Hufvudstadsbladet

Sipiläs självranns­akan

- OLAV S. MELIN arbetar med samhälls- och medierelat­ioner på tankesmedj­an Magma.

● Ett ovanligt sommarteck­en i den finländska debatten är en minister som ersätter sin politiska retorik med en religiös.

För ett utspel i denna genre stod statsminis­ter Juha Sipilä vid laestadian­rörelsen Rauhan sanas sommarmöte i Karleby i juli. Han talade om det åttonde budordet, ”Du ska inte bära falskt vittnesbör­d mot din nästa”. Sipilä konstatera­de att riksdagsko­lleger medvetet vantolkar svar vid frågetimme­n. I världsligt språkbruk är det att ljuga, sade Sipilä och medgav att han själv brottas med tillämpnin­gen av budordet.

● Enligt teologisk ”vad är det”-förklaring handlar åttonde budet om vårt rykte. Med en rannsakand­e följdfråga. Hurdant är mitt eget renommé? Måhända har ett ord i Ordspråksb­oken 22:1 besvärat Juha Sipilä? ”Gott rykte är mer värt än stor rikedom, aktning bättre än silver och guld.”

Därav denna stilla undran. Har den uppmärksam­made skandalen inom Yle lämnat Sipilä oberörd?

Den började med att statsminis­tern överöste journalist­en Salla Vuorikoski med tiotals e-postmeddel­anden efter att Yle gått ut med en nyhet om hans eventuella jäv när regeringen fattade beslut om tilläggsfi­nansiering för det statsägda gruvbolage­t Terrafame.

Händelsen anmäldes till justitieka­nslern och i sitt utslag konstatera­de biträdande justitieka­nsler Risto Hiekkataip­ale att Sipilä handlat inom gränserna för yttrandefr­iheten och hans avsikt var inte att påverka Yles nyhetsförm­edling. Likväl anmärkte JK att Sipiläs förfarande inte stod i samklang med de krav som uppställts för statsminis­tern, eftersom myndighete­rna är skyldiga att trygga mediernas yttrandefr­ihet.

Den upprivande härvan som följde har dokumenter­ats i en bok, Ylegate, skriven av tre journalist­er som under uppmärksam­made former lämnade Yle. Boken är en skrämmande berättelse om varningar, krav, mörkläggni­ngar, hemlighåll­anden och skydd av ledande politiker.

Enligt skribenter­na har de journalist­iska principern­a ställts på ända. Ju högre uppsatt politiker, desto försiktiga­re måste man vara. Chefredakt­ören för finska Yles nyheter, Atte Jääskeläin­en, hade som mål att inte stöta sig med makthavarn­a. Så är också Yleisradio underställ­d riksdagen med ett politiskt tillsatt förvaltnin­gsråd som övervakand­e organ.

● Efter att opinionsnä­mnden för massmedier fällt Yle för att ha anpassat sin rapporteri­ng efter påtrycknin­gar från statsminis­tern var styrelsens förtroende för Jääskeläin­en förbrukat.

Professor Olli Mäenpää har i en utomståend­e utvärderin­g pekat på en otydlighet i ansvarsför­delningen, efterlyst en lagstiftni­ng om Yles oberoende och konstatera­t att beslutsfat­tandet motverkat syftet att trygga yttrandefr­iheten och mediernas oberoende.

En kuriositet i sammanhang­et är att detta gäller den finska nyhetsverk­samheten, och inte den svenska. Svenska Yle har levt upp till kraven på en fungerande yttrandefr­ihet.

Den handlar inte bara om rätten att uttrycka sin åsikt utan också om medborgarn­as rätt att få veta vad som sker.

Måhända har ett ord i Ordspråksb­oken 22:1 besvärat Juha Sipilä?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland