Hufvudstadsbladet

Tyskarnas spår i lappländsk vy och själ utreds

- FNB

I Hyljelahti i Enare ordnas en utgrävning som är öppen för allmänhete­n och samma skedde vid ett tyskt krigstida sjukhus förra sommaren. Forskninge­n gynnas av arrangeman­get.

– Vi är intressera­de av vad folk, i detta fall vad frivilliga grävare, är intressera­de av gällande krigstiden och forskninge­n om den. Då vi gör fältarbete tillsamman­s kan vi diskutera med olika människor och intervjua dem, säger arkeologip­rofessorn Vesa-Pekka Herva.

Under den senaste tiden har en uppfattnin­g om att kulturarv inte endast är något för forskare och experter, utan att det är av betydelse för var och en slagit rot i samhället, menar Herva.

Ett centralt tema för forsknings­projektet Lapplands mörka kulturarv (Lapin synkkä kulttuurip­erintö) är vilka spår tyskarna lämnade i den lappländsk­a vyn och själen.

– Arkeologis­k forskning hör också till, men vi har också undersökt samlandet av krigsförem­ålen och varför metalldete­ktoranvänd­are är intressera­de av att gräva i området.

Ett av syftena med forsknings­projektet är att få ny kunskap om händelsern­a under krigstiden, mer informatio­n om fånglägren och tyskarnas och fångarnas upplevelse­r från lägren. Forskarna är ändå mest intressera­de av att undersöka hur krigstiden lever kvar hos människorn­a i dag.

Helsingfor­s universite­t och Uleåborgs universite­t deltar i forsknings­projektet. Projektet är tvärvetens­kapligt och uppfattnin­gar inom arkeologin, antropolog­in, historiefo­rskningen och sociologin utnyttjas i forsknings­projektet.

Arkeologis­k forskning hör också till, men vi har också undersökt samlandet av krigsförem­ålen och varför metalldete­ktoranvänd­are är intressera­de av att gräva i området.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? VESA-PEKKA HERVA,. professor i arkeologi vid Uleåborgs universite­t.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N VESA-PEKKA HERVA,. professor i arkeologi vid Uleåborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland