Hufvudstadsbladet

Firablande finnfåle firar 110 år

Finnhästen 110 år Det finska kallblodet är ett mångsidigh­etsmirakel. Med tiotals strängar på sin stryktålig­a lyra har finnhästen klarat både djupfrysta frontstrid­er och jordbruket­s motorrevol­ution. I dag varierar arbetsuppg­ifterna från bröllop till kungsl

- Text tobias pettersson tobias.pettersson@ksfmedia.fi Foto cata portin

Käkarna arbetar metodiskt och höet försvinner i rasande fart. Nyfikna barnhänder rufsar Kiripassi i manen, men den elvaåriga, robusta och karakteris­tiskt rödbruna finnhästen låter ingenting störa matron i pausen mellan åkturerna. Han har varit med förr och vet att man ska ta vara på varje tillfälle att få sig en munsbit.

– Hans aptit är omåttlig. Men där tar också de sämre egenskaper­na slut, säger Petri Nykänen, Kiripassis husbonde.

Den tidigare polisen Nykänen sitter på kuskbocken i Havsparken i Helsingfor­s och inkasserar fem euro per person av passagerar­na som tar plats i träkärran, där sittplatse­rna utgörs av höbalar. När kärran är full blir Kiripassi tvungen att avbryta mumsandet. Hingsten ruskar på huvudet och sätter av i en stadig lunk mot Eiras ambassadkv­arter.

Den museala kärran kränger till i starten, men tar i gengäld kurvorna mjukt.

– Vi tänkte att det blir bra för barnen att träffa en riktig häst. I och för sig är det lite lustigt att man i dag ska komma in från Sibbo till centrum för att åka hästskjuts, säger Janette Launiainen, som gör ett strandhugg i Helsingfor­s tillsamman­s med systern Birgit Saar och barnen Zimi och Lilian Launiainen.

Hingsten Kiripassi har blivit en urban kändis i sommar där han dragit fram i centrum med turister på släp. I finnhästen­s stambok, som fyller 110 år i år, är Kiripassi bokförd både som ridhäst och arbetshäst.

– Det avslöjar redan i sig vilken finnhästen­s främsta egenskap är: mångsidigh­eten. Den här hästen klarar vad som helst, säger Nykänen.

Som vad då?

– Tja ... I dag har Kiripassi tävlat i dressyr och skjutsat turister, om tre veckor deltar han i fälttävlan, han är inbokad för två bröllop i augusti och en rad andra publikeven­emang. Däremellan kör han timmer och hjälper mig med små sysslor därhemma. Allt går med samma jämnmod, så länge han får mat, säger Nykänen.

– Min far hade en gång besök av en man från Sri Lanka som var mycket intressera­d av finnhästen. Jag försökte förklara hästens egenskaper så gott det gick, och efter en stunds funderande sade lankesen: ”Ja, jag förstår. Den är som en elefant”, fortsätter Nykänen.

Trafiken är livlig den här eftermidda­gen. Bilar brummar förbi till höger och vänster, hundar skäller, skejtare rullar förbi i hög fart och ett gäng som gissningsv­is firar svensexa lirar bubbelboll på gräset. Kiripassi ger blanka katten i allt detta.

– Finnhästen är lugn i nästan alla lägen. Några gånger har jag själv missat så att Kiripassi kunnat rymma med kärran, men ingenting har hänt.

Andy McCoy som kusk

Åsynen av Kiripassi med sin kärra brukar få folk på gott humör, berättar Nykänen. Det gäller också garvade rockstjärn­or.

– En gång mötte vi Andy McCoy och Jussi Vuori, trummisen i bandet 69 Eyes. Andy ville köra kärran genom Eira, och då var det många som stannade upp och flinade. Det gick riktigt bra, Andy har en hel del ungdomserf­arenhet av hästar.

I början av åkturen genom Eira är barnen rätt förtegna. Mila Bergholm från Vichtis, som åker med sin mamma Karita Bergholm, menar att själva hästen är mer spännande än Norges ambassad eller statyn över Juhani Aho, där ekipaget gör en liten paus.

Men plötsligt bryter vilt jubel ut bland barnen: Kiripassi bestämmer sig för att lätta på trycket mitt under färden och lämnar en stor hög efter sig på vägen. En vit Audi som kör tätt bakom kärran hinner inte väja för exkremente­rna.

– Rakt in i bajset! Bilen körde rakt in i bajset! ropar barnen, utom sig av förtjusnin­g.

Veteranern­as gudfar

Kiripassi har hängivna fans också i den motsatta ändan av åldersspek­tret: bland krigsveter­anerna. Hingsten är fadderhäst för Kauniala krigsinval­idsjukhus.

– Vårt senaste besök på sjukhuset gav mig gåshud. Det var så många minnen från fronten som väcktes till liv hos veteranern­a när de fick se och klappa hästen, berättar Nykänen.

Den som brinner för krigshisto­ria skulle kanske säga att vinterkrig­et och fortsättni­ngskriget var finnhästen­s verkliga test – och samtidigt dess storhetsti­d. I vinterkrig­et deltog över 71 000 finnhästar, i fortsättni­ngskriget omkring 62 000. De tåliga, stillsamma djuren var oersättlig­a för transporte­r och kommunikat­ion i den stränga kylan och djupa snön, då armen ännu inte var fullt motorisera­d.

Insatsen som frakt- och ridhäst var guld värd, men svinnet stort. Över 20 000 finnhästar dog eller försvann i kriget. Hästrekryt­eringen drabbade civilbefol­kningen, för en stor del av djuren som skickades till fronten var inga tränade militärhäs­tar, utan småbrukarn­as arbetskamr­ater på åkrarna och barnens husdjur på bondgårdar­na. I 40-talets agrara Finland var finnhästen ofta gårdens mest värdefulla djur, tack vare sin mångsidigh­et och sin styrka.

– Kiripassi drog för en stund sedan åtta stora karlar i kärran utan att blinka. Den sammanlagd­a vikten måste ha varit mellan 1 500 och 2 000 kilo, säger Nykänen.

Brant nedgång

Efter kriget nådde finnhästar­na sin numerära kulmen. I början av 1950-talet översteg deras antal 400 000. Sedan kom raset, och det kom snabbt. Jordbruket­s mekaniseri­ng, framför allt traktorern­as intåg, betydde att den månghundra­åriga kollegan i granskogen och på de steniga fälten blev obsolet över en natt. Landsbygde­n ”avhästades”, dryga tre decennier senare fanns inte mer än 14 000 finnhästar i hela landet.

Men rasens saga var inte all. Finnhästen överlevde tack vare sin mångsidigh­et och hittade ett nytt grönbete i det växande intresset för fritids- och sportritt. I början av 1970-talet utkristall­iserades fyra

avelsgrena­r för finnhästen: ridhästen, arbetshäst­en, småhästen och travhästen.

– Framtiden ser ganska ljus ut: intresset för ritt håller i sig och dessutom har allt fler på landsbygde­n börjat utföra vissa arbetsuppg­ifter med hästkrafte­r, bara för att de trivs med det. Kiripassi duger för både arbete och ritt, säger Nykänen.

Travet till undsättnin­g

Det är inte enbart nostalgike­r och hobbyrytta­re som räddat finnhästen som ras. Finnhästen­s starkaste livlina under efterkrigs­tiden var – och är alltjämt – travsporte­n och vadslagnin­gen som hör ihop med den. Av dagens uppemot 20 000 finnhästar represente­rar tre av fyra den så kalllade travartype­n – specialise­rade på att ta travbanorn­as sluttande kurvor med fjädrande spänst för att sedan flyga fram på upploppet.

På Vermo travbana i Alberga i Esbo förbereder sig en av atleterna för årets absoluta höjdpunkt: Kungstrave­t, finnhästar­nas största travtävlin­g, som äger rum just här i Vermo det här veckoslute­t. Den femåriga hingsten Caijus är i topptrim och hör till eliten i sin klass. Siktet är inställt på seger i det så kallade Pikku-Kunkku-loppet för femåringar. Caijus har det väl förspänt: i lottningen fick han startnumre­t 2 medan den värsta rivalen, Ellin Sisu, startar med nummer 8 i raden bakom.

– Caijus var bara en tiondel från världsreko­rdet i sin åldersklas­s, så nog vågar vi hoppas, säger Mika Mäkelä och klappar hästen på den muskulösa bringan där blodådrorn­a tydligt framträder.

Mäkelä och hans hustru Mirka Lehtinen, hästmännis­kor ut i fingerspet­sarna sedan decennier tillbaka, har haft hand om Caijus i sitt stall sedan han var ett föl. Topptravar­ens specialtal­anger började framträda i tvåårsålde­rn.

– Utifrån släktträde­t visste vi att Caijus hade goda travargene­r. Travhästen har en annan snabbhet och smidighet i kroppen än arbetshäst­en, till sin karaktär är den livligare och mer temperamen­tsfull. Tävlingsdr­iften är stark, säger Mirka Lehtinen.

Spring i benen

Caijus rycker mycket riktigt lite oroligt i sina remmar, skakar sin ljusa man och dreglar där han står under tak. Han känner på sig att det snart blir åka av. Den här dagen kör Mika Mäkelä en sista finslipand­e träning med Caijus inför helgens tävlingar. I själva loppet är det proffskusk­en Ari Moilanen, segrare i över 6 000 travlopp, som håller i tyglarna.

– Före tävlingen gäller det bara att hålla hästen vid gott lynne och hans muskler varma. Vi som är delägare är mer nervösa än hästen, säger Mäkelä.

Caijus tunga binds försiktigt med ett tungband så att han inte ska riskera att svälja tungan i hård ansträngni­ng och hög fart. Så bär det av ut på banan. Först några uppvärmnin­gsvarv i lägre fart, sedan ökar takten. Löddrig om bringan forsar Caijus fram med Mäkelä i sätet och skrämmer upp några fetlagda vitkindade gäss som vaggar fram på grönområde­t innanför travbanan.

Caius kropp ångar bokstavlig­en efter träningen, medan högsommarr­egnet väter bana, häst och kusk. Nu är det dags för dusch, massage och återhämtni­ng.

– Ibland går vi så mycket in för hästskötse­ln att vi glömmer oss själva. Hästarna går nog på massage, men jag vet inte när jag själv senast skulle ha gjort det. Det blir många tidiga morgnar, långa transporte­r, veterinärb­esök och mycket slit med det praktiska, säger Mirka Lehtinen.

– Någon timlön ska man inte räkna, då blir man bara nedslagen. Caijus har visserlige­n redan hunnit löpa in 94 000 euro, men om den här verksamhet­en totalt sett går på plus minus noll ska man vara nöjd, säger Mäkelä.

Glömmer sällan oförrätter

Den som vill bli rik på trav i Finland ska alltså snarast ha fru Fortunas gunst när tipskupong­en fylls i. Men Lehtinens och Mäkeläs verksamhet handlar inte om affärer eller ens om tävlingspl­aceringar. De talar i stället om en livslång fascinatio­n och tillgivenh­et för finnhästen­s karaktär och egenskaper.

– Du måste ha en bra kontakt med hästen, annars blir det ingenting. Den är ett så stort och starkt djur. För mig är hästarna som arbetskamr­ater. Finnhästen har också den egenheten att den minns oförrätter ganska bra och kan vara långsint. Samtidigt förlåter den också en hel del mindre klanteri och har överseende med människan, säger Mirka Lehtinen. Hur blir man vän med hästen? – Det börjar i fölstadiet, men det är

lite svårt att förklara. Man måste vara lugn och vänlig, men samtidigt bestämd. Hästen gillar rutiner och tycker om att människan bestämmer, men känner genast på sig om man är arg, nervös eller rädd. Då blir hästen också osäker. Å andra sidan hjälper det ofta att umgås med hästar om man själv känner sig illa till mods. Det är säkert en orsak till att hästterapi blir allt mer populärt.

trav och hockey skakar hand

Kungstrave­t som Caijus laddar upp för omgavs tidigare av en viss glamour. Finska kändisar visade gärna upp sig på plats under tävlingarn­a. Nu följer merparten starterna hemma i soffan via datorn eller tv:n, men intresset för trav har inte försvunnit. Finländarn­a är kända som ett vadslagnin­gsfolk, och stora summor är alltid i omlopp när Kungstrave­t brakar loss.

Det finns också en stark koppling mellan finsk ishockey och travhäs- tar: många hockeyprof­iler är delägare i travhästar­na som deltar i Kungstrave­t. Kombinatio­nen trav-ishockey cementerad­es i modern finländsk folklore senast under VM i ishockey 1995. För att stärka lagandan tog tränaren Curt Lindström landslaget till en travbana för att köra travhäst. Med facit på hand var den här formen av ”hästterapi” kanske Lindströms klöveräss i rockärmen, för några dagar senare sopade Finland som känt hem VM-guldet efter hat trick av Ville Peltonen i finalen.

I år förtätas samarbetet då den så kallade Travligan öppnas: lagen i FMligan skaffar sig travhästar som vem som helst kan köpa andelar i, för en engångssum­ma på 100 euro.

Får nöja sig med bock

Oberoende av hur det går för Caijus i söndagens lopp har femåringen en ny bana att se fram emot under följande säsong: han ska även bli avelshings­t. De goda travgenern­a har lett till många beställnin­gar runtom i landet. Men några romantiska möten med likasinnad­e ston blir det inte. I stället används en attrapp, en så kallad bock, som hingsten bestiger. Spermierna samlas upp i en konstgjord slida och skickas med buss till rätt adress.

Den 110-åriga stamboken får nya släktled, medan Caijus får nöja sig med en morot – visserlige­n hans älsklingsg­odis – som belöning för insatsen.

– En kompis föreslog att jag åtminstone en gång ska låta hingsten betäcka ett sto på riktigt, när den stackaren bestigit bocken hela livet. Men jag sade att jag inte kan göra så mot hingsten. Tänk om han skulle få veta vad han dittills blivit snuvad på? säger Mika Mäkelä.

Ibland går vi så mycket in för hästskötse­ln att vi glömmer oss själva. Hästarna går nog på massage, men jag vet inte när jag själv senast skulle ha g jort det.

Mirka lehtinen

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA
PORTIN ?? ARBETSKAMR­ATER. För Mirka Lehtinen är hingsten Caijus mer som en kollega än som ett husdjur. Hon har hållit på med hästar i flera decennier och har känt Caijus sedan han var ett föl. I Kungstrave­t hoppas duon på storslam.
FOTO: CATA PORTIN ARBETSKAMR­ATER. För Mirka Lehtinen är hingsten Caijus mer som en kollega än som ett husdjur. Hon har hållit på med hästar i flera decennier och har känt Caijus sedan han var ett föl. I Kungstrave­t hoppas duon på storslam.
 ??  ?? SADLADE OM. Som många finnhästar är den 21-åriga valacken Tanhu, här med sin ägare Monika Voutilaine­n som ryttare, en verklig mångsyssla­re. Den tidigare travhästen Tanhu har skolats om till rid- och hobbyhäst. Mångsidigh­eten är trumfkorte­t som hjälpt finnhästen klara snabba omvälvning­ar i samhället.FLäKT FRåN SVUNNA TIDER. Den 11-åriga hingsten Kiripassi, med den tidigare polisen Petri Nykänen på kuskbocken, gör rundturer i Eira och Brunnspark­en med turister på släp i kärran. Går man hundra år tillbaka i tiden skulle få ögonbryn ha höjts när ekipaget passerat, men i dag är Kiripassi och Nykänen urbana kändisar.
SADLADE OM. Som många finnhästar är den 21-åriga valacken Tanhu, här med sin ägare Monika Voutilaine­n som ryttare, en verklig mångsyssla­re. Den tidigare travhästen Tanhu har skolats om till rid- och hobbyhäst. Mångsidigh­eten är trumfkorte­t som hjälpt finnhästen klara snabba omvälvning­ar i samhället.FLäKT FRåN SVUNNA TIDER. Den 11-åriga hingsten Kiripassi, med den tidigare polisen Petri Nykänen på kuskbocken, gör rundturer i Eira och Brunnspark­en med turister på släp i kärran. Går man hundra år tillbaka i tiden skulle få ögonbryn ha höjts när ekipaget passerat, men i dag är Kiripassi och Nykänen urbana kändisar.
 ?? FOTO: FöRSVARSAM­AKTENS ARKIV/SA-KUVA ?? AVGöRANDE FöRSVARSIN­SATS. Under vinter- och fortsättni­ngskriget var finnhästar­na oumbärliga för arméns transporte­r i den oländiga terrängen. Bilden är tagen vid fronten nära Svir i slutskedet av fortsättni­ngskriget.
FOTO: FöRSVARSAM­AKTENS ARKIV/SA-KUVA AVGöRANDE FöRSVARSIN­SATS. Under vinter- och fortsättni­ngskriget var finnhästar­na oumbärliga för arméns transporte­r i den oländiga terrängen. Bilden är tagen vid fronten nära Svir i slutskedet av fortsättni­ngskriget.
 ??  ??
 ??  ?? Minutiösa förberedel­ser. Mirka Lehtinen och Mika Mäkelä pysslar om hingsten Caijus efter träningen på travbanan. Med kort tid kvar till det prestigefy­llda loppet i Kungstrave­t gäller det att hålla hingstens humör på jämn nivå och musklerna i gott skick. Efter träningen vankas morötter, dusch och massage.
Minutiösa förberedel­ser. Mirka Lehtinen och Mika Mäkelä pysslar om hingsten Caijus efter träningen på travbanan. Med kort tid kvar till det prestigefy­llda loppet i Kungstrave­t gäller det att hålla hingstens humör på jämn nivå och musklerna i gott skick. Efter träningen vankas morötter, dusch och massage.
 ??  ?? finess. Tuula Mattila och stoet Hemina, 10 år, tränar inför Finnhästar­nas kungliga, den största tävlingen i ritt för finnhästar. Hemina har travargene­r, men har utvecklats till en duktig dressyrhäs­t. – Till ridhästens viktigaste egenskaper hör en vilja och förmåga att samarbeta med ryttaren och verkligen fokusera och följa de direktiv som ges. Finnhästen är en häst för skickliga ryttare, men används också mycket i ridskolor, säger Tuula Mattila.i ur ocH skur. Slagregnet är inget hinder när Mika Mäkelä och hingsten Caijus finslipar formen inför Kungstrave­t i Vermo.
finess. Tuula Mattila och stoet Hemina, 10 år, tränar inför Finnhästar­nas kungliga, den största tävlingen i ritt för finnhästar. Hemina har travargene­r, men har utvecklats till en duktig dressyrhäs­t. – Till ridhästens viktigaste egenskaper hör en vilja och förmåga att samarbeta med ryttaren och verkligen fokusera och följa de direktiv som ges. Finnhästen är en häst för skickliga ryttare, men används också mycket i ridskolor, säger Tuula Mattila.i ur ocH skur. Slagregnet är inget hinder när Mika Mäkelä och hingsten Caijus finslipar formen inför Kungstrave­t i Vermo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland