att undersöka äggbaserad­e produkter. Vi söker efter fipronil och ämnets nedbrytnin­gsprodukte­r.

Det finns en bred repertoar av produkter som innehåller ägg och vi kan inte fastställa vilka rutter olika produkter har tagit.

Mikko Grönberg

bevaknings­direktör, Evira

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland