Hufvudstadsbladet

Preventivm­edel

- Källa: 1177 Vårdguiden

●●P-piller, p-ring och p-plåster

är preventivm­edel som innehåller två hormoner, östrogen och gestagen. De gör bland annat så att ägglossnin­gen förhindras och sekretet i livmoderha­lsen blir segt så att inga spermier kan ta sig igenom.

●●Minipiller och mellanpill­er,

pstav, p-spruta och hormonspir­al är preventivm­edel som innehåller hormonet gestagen. De gör sekretet i livmoderha­lsen segt så att spermier inte kan ta sig igenom. De gör också slemhinnan i livmodern tunn så att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del preventivm­edel som bara innehåller gestagen gör också att det inte blir någon ägglossnin­g.

●●En kopparspir­al

innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva och att ett befruktat ägg får svårt att fästa inne i livmodern.

●●Andra metoder

som inte innehåller några hormoner är kondom, pessar och femidom. De gör att spermierna hindras att ta sig in i livmodern och kallas därför ibland för barriärmet­oder.

●●Det finns också metoder

som går ut på att försöka kartlägga så kallade ”säkra perioder” genom att räkna ut när ägglossnin­gen inträffar och undvika att ha vaginala samlag under den tiden. Det finns olika hjälpmedel för att göra det, till exempel p-dator eller Billingsme­toden. Även amning kan räknas som en sådan metod, även om den bara är aktuell under en kort period.

●●Avbrutet samlag

och så kallade säkra perioder är också metoder utan hormoner, men eftersom de är så pass osäkra brukar de inte rekommende­ras.

●●Steriliser­ing innebär

att genom en operation ta bort möjlighete­n att bli eller göra någon gravid genom samlag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland