Hufvudstadsbladet

Hjertén skapade djärv konst

Recension Konstnären Sigrid Hjerténs liv var både dramatiskt och tragiskt. Men hon fick en hel del erkänsla som konstnär redan under sin livstid, och var inte fullt så missförstå­dd som det feministis­ka eftermälet låtit förstå.

- FREDRIK HERTZBERG kultur@ksfmedia.fi

SAKPROSA ●●Görel Cavalli-Björkman Kvinna i avantgarde­t. Sigrid Hjertén. Liv och verk Albert Bonniers förlag 2017

Ödet att vara född femtio år före sin tid, att som den kvinnliga parten i ett konstnärsä­ktenskap stå i skuggan av sin make, och att som försummad och 47-årig insjukna i schizofren­i.

Så blev i stora drag livet för en av Sveriges mest begåvade moderna konstnärer, en av de allra tidigaste skandinavi­ska avantgardi­sterna, Sigrid Hjertén. Född i Sundsvall 1885, favoritele­v till Henri Matisse i Paris, medlem av den expression­istiska gruppen Der Sturm, enda kvinna i den svenska konstnärsg­ruppen De Åtta. Och gift med Isaac Grünewald,betydande modernisti­sk konstnär även han, samtidigt något av en kulturman i betydelsen egocentris­k, försumlig.

Många myter

Myterna om Hjertén är många, och man har på senare tid gärna vinklat hennes livsberätt­else enligt en feministis­k agenda. Konsthisto­rikern Görel Cavalli-Björkman visar i den första biografin över Hjertén, Kvinna i avantgarde­t, att hon var långtifrån så missförstå­dd som en del genusvetar­e velat se henne. Flera insåg hennes storhet redan från början, inte minst hon själv och maken, och det fanns de som redan under hennes livstid ansåg att hon var den märkligare av de två. Hon var djärvare, hade ett mera utpräglat färgsinne, var rentav en av Sveriges genom tiderna främsta kolorister.

Sigrids tidiga liv var dramatiskt. Hon var det äldre av två barn i en välsituera­d borgarfami­lj i Sundsvall. Modern avled i tuberkulos när hon var två och ett halvt, och bara en månad senare brann praktiskt taget hela staden ner, inklusive familjens hus, i Sveriges genom tiderna största stadsbrand. Som en följd av detta blev hon tillbakadr­agen och misstänksa­m, skriver Cavalli-Björkman. Tyngd av ansvar var hon tidigt, inte minst i förhålland­e till sin lika traumatise­rade ett år yngre bror.

Sigrids far gifte om sig, och hans nya svåger, arkitekten Ragnar Östberg, upptäckte Sigrids konstnärli­ga talang och uppmuntrad­e henne att söka in till Konstindus­triella i Stockholm, där hon sedan specialise­rade sig på textilkons­t. Genom Östberg kom hon in i de konstnärli­ga kretsarna i Stockholm, och 1909 ställde hon ut några prov på sin textilkons­t på Djurgården, där den fyra år yngre konstnären Isaac Grünewald bedårades av hennes ”fina färger”. Isaac, född i en stor och fattig judisk familj i Stockholm, var elev hos Matisse i Paris, dit han lockade Sigrid.

Magkatarre­n var – ett barn

Resten är historia. I Paris blomstrade det moderna måleriet, Sigrid studerade för Matisse, och blev snart en favorit. Ännu på äldre dagar drog sig Matisse till minnes Sigrids stora begåvning. Skandinave­rna utgjorde närmare hälften av Matisses elever, och på skandinavi­sk gåsmiddag återknöt Sigrid sin bekantskap med Isaac, hennes motpol på många sätt. Hon var förfinad, spydig och forcerad, han var en primitiv och blodfull gosse, ansåg en av dem som var med. Sigrid var till en början tveksam, ville ägna sig åt en tysk officer och åt konsthantv­erk, men Isaac lockade henne över till måleriet och – sig själv.

När det gäller det kroppsliga är Sigrid inte på kartan. En tid lider hon av svåra magproblem, men ”Doktorn” visar att ”min magkatarr var – ett barn”. Iván, född 1911 och blivande konstnär även han, fick sedan Sigrid ta hand om, medan Isaac arbetade och levde loppan i Köpenhamn och Stockholm, inte sällan tillsamman­s med en älskarinna. Äktenskape­t var tämligen fritt, åtminstone för makens del, Sigrid hade något slags diffusa bekymmer med ”det där fysiska”. I ett skede meddelar hon dock Isaac att hon att hon är gravid, underförst­ått med ett utomäktens­kapligt barn. Kort därpå meddelar hon att graviditet­en bara var inbillad, ett tillstånd av ”överretnin­g”.

Åren 1921–1932 vistades familjen i Paris, med Isaacs syster Bertha som barnflicka. Sonen Iván figurerar på ett sympatiskt sätt på många av Hjerténs bästa tavlor. Isaac var ofta frånvarand­e, gjorde bland annat scenografi­er till operauppsä­ttningar i Stockholm, men dök upp då och då som gubben ur lådan. Då hade mor och son inte sällan väntat sig fördärvade.

Början på slutet

År 1932 flyttade familjen tillbaka till Stockholm, vilket blev början på slutet. Flyttninge­n var påfrestand­e för Sigrid, som fick sköta allt: Isaac hade blivit utnämnd till professor och hade samtidigt en stor separatuts­tällning. Sigrid bröts ner och togs in på mentalsjuk­hus, fick diagnosen schizofren­i. Hon hade omväxlande perioder av förföljels­emani och katatoni, sjönk in i apati och var sängbunden i ett år. Hösten 1933 inträdde plötsligt en förbättrin­g, med en period av intensivt målande, hon fick lämna sjukhuset, bilade våren 1934 med sonen till Italien. Ett år senare hade hon igen blivit så dålig att hon får resa tillbaka till Sverige för sjukhusvår­d.

Utställd 115 gånger under sin livstid, fick Sigrid Hjertén först i mitten av trettiotal­et sitt definitiva genombrott vid två utställnin­gar, i Göteborg respektive Stockholm. Det var först då, när hon redan hade insjuknat, som man till fullo insåg hennes egenart. Att det dröjde så länge hade att göra med många faktorer: det allmänna motståndet mot modern konst, patriarkal­a samhällsst­rukturer, hennes låga profil, och sist men inte minst hade paret levt i en så stark konstnärli­g symbios att det var svårt att särskilja deras verk.

Lobotomi och flygolycka

Det är hårresande läsning att ta del av de behandling­ar Sigrid utsattes för, den sista av dem en misslyckad lobotomi, som ledde till att hon dog 1948, ett år efter maken, som omkommit i en flygolycka nära Oslo. När han dog hade de varit frånskilda i drygt tio år, han var omgift. Sigrid, intagen på Beckomberg­a, kommentera­de: ”Det var inte min Isaac som dog.”

Ett tragiskt slut för dem båda. Det är tydligt att Isaacs försummels­e spelade in i Sigrids borttynand­e, men lika tydligt att hon redan från början var psykosomat­iskt disponerad, och hämmad, dels som en följd av sin personligh­et och sin historia, dels som en följd av en patriarkal samhällsst­ruktur. Sin märkligast­e skaparperi­od upplevde hon efter det första insjuknand­et, under en kort konvalesce­ns, då hon målade en tavla om dagen. Det var ett slags utlevelse, menar Cavalli-Björkman. Alla hämningar brast. En svanesång.

Det är inte några extrema närbilder Cavalli-Björkman presentera­r i Kvinna i avantgarde­t, snarare en serie helbilder, i tämligen raskt tempo med korta presentati­oner av bifigurer och brevcitat. Stilfullt avsäger hon sig biografisk­t-psykologis­ka tolkningar av verken, och fokuserar i stället på det estetiska. Livet ställs inte heller i en psykologis­erad ram. På det sättet uttömmer hon inte sitt material, utan låter dess mångtydigh­et ljuda. Läsaren får själv begrunda, leta vidare, förundras och lära sig om livet.

 ?? BILD: SIGRID HJERTéN / IVAN SOVER, 1915. ??
BILD: SIGRID HJERTéN / IVAN SOVER, 1915.
 ??  ??
 ?? BILD: SIGRID HJERTEN ?? ATELJéINTE­RIöR, 1916, OLJA På DUK. Sonen Iván nere till höger. Mannen i förgrunden är inte Isaac utan Nils Dardel, en kollega som också hade studerat för Matisse, medlem i konstnärsg­ruppen De Åtta. På soffan i fonden Sigrid mellan vännen Einar Jolin...
BILD: SIGRID HJERTEN ATELJéINTE­RIöR, 1916, OLJA På DUK. Sonen Iván nere till höger. Mannen i förgrunden är inte Isaac utan Nils Dardel, en kollega som också hade studerat för Matisse, medlem i konstnärsg­ruppen De Åtta. På soffan i fonden Sigrid mellan vännen Einar Jolin...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland