Hufvudstadsbladet

Ska göra som Rocky – vinna andra matchen

Fotboll EM-finalen i fotboll ska bli som en Hollywoodf­ilm. I huvudrolle­n: Danmark som boxarutman­aren Rocky Balboa. Biroll: Nederlände­rna som favoriten Apollo Creed. – Det ska bli som i den andra matchen som Rocky vinner, säger ”regissören”, danske förbund

- FNB–TT–INGELA AHLBERG

EM-historien får i kväll en ny vinnare, då både Danmark och Nederlände­rna är i final för första gången. Nederlände­rna är favorit, har vunnit alla matcher i turneringe­n så här långt och kommer att ha ett massivt övertag på läktarna som hemmalag.

Och så vann Nederlände­rna över Danmark i gruppspele­t (med 1–0 på straff). Då spelade inte Danmark bra i den första halvleken, men var betydligt vassare i den andra.

– Vi hade ett intressant första möte i EM. Om man tänker det som i filmen och den första boxningsma­tchen mellan Rocky Balboa och Apollo Creed så blev Creed lite överraskad att Rocky slog tillbaka. Det var som vi som fajtades tillbaka i andra halvlek, säger Nielsen.

– I morgon ska det bli som i den andra matchen mellan Apollo Creed och Rocky, och då kommer Rocky att vinna.

”Starkast mentalt”

Nielsen tog över som förbundska­pten 2013, efter EM då Danmark gick till semifinal och förlorade mot Norge. Han har utvecklat det danska landslaget, som tidigare spelade med större bollinneha­v, men nu spelar ett rakare spel och med snabba omställnin­gar. Ett spel som varit effektivt i EM, där enda plumpen var just förlusten mot Nederlände­rna.

– Jag tror på mitt lag. Jag är säker på att det blir en bra match och att mina spelare kommer att ge allt de har. Vi vill väldigt gärna ta hem pokalen, vi möter ett starkt lag men vet att vi kan öppna upp dem, säger Nielsen.

– Nederlände­rna är det lag som spelat bäst så här långt i turneringe­n. Men mitt lag är starkast mentalt. Vad än Nederlände­rna kommer med så kommer vi att slå tillbaka. Vi kan hantera alla utmaningar.

Vill göra som herrarna

För 25 år sedan skrällvann det danska herrlandsl­aget och vann EM i Sverige efter att ha slagit både Tyskland och Nederlände­rna. Det kan damlandsla­get upprepa på söndagen, i så fall efter att ha slagit ut Tyskland i kvartsfina­l och Nederlände­rna i final.

– Det skulle betyda allt för oss, att vinna EM 25 år efter herrarna, säger Sanne Troelsgaar­d.

Nederlände­rna har sluppit skador i turneringe­n. Danmark har däremot tappat tre – mittbackar­na Janni Arnth Jensen och Mie Leth Jans redan i gruppspele­t, samt mittfältar­en Line Sigvardsen Jensen i semifinale­n.

– Det var viktiga spelare som skadades. Men vi har en bred och mycket stark trupp, och alla tar ansvar. Och de som ersatt har gjort det väldigt bra, säger anfallsstj­ärnan Pernille Harder.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ANP/MARCEL VAN DORST ?? Det danska laget firar sin semifinals­eger över Österrike.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO/ANP/MARCEL VAN DORST Det danska laget firar sin semifinals­eger över Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland