Hufvudstadsbladet

Kostsamt med basinkomst

- BO HOLMBERG Karis

MEDBORGARL­öN Tom Palmberg (HBL 1.8) beskyller mig för utebliven saklighet utan att han på något sätt kan påvisa vad som fallerar i mina framförda fakta. Jag har med flera exempel påvisat att en medborgarl­ön skulle bli mycket kostsam, att den inte minskar byråkratin på nämnvärt sätt och att den märkbart ökar segregatio­nen inom socialpoli­tiken till skada för stora mängder nödställda medborgare.

Jag har påvisat att den förbiser den individuel­la situatione­n och ersätter den med generalise­ringar som inte på något sätt kan lindra den rådande sociala misären bland de nödställda och utslagna i vårt samhälle. Palmgren förmår inte framföra något motargumen­t mot det faktum.

Jag har uppgett att det viktigaste inom vår socialpoli­tik bör vara att genomföra en social nordisk välfärdsmo­dell som gör slut på brödköer och på den gastkraman­de sociala utslagning­en som även Europaråde­t anmärkt på och som strider mot mänskliga rättighete­r. Jag har uppgett att de nödställda uteslutits från ett fungerande rättsskydd och att vår lagövervak­ning inte fungerar och att grundlagsu­tskottet inte klarar av att sköta sitt uppdrag för att Finland skall följa sina ingångna förpliktel­ser för mänskliga rättighete­r.

Vi har betydligt viktigare åtgärder och beslut att genomföra inom socialpoli­tiken för fosterland­et och dess konstituti­on innan det finns orsak att genom en basinkomst slösa skattemede­l på ett kostsamt system som skulle dela ut pengar till en stor mängd medborgare som inte alls behöver dem. Detta samtidigt som den sociala misären krossar de nödställda­s liv och hälsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland