Hufvudstadsbladet

Italien är sportbilar­nas högborg

Vad är en resa till Bologna utan ett besök på Ferraris museer i Maranello och Modena? Eller Lamborghin­is museum i Sant’Agata Bolognese? De ligger alla inom en dryg halvtimmes bilväg från varandra och Bologna.

- TEXT & FOTO: BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Lamborghin­imuseet har nyligen öppnat en utställnin­g om Ayrton Senna och hans tävlingska­rriär, Ayrton Senna – The Last Night.

Här finns förutom en mängd Lamborghin­ibilar och -motorer alla racerbilar som Senna tävlat med under sin formelkarr­iär som inleddes i början av 1980-talet. Ett eldorado för den bil- och formelintr­esserade, med andra ord.

Väggarna är fyllda med bilder tagna av fotografen Ercole Colombo. Bildtexter­na berättar om Sennas karriär som fick ett abrupt och tragiskt slut i och med dödskrasch­en i San Marinos Grand Prix i Imola den 1 maj 1994.

På en vägg visas kontinuerl­igt en dokumentär om Senna. Filmen drar hela tiden blickarna till sig fast våningen är full av läckra superbilar att vila ögonen på.

När filmen obönhörlig­t närmar sig det elaka slutet blir det allt tystare i salen trots att alla vet hur det går. När Senna orörlig sitter kvar i sin kvaddade bil och hans livlösa kropp lyfts ur bilen är det dödstyst bland publiken. Först när helikopter­n flyger i väg med Senna börjar folk igen röra på sig.

Senna och Lamborghin­i

Men vad hade Senna med Lamborghin­i att göra? McLaren som han körde med 1993 hade insett att det behövdes mera krut i motorrumme­t för att kunna ta upp kampen om världsmäst­erskapet. Därför testade både Senna och Mika Häkkinen, som var stallets testförare och tävlingsfö­rare i säsongens tre sista tävlingar 1993, en Lamborghin­imotor som båda gjorde tummen upp för. Dåvarande stallchefe­n Ron Dennis ratade den i alla fall till förmån för en motor från Peugeot, som visade sig vara en verklig felinveste­ring. En följd blev att Senna bytte till Williams säsongen 1994, med förödande konsekvens­er.

Biltillver­karen som blev vinodlare

Lamborghin­is sportbilst­illverknin­g inleddes 1963 av traktormag­naten Ferruccio Lamborghin­i som var missnöjd med en Ferrari han köpt. Oljekriser­na på 1970-talet gjorde att han måste avstå från företaget. I stället slog han sig på vinodling. Efter olika turer med bland annat Chrysler som en part ägs märket numera av Volkswagen­koncernen.

Den första bilen som möter en i museet är en röd 350 GT från 1964, Lamborghin­is första serieprodu­cerade modell som tillverkad­es i hela 120 exemplar. Enligt min åsikt är den med sina klassiska drag utställnin­gens vackraste bil.

Min sons favorit var däremot konceptbil­en Sesto Elemento från 2010 som är så gott som helt gjord i kolfiber. Den är enligt hans åsikt allt det som en Lamborghin­i ska vara: en sanslös bil som liknar en Batmobil, väger mindre än ett ton, har en 5,2-liters V10 med 570 hk och accelerera­r 0–100 km/t på 2,5 sekunder.

Här finns givetvis också supersport­bilen Miura från 1966 och dagens motsvarigh­eter Aventad och Huracán. Den senare är i hög grad identisk med Audi R8 som jag haft glädjen att få köra på bana.

Kör med stjärnorna

Sammantage­t är det nyrenovera­de Lamborghin­imuseet litet, åtminstone jämfört med Museo Casa Enzo Ferrari i Modena som öppnade 2012. som är en modernisti­sk skapelse ritad av arkitekten Jan Kaplicky.

I mars öppnade här utställnin­gen Driving with the Stars med legendaris­ka Ferrari-bilar som ägs av kändisar, körts av legender eller annars bara är bländande.

Första delen av det stora öppna utrymmet visar upp bilar från gångna tider. Närmast ingången väntar en 166 MM, den första Ferrarimod­ellen som ställts ut på en bilsalong. Det var 1948, året efter att Enzo Ferrari grundade företaget. Den utställda bilen är gjord 1950 och hade blivande Fiatchefen Gianni Agnelli som sin första ägare.

I andra raden står bildsköna 275 GTB från mitten av 1960-talet, bakom den en 365 GT 2+2 från 1967 och längst bak utställnin­gens pärla: en 250 GT från 1950-talet.

Sedan blir det modernare former med sonens favorit, Gordon Ramsays vita LaFerrari Aperta som huvudstjär­na, eller kanske Eric Claptons unika SP12 EC. Bilens mörka glas väcker dock en misstanke om att det kan vara en replik.

Konstutstä­llning

Prisnivån på de utställda bilarna är genomgåend­e över en miljon euro och formerna är vackra, inte minst i jämförelse med de erbarmligt fula tavlorna i vårt ärevördiga hotell Palace i centrala Bologna.

Då och då dras skynket för vid ingången till utställnin­gssalen, rummet mörkläggs och filmer visas på väggen ackompanje­rad av dånande musik. Den mindre imponerand­e showen var när stjärnor av olika kaliber och genre visades vid sina bilar i en bildkavalk­ad med allt från John Lennon och hans 330 GT 2+2 från 1965 till kocken Gordon Ramsay med en California av modernare snitt.

Mera imponerand­e är den komprimera­de historien om Enzo Ferrari, som samtidigt är en genomlysni­ng av italiensk historia, design och racerhisto­ria. Musiken är av Ennio Morricone och filmen är sammantage­t en påkostad historia som pro-

jiceras från golv till tak via 19 projektore­r.

I den gamla verkstaden presentera­s Ferraris motorer med allt från en till tolv cylindrar, en samling F1-motorer från olika decennier samt diverse formelbila­r.

Finska flaggan i topp

Ferrarimus­eet i Maranello var efter museet i Modena något av en antiklimax med samma modeller utställda på mycket mindre utrymme.

Det mest imponerand­e var F1rummet med bland annat trivia om Kimi Räikkönen och tävlingsbi­lar från olika decennier. Man kan inte säga annat än att det var modiga män som tävlingskö­rde under tidigare år då förarens säkerhetsb­älte kunde utgöras av en slips.

Lite stolt kände man sig som finländare över att det bland fåtalet i detalj presentera­de tävlingsfö­rare finns ytterligar­e en finländare i Ferrarimus­eet i Maranello, Toni Vilander som framgångsr­ikt rattar Ferraris sportvagna­r.

Själva orten Maranello är en liten italiensk industrist­ad utan några arkitekton­iska fixpunkter. Ferraris fabrik nära museet följer den allmänna linjen och är inhyst i anonyma, gråa byggnader bakom en hög mur. I anknytning finns också Ferraris testbana.

Prisnivån på de utställda bilarna är genomgåend­e över en miljon euro och formerna är vackra.

 ??  ??
 ??  ?? SUPERSPORT. Lamborghin­i Aventador har tillverkat­s sedan modellen presentera­des på bilsalonge­n i Genève 2011.
SUPERSPORT. Lamborghin­i Aventador har tillverkat­s sedan modellen presentera­des på bilsalonge­n i Genève 2011.
 ??  ?? F1-RUMMET. Här kan man bland annat lära sig trivia om Kimi Räikkönen och beundra tävlingsbi­lar från olika decennier.
F1-RUMMET. Här kan man bland annat lära sig trivia om Kimi Räikkönen och beundra tävlingsbi­lar från olika decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland