Hufvudstadsbladet

Utländska valexperte­r gripna i Kenya

- Tt-afP-ReuteRs

Kenyansk polis har gripit en amerikansk expert på valdata, bara dagar före presidentv­alet. Även en kanadensis­k medborgare har gripits.

Den amerikansk­a ambassaden bekräftar att den amerikansk­a experten på politisk dataanalys – som arbetade tillsamman­s med opposition­en – har gripits, tillsamman­s med en kanadensis­k medborgare. De båda ska ha gripits i sin lägenhet på fredagen. De kommer att deporteras, skriver amerikansk­a ambassaden på Twitter.

Kenyas största opposition­spartier har sagt att ett av deras kontor i huvudstade­n Nairobi sökts igenom av polis på fredagen. Kenyansk tv rapportera­r att insatsen, enligt polisen, skedde för att opposition­en byggt upp ett eget rösträknin­gskontor.

Opinionsun­dersökning­ar inför tisdagens presidentv­al visar på jämnt lopp mellan president Uhuru Kenyatta och den främste opposition­sledaren Raila Odinga. Att valet ser ut att bli jämnt har fått många kenyaner att frukta att resultatet kommer att ifrågasätt­as, vilket kan leda till våldsamhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland