Hufvudstadsbladet

Inga finländska VM-finalplats­er

Maraton Anne-Mari Hyryläinen kommer till VM-starten efter ett två månaders höghöjdslä­ger i Frankrike.

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Varken Arttu Pajulahti, Kristiina Mäkelä eller Minna Nikkanen lyckades ta sig till final i friidrotts-VM i London.

Anne-Mari Hyryläinen började löpa först efter att hon fyllt tjugo – och tränat på allvar först i några år. Men hon har förbättrat sitt rekord med hela tolv minuter på fyra år och deltar redan i sitt andra VM i London.

– När vi började vårt samarbete löpte Anne-Mari ungefär samma fart på milen och halvmarath­on som marathon. Trots att träningsmä­ngden har ökat är det i synnerhet hennes snabbhet som blivit bättre, säger tränaren Simo Wannas.

I vintras putsade 38-åringen sitt personbäst­a till 2.32,19 i nuvarande hemlandet Dubai. Efter att ha vunnit FM-guld på halvmarath­on i Esbo i våras har hon fokuserat på hårdtränin­g inför VM – hon anländer till VM direkt från ett två månader långt höghöjdslä­ger i franska Pyrenéerna.

– Jag anlände i torsdags, säger hon.

Hon vistades på 1 850 meters höjd. För det mesta var hon där ensam, men hade också sällskap av andra löpare.

– Camilla (Richardsso­n) var där i ett par veckor, så vi hann köra några gemensamma träningspa­ss, säger Hyryläinen som inte hade något emot den asketiska tillvaron.

– Jag trivs med att ha en klar dagsrytm. Stiga upp en viss tid, äta, träna, äta igen, vila, träna igen, sova.

Hyryläinen fungerar också som bergsguide, så det där med hög höjd och långa vistelser utanför civilisati­onens räckvidd är bekant för henne. Efter OS i Rio de Janeiro har hon hunnit leda två expedition­er till toppen av Kilimanjar­o och i oktober bär det av till Himalaja igen.

– Jag brukar tajma bergsgreje­rna till min offseason, så det inte stör träningen.

Tränaren Simo Wannas är bosatt i Kenya, där han haft gott om tid att följa världens bästa distanslöp­are i träning. Hyryläinen var också där och tränade i några veckor efter jul.

– Jag har fått en del idéer därifrån, säger han.

I år räknar Hyryläinen med att det blir ungefär 7 200 kilometer löpning – en ökning med tusen kilometer jämfört med året innan. Det börjar synas i resultaten.

– Anne-Mari har utvecklats till en toppidrott­are, säger Wannas.

I dag löper hon sitt andra VM-marathon. I Peking var hon 29:a och åttonde bästa europé. I Rio de Janeiro var hon 51:a.

Mästerskap­slopp skiljer sig förstås från stora marathon i att det är betydligt färre deltagare, kring hundra. Det betyder att det blir svårare att finna en bra rygg. Men banan i London är, frånsett några skarpa kurvor, hyfsat snabb och vädret är ganska så kanon för snabba tider.

– Jag siktar på att slå mitt personbäst­a, men i mästerskap handlar det förstås också om att nå en bra placering så jag kollar vilka grupper som det går att haka på, säger hon.

Jag brukar tajma bergsgreje­rna till min offseason, så det inte stör träningen. Anne-Mari Hyryläinen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? ANDRA VM-LOPPET. Anne-Mari Hyryläinen har utvecklats med stormsteg under de senaste säsongerna.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ANDRA VM-LOPPET. Anne-Mari Hyryläinen har utvecklats med stormsteg under de senaste säsongerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland