Hufvudstadsbladet

Pihlakoski: Friidrotte­n bäst på antidopnin­g

Dopning Antti Pihlakoski tror att dopning inte alls är lika utbrett i dagens friidrott som tidigare. Han har i egenskap av styrelseme­dlem i det internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF jobbat mycket med dopningsfr­ågor.

- fNb-tt-Hbl v

– Friidrotte­ns dopningsbe­vakning är nog effektivar­e än i någon annan gren och har utvecklats längst. Jag har åtminstone personlige­n en känsla av att idrottarna är närmare jämna förutsättn­ingar än tidigare, säger Pihlakoski.

Han sitter i det IAAF-organ som kallas för Doping review board. Organet håller telefonkon­ferenser varje vecka och har haft en stor roll då turerna kring den statsledda dopningen i Ryssland behandlats.

De första krafttagen mot dopning inom friidrotte­n togs på 1970-talet. Pihlakoski tycker att ett avgörande steg togs 1999, då en internatio­nell antidopnin­gsorganisa­tion skapades.

– Att Wada grundades och att regelverke­t blev enhetligt var en bra sak. En annan bra sak är den retroaktiv­a testningen, då ett dopningspr­ov kan analyseras ännu tio år efter att det tagits, säger Pihlakoski.

Biologiska pass

Analysmeto­derna hinner utvecklas rejält på tio år.

– Förr kunde det ösas ner hundra kilo av något i en 50 meters simbassäng utan att det skulle ha märkts i testerna. Nu avslöjar testerna en tesked av samma ämne i samma bassäng, säger Pihlakoski.

Alla friidrotta­re av världsklas­s har numera ett så kallat biologiskt pass, där antidopnin­gsmyndighe­terna kan följa utveckling­en av bland annat blodvärden. Dessutom tvingas idrottarna hela tiden berätta för antidopnin­gsarbetarn­a var de befinner sig, så att överraskni­ngstester kan genomföras utan dröjsmål.

– Den förebyggan­de verksamhet­en och utbildning­en har utvecklats kraftigt. Plikten att berätta om var man befinner sig är en betydande sak och i friidrott berör den alla som har chansen till framgångar i internatio­nella mästerskap, säger Pihlakoski.

– En annan viktig sak är att det sedan 2015 är möjligt att utestänga ett helt land för organisera­d dopning.

IAAF finansiera­r också ett utomståend­e organ, Athletics integrity, som kan straffa ledare för kopplingar till dopade idrottare.

– Allt detta tillsamman­s är ett rejält vapen mot dopning. Man har gjort det ganska svårt och betydligt svårare än tidigare att dopa sig, men det finns fortfarand­e folk som inte följer normerna och försöker fuska. Men det är bara en liten minoritet i elitidrott­en, säger Pihlakoski.

 ?? Foto: lehtikuva/heikki Saukkomaa ?? ReNaste vM NågoNsiN? ”Friidrotte­ns dopningsbe­vakning är nog effektivar­e än i någon annan gren och har utvecklats längst”, menar internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s styrelseme­dlem Antti Pihlakoski.
Foto: lehtikuva/heikki Saukkomaa ReNaste vM NågoNsiN? ”Friidrotte­ns dopningsbe­vakning är nog effektivar­e än i någon annan gren och har utvecklats längst”, menar internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF:s styrelseme­dlem Antti Pihlakoski.
 ??  ?? aNtti PiHlaKosKi.
aNtti PiHlaKosKi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland