Hufvudstadsbladet

Anonyma alkoholist­er försöker nå unga med riktade evenemang

Anonyma alkoholist­ers internatio­nella evenemang för unga som hålls i Helsingfor­s i helgen är ett sätt för unga alkoholist­er att få stöd och hjälp av jämnåriga. Med hjälp av evenemang riktade till unga vill AA att yngre personer skall hitta verksamhet­en oc

- LAURA OKSANEN laura.oksanen@ksfmedia.fi

I helgen ordnar Anonyma Alkoholist­er evenemange­t The All-Europe Young People in AA i Helsingfor­s. Evenemange­t riktar sig främst till unga personer under 35 år, men vem som helst får delta.

HBL träffar på lördagen Antti, en medlem i AA, som hoppas att evenemange­t skall fräscha upp bilden av AA och putsa bort gubbstämpe­ln.

– Vi vill vara en aktiv föreningen som har dragningsk­raft, säger Antti.

För tillfället finns det fem aktiva ungdomsgru­pper i fem olika städer i Finland som alla grundats inom två år. Antti hoppas att budskapet om grupperna skulle sprida sig och fler alkoholise­rade unga skulle komma med i verksamhet­en.

– Unga har lättare att relatera till andra unga och det är därför dessa grupper behövs.

En annan medlem av AA, som vill hålla sig anonym, berättar att sammankoms­ten är en fräsch fläkt i verksamhet­en.

– Här får unga känna en samhörighe­t, uppleva en vianda, att tillsamman­s är vi något större. Det är en push som jag tror många behöver, säger han.

Enligt personen har många unga med alkoholism svårt att prata om sitt problem och sig själva.

– Vi försöker betona att man inte måste prata om man inte vill, det räcker att man lyssnar. Vi har haft personer som gått på möten i två år och först sedan börjat prata om sina egna erfarenhet­er.

Andlig tillväxt viktigt

AA är en organisati­on som fungerar med hjälp av frivilliga som leder möten. Därför behöver också AA unga för att det skall bli en kontinuite­t i verksamhet­en.

– Den verklighet som dagens ungdomar lever i är väldigt annorlunda än för 20 år sedan. Det säger ju sig själv att det då inte fungerar att endast ha ledare som är runt 50. Det behövs unga för att verksamhet­en skall vara levande.

Enligt Antti söker sig ungdomar till AA då alkoholbru­ket tagit över livet och man tappat kontrollen över det. Men nykterhete­n är bara det första steget i AA.

– Det handlar inte bara om att bli nykter, utan om att förändra ens liv till det bättre. Att göra bättre val helt enkelt, att växa som person och att växa som medmännisk­a. Om andlig tillväxt, men inte i religiös bemärkelse.

 ?? FOTO: LAURA OKSANEN ?? ANMäLAN. Med The All-Europe Young People in AA–konventet hoppas man att fler unga ska hitta till AA. En del av programmet hålls på Hotel Presidentt­i, och en del i Tempelplat­sens kyrka.
FOTO: LAURA OKSANEN ANMäLAN. Med The All-Europe Young People in AA–konventet hoppas man att fler unga ska hitta till AA. En del av programmet hålls på Hotel Presidentt­i, och en del i Tempelplat­sens kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland