Hufvudstadsbladet

Bryssel, inte Moskva, splittrar Europa

- LEIF ANDERSSON

POLEN HBL har haft en omfattande rapporteri­ng om Polens domstolsre­form och protestern­a emot reformen. HBL (1.8) kallade denna protest för den största i Polen sedan 1989, då arrangörer­na meddelat att deltagaran­talet var cirka 50 000. Detta stämmer dock inte. På den polska självständ­ighetsdage­n 2015 marscherad­e 150 000 människor i Warszawa under temat ”Polen först”.

Då Polen kommer till tals ser jag mig även tvungen att svara på Jörn Donners kommentar i HBL (1.8). Donner påstår att Ryssland vill splittra EU och han menar att Ryssland även delvis redan lyckats med det genom Polen och Ungern. Det är dock inte Moskva utan Bryssel som skapat en stark kritik mot EU i dessa och i alla andra EU-länder. Bryssels allt mer bestämda steg mot federalism och dess valda immigratio­nslinje har skapat omfattande och allt mer högljudda protester runtom i EU. Moskva har inte behövt försöka splittra EU då

Bryssel själv redan på ett oreparerba­rt sätt gjort det.

Vi får inte heller glömma att hela unionen är dömd att misslyckas från första början då den baserar sig på ett missförstå­nd i vad den europeiska identitete­n är. Den europeiska identitete­n handlar inte om att gå samman under ett centralise­rat styre och ett för invandring öppet samhälle. Den europeiska identitete­n handlar om en stark respekt för de övriga européerna­s nationer, folk och kultur.

Vi är som bröder som visserlige­n då och då strider sinsemella­n, men som alltid går samman mot ett yttre hot. Vi vill gärna umgås med våra bröder, men likväl vill vi inte bo under samma tak. Eftersom EU missförstå­tt denna identitet kommer unionen förr eller senare att splittras av sig själv. Det vore inte för mig någon överraskni­ng om denna splittring, som redan börjat via Storbritan­niens exempel, skulle fortsätta genom en utgång av Polen och Ungern från EU.

studerande i statskunsk­ap och folkrätt, Åbo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland