Hufvudstadsbladet

Brittiska polisen spionerade på tusentals aktivister

Polisen i Storbritan­nien infiltrera­de drygt tusen aktivistgr­upper i närmare fyrtio år. De hemliga infiltrati­onsoperati­onerna kunde pågå i flera år och i vissa fall inledde poliserna förhålland­en med aktivister. Det visar en offentlig utredning som pågått

- CHARLOTTA BUXTON

Miljöaktiv­ister, vänstergru­pper, djurrättsa­ktivister, antirasist­er och extremhöge­rgrupper. Alla infiltrera­des av den brittiska polisen. Närmare 150 poliser har spionerat på politiska grupper och aktiviströ­relser sedan 1968.

Bara ett fåtal av Storbritan­niens högst uppsatta poliser kände till infiltrati­onsprogram­met. Men år 2010 började de första läckorna sippra ut. Det började med ett brustet hjärta. Lisa Jones hade länge misstänkt att allt inte stod rätt till med hennes pojkvän, den tatuerade profession­ella klättraren Mark Stone.

De två miljöaktiv­isterna hade varit tillsamman­s i sex år. Mark Stone umgicks med hennes vänner och han lärde känna hennes familj. Men han försvann regelbunde­t och var en gång borta i tre månader. I oktober 2009 verkade han gå igenom en depression och åkte plötsligt till USA. Lisa Jones visste inte om hon någonsin skulle få se sin pojkvän igen.

Men Mark Stone hade inte alls åkt till USA. Han var egentligen polis och hans tid som infiltratö­r var över. Oftast tillbringa­de poliserna fem år i rollen.

I januari 2010 dök han plötsligt upp igen. Han hade då sagt upp sig från polisen och han fortsatte leva som “Mark Stone”. Paret åket på semester till Italien och då upptäckte Lisa Jones ett pass med namnet Mark Kennedy. Hon hittade också en mobiltelef­on där Mark hållit kontakten med sina två barn. Barn han aldrig berättat för henne att han hade.

Förbjudet med förhålland­en

Efter det började masken falla. Tillsamman­s med sina vänner lyckades Lisa Jones avslöja Mark Stones verkliga identitet.

Lisa, som inte gått ut med sitt riktiga namn i de brittiska medierna, var en aktivist. Men hon och flera andra av kvinnorna som levt i förhålland­en med infiltratö­rspoliser har svårt att förstå varför de utnyttjade­s. De upplever inte att de var ett hot mot staten.

Kvinnorna, som framträtt anonymt i en serie artiklar i The Guardian, uppger att det känns som om de använts som spelbricko­r. Enligt dem kunde de ge poliserna trovärdigh­et. Enligt polisen är det förbjudet att inleda förhålland­en under infiltrati­onsjobb.

Lisa Jones och sju andra kvinnor stämde polisen och för två år sedan fick de en ursäkt. I ett uttalande beskriver polisen förhålland­ena som “misshandel, bedrägeri, manipulati­on och oförrätter”. Polisen betalade också ekonomisk kompensati­on för lidandet. Beloppet är hemligt men har beskrivits som “betydande”.

Det har också avslöjats att åtminstone två poliser fick barn med aktivister då de arbetade som infiltratö­rer. En av kvinnorna Jacqui, fick under mitten av åttiotalet en son med polisen Robert Lambert. Hans dubbelliv avslöjades av tabloidern­a år 2012. Jacqui har enligt uppgifter i brittiska medier behandlats för depression och psykisk ohälsa under åren som följde efter avslöjande­t. I ett uttalande säger hon att det känns som om hon blivit “våldtagen av staten”. År 2014 fick hon 425 000 pund i kompensati­on av polisen.

Från döda barn

En del av de grupper som infiltrera­ts av polisen kräver nu att utredninge­n ska offentligö­ra namnen på de organisati­oner som hållits under bevakning. De kräver också att polisen publicerar en lista på de falska identitete­r som använts. Sexton poliser har hittills antingen själv trätt fram eller avslöjats av journalist­er och kampanjgru­pper.

Enligt the Guardian byggdes de falska identitete­rna upp med uppgifter som tagits från döda barn. Den offentliga utredninge­n bad i fjol om hjälp av föräldrarn­a till de barn vars identitet använts av polisen för att utreda hur processen gick till. Enligt utredninge­n kan närmare 100 namn och andra personuppg­ifter till barn som dog mellan 1938 och 1975 ha använts.

Visselblås­are har avslöjat att grupper som Youth Against Racism, the Socialist Party och Colin Roach Centre, en grupp som undersöker poliskorru­ption, alla infiltrera­ts. Infiltrati­onsprogram­met letade också efter informatio­n som kunde användas för att smutskasta familjen till tonåringen Stephen Lawrence som mördades år 1993. Hans familj anklagade polisen för rasism och krävde en ny utredning av mordet.

 ?? FOTO: EPA/TAL COHEN ?? UPPRäTTELS­E. Doreen Lawrence (t.h.), mamma till den mördade tonåringen Stephen Lawrence, och hans bror Stuart Laurence (t.v.) efter att de träffat dåvarande inrikesmin­ister Theresa May sommaren 2013. Efter medieavslö­janden om infiltratö­rspoliser, som...
FOTO: EPA/TAL COHEN UPPRäTTELS­E. Doreen Lawrence (t.h.), mamma till den mördade tonåringen Stephen Lawrence, och hans bror Stuart Laurence (t.v.) efter att de träffat dåvarande inrikesmin­ister Theresa May sommaren 2013. Efter medieavslö­janden om infiltratö­rspoliser, som...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland