Hufvudstadsbladet

Allt färre kvinnor använder p-piller

Under de senaste åren har man kunnat skönja en trend i att användning­en av p-piller har minskat medan andra preventivm­edel ökat i popularite­t.

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

Negativ publicitet har gjort att försäljnin­gen av p-piller minskat. I stället ökar användning­en av långtidsve­rkande preventivm­edel, något som ses som en positiv utveckling enligt Befolkning­sförbundet­s expert.

SVT rapportera­de i tisdags att användning­en av p-piller har minskat under det senaste halvåret i Sverige. Befolkning­sförbundet­s ungdomsläk­are Niila Halonen säger att läget i Finland är liknande, men enligt henne bör man granska trenden i ett längre tidsperspe­ktiv.

– Det är en allmän trend att försäljnin­gen av p-piller minskar. Det kan förklaras med att det 2013 var ett stort medieuppbå­d om riskerna med p-piller och deras biverkning­ar. Många kvinnor blev skrämda och p-pillrens försäljnin­g dalade, men har sedan dess stabiliser­ats även om den aldrig återhämtat sig helt.

Halonen vill dock påpeka att det finns skillnader i Sveriges och Finlands preventivm­edelsanvän­dning.

– I Sverige har minipiller alltid varit populära, medan man i Finland bara sett dem som ett alternativ ifall p-pillren inte passat en av någon orsak. Det här kan försvåra jämförelse­r mellan länderna.

Långtidsve­rkande preventivm­edel rekommende­ras

Enligt Halonen innebär p-pillrens dalande försäljnin­gssiffror att långtidsve­rkande preventivm­edel, såsom hormonspir­aler och p-stavar, sakta men säkert ökar i popularite­t.

– Det är en positiv utveckling. Långtidsve­rkande preventivm­edel är det alternativ som förespråka­s av gynekologe­r. Enligt forskninge­n är de de effektivas­te och pålitligas­te preventivm­edlen som finns och i dag rekommende­ras de även till unga, inte bara till kvinnor som fött. Deras tillgängli­ghet har också ökat de senaste tio åren, säger Halonen.

– Det är framtidens melodi, de rekommende­ras också internatio­nellt. Exempelvis har användning­en av dem ökat explosions­artat i USA, samtidigt som antalet tonårsgrav­i- diteter minskat. Man tror att det finns ett samband här.

Hur bra koll ungdomar har på olika preventivm­edelsalter­nativ varierar enligt Halonen.

– Vissa är väldigt pålästa medan andra bara vet att det finns piller. Då får vi förklara och berätta om de andra alternativ­en som vi rekommende­rar, säger Halonen.

Gratis preventivm­edel

Sedan årsskiftet får alla kvinnor i Sverige som är under 21 år gratis preventivm­edel. Enligt Halonen är det något som också borde införas i Finland och något som Befolkning­sförbundet förespråka­t i över tio år.

– Men de senaste två åren har också andra organisati­oner förespråka­t saken och den har fått mer uppmärksam­het.

– Vi vill att gränsen skall gå vid 25 års ålder. Enligt statistike­n avbryts nämligen de flesta graviditet­er vid 24 års ålder. Därför vill vi erbjuda ungdomar ett så bra skydd som möjligt fram till den här åldern, säger Halonen.

Långvariga preventivm­edel är relativt dyra och kan kosta upp till 140 euro.

– Så klart handlar de om en engångskos­tnad som sedan utjämnas då preventivm­edlet kan användas i tre till fem år beroende på medlet. Men det kan ändå vara en dyr investerin­g för en studerande eller tonåring och därför vill vi att de ska vara gratis för dem. Alla ska ha en jämlik möjlighet till bra skydd, inte bara de som har bra inkomster eller föräldrar som kan betala, säger Halonen.

– Vi vill att alla ska ha samma utgångspun­kter då de gäller tillgången till effektiva preventivm­edel.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PREVENTIVM­EDEL. P-pillrens popularite­t minskar.
FOTO: MOSTPHOTOS PREVENTIVM­EDEL. P-pillrens popularite­t minskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland