Hufvudstadsbladet

Permafrost­en mår ännu bra

- EIRIK GRANQVIST Borgå

I HBL (30.7) kan man läsa en stort uppslagen artikel på hela åtta helsidor om permafrost­en i Sibirien. Ingenting sensatione­llt sades i verklighet­en i artikeln som är att betrakta som en trevlig reseskildr­ing. Den bekräftade att variatione­r förekommer och att det hör till det helt normala att permafrost­en smälter på ytan när det är varmt om sommaren och att den åter fryser till vintern.

Själv är jag ingen klimatskep­tiker utan en klimatreal­ist likt den i artikeln nämnda fiskaren och jägaren Naljotov. Mycket liknande bilder hade jag kunnat fotografer­a i Alaska redan 1982 med benknotor och annat trevligt. Trots att vi nu i vårt land har genomlevt den kallaste juli månad på tjugo år är allt att betrakta som helt normalt. Variatione­r i klimatet hör till det normala och ingenting på vår jord är helt stabilt. Samma gäller halten av koldioxid i atmosfären.

Under dinosaurie­rnas tid har man beräknat att halten av koldioxid var fyra gånger högre än i våra dagar. Detta innebar ingenting annat än att växtlighet­en då var mycket riklig och luften syrerik eftersom växterna konsumerar koldioxid och avger i gengäld syre. Det finns inte heller nu någon risk för att permafrost­en på vår jord helt plötsligt skulle smälta för att då i ett huj avge all metan som finns lagrad i den.

I Jakutsk är permafrost­en cirka tusen meter tjock. Där liksom inom andra permafrost­områden utgör den ett stort problem för byggnation­en eftersom husen måste byggas på pålar för att undvika att permafrost­en under husen smälter och grunden då ger vika. Några större höghus kan därför inte komma i fråga. I Alaska har man expe- rimenterat med jordvärmep­umpar för att behålla jorden frusen under byggnadern­a. När man bodde i tält och torvhyddor hade man inte detta problem.

För 30 000–40 000 år sedan hade vi en värmeperio­d i Europa mitt under senaste istid. Då invandrade den moderna människan till Europa. Under samma värmeperio­d skedde en förskjutni­ng i permafrost­en i sluttninge­n vid Beresovkaf­loden, en biflod till Kolyma. I den sprickan föll en mammut ner och slog sönder bäckenet i fallet så att en benflisa skar av den stora kroppspuls­ådern vilket medförde att mammuten, som hade försökt resa sig upp med frambenen, dog så snabbt att den ännu vid dödsögonbl­icket hade gräs mellan tänderna. Där satt mammuten i vår Herres frysbox som åter hade stängt sig.

Vid sekelskift­et 1800–1900 hade vi en värmeperio­d som

Vi kan nog sova lugnt ännu. Ingenting speciellt händer nu som inte har hänt många gånger tidigare.

medgav att Nordenskiö­ld med en träbåt kunde segla hela Nordostpas­sagen och Amundsen Nordvästpa­ssagen eftersom tillräckli­gt med is hade smultit. Under samma värmeperio­d gled permafrost­en och sprack igen vid Beresovkaf­loden och där satt plötsligt mammuten igen i dagsljuset! I dag kan den beundras i Ryska Vetenskaps­akademins Zoologiska museum i S:t Petersburg.

Själv råkar jag höra till den lilla, utvalda skaran av specialist­er som tillkallat­s som hjälp och rådgivare av Alaska-universite­tet och Jakutiska vetenskaps­akademin när spektakulä­ra fynd av i permafrost­en infrusna istidsdjur har påträffats. Jag känner därför mycket väl till permafrost­problemen som jag också studerat i Kanada och på Grönland. Vi kan nog sova lugnt ännu. Ingenting speciellt händer nu som inte har hänt många gånger tidigare. Vid slutet av senaste istid följde i vårt land en otrolig värmeperio­d under jordbrukss­tenåldern och bronsålder­n. För 6 500 år sedan växte hasseln i Vuotso och ännu för 3 500 år sedan växte eken i Rovaniemi.

Jag tycker själv att vi nog igen kunde ha bättre och varmare somrar, men tyvärr kan vi inte styra klimatet på vår jord.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland