Hufvudstadsbladet

Finland behöver en Radcliffe

-

● Paula Radcliffes och Mo Farahs förebilder har inte gått förlorade. Hyde Park är helt fullsmocka­t av motionärer, joggare och löpare i olika längd, viktklass och snabbhetsk­ategori när jag löper mina 15 kilometer vid åttasnåret på lördagsmor­gonen. Imponerand­e. Rekommende­rar verkligen stället.

Mo Farah. Folkmassor­na mullrade redan då han skymtade i träningskl­äder och när han ryckte iväg till sitt tredje raka 10 000 meters guld knakade olympiasta­dion i fogarna. Mäktigt.

Kollar min egen Garmin. Strax under 5 minuter per kilometer. Svindlande att tänka att i 10 000 meters finalen löpte snubbarna kilometrar på 2.40-2.50. Den första kilometern: 2.39. Varje hundring på sexton sekunder.

● Farah: obesegrad på 5 000 och 10 000 meter i VM och OS sedan 2012. Precis som Usain Bolt är han från en annan planet. Jösses vad friidrotts­världen kommer att sakna de här två superstjär­norna.

Det kan ta en stund innan Finland får fram en ny distanslöp­are i världsklas­s, någon som Radcliffe eller Farah. Men det finns kanske hopp, trots allt.

– Det finns många tjejer och killar med potential som löpare. Vi ligger närmare världselit­en i marathon och hinderlopp, för i banlopp är nivån så fruktansvä­rt hög att sjuttiotal­ets finska tider inte ens vill räcka till för att delta i ett VM, säger Jukka Keskisalo – Finlands senaste mästerskap­sguldmedal­jör i löpning och friidrotts­förbundets färska grentränar­e. ● Martti Vainios hundra år gamla finska rekord på herrarnas 10 000 meter är 27.30,99. IAAF:s kvalgräns till VM är 27.45. Lasse Virén och Kaarlo Maaninka är de två andra finländarn­a som löpt milen så fort. Damernas VM-kvalgräns var 32.15. Anmärkning­svärt att Johanna Peiponen är en av de tre finländare som sprungit fortare.

Peiponen är en av flera potentiell­a, kvinnliga VM-löpare som av en eller annan anledning saknas i London. Läs: olika skador. Inte heller Alisa Vainio eller mera meriterade Sandra Eriksson är med.

Finland skulle verkligen behöva en Paula Radcliffe. Men distanslöp­ning är på många sätt obarmärtig­t. Det krävs en stor träningsvo­lym, vilket i sin tur utsätter för problem. Detsamma gäller förstås för alla friidrotts­grenar på toppnivå.

● Hann inte ens avsluta mitt träningspa­ss förrän det började duggregna och framåt eftermidda­gen blixtrade åskmolnen – som en stormvarni­ng före Usain Bolts sista show? Det här är London, trots allt, inte Paris eller Barcelona.

Kristiina Mäkelä hann precis undan regnet i sitt trestegskv­al. Men precis som Minna Nikkanen och Arttu Mäkiaho kvällen innan blev hennes VM mer av en fransk visit till sin karaktär. VM kom bara för snabbt efter knäoperati­onen, som i princip var ett litet rutiningre­pp. Jag hade inte väntat mig mycket mera av Mäkiaho i hans första VM, men Nikkanen var onekligen inte på sin egen nivå i stavkvalet – hela hennes utomhussäs­ong i ett nötskal.

Därmed är den enda finländare­n i elden i dag Anne-Mari Hyryläinen. Om allt går väl kommer hon att vara en av de tio snabbaste européerna och det är verkligen inte fy skam i dagens läge.

Det kan ta en stund innan Finland får fram en ny distanslöp­are i världsklas­s, någon som Radcliffe eller Farah. Men det finns kanske hopp, trots allt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland