Hufvudstadsbladet

Höga ämbeten, höga krav

-

Två höga juristämbe­ten i riket sköts just nu inte av sina ordinarie innehavare. Det är bekymmersa­mt i sig att justitieka­nslersämbe­tet väntar på att den utnämnde justitieka­nslern Tuomas Pöysti sitter ut vad man kanske ska kalla en distanseri­ngskur så att han efter årsskiftet ska kunna leda JK-ämbetet.

Men också riksåklaga­rämbetet leds av en biträdande chef sedan högsta chefen Matti Nissinen blivit föremål för rättslig prövning och är tjänstledi­g på egen begäran.

I sitt tidigare jobb som högsta tjänsteman för vårdreform­en underordna­de sig Pöysti en politisk styrning som förde vårdreform­en på kollisions­kurs med grundlagen.

Varför presidente­n utnämnde Pöysti och inte professor Veli-Pekka Viljanen får vi inte veta.

Viljanen skulle veterligen ha varit Justitiemi­nisteriets förslag, men presidente­ns utnämnings­rätt är ograverad. Någon regel som förutsätte­r en motivering existerar inte. Men det hade varit modernt och tilllåtet att förklara utnämninge­n. Presidente­n valde en formalisti­sk tystnad.

Fallet Pöysti känns besvärande på ett diffust sätt. Det är svårt att sätta fingret på vad i processen som känns vridet. ● Det ansågs tydligen nödvändigt att Pöysti inte genast tillträder. Och för en månad sedan drog han sig tillbaka från jobbet med vårdreform­en med den uttrycklig­a motivering­en att han som högsta lagövervak­are – justitieka­nsler – inte skulle tvingas utvärdera sitt eget arbete.

Men hur förändrar ett halvt års ”karantän” det läget? Allt i vårdreform­en skrivs väl inte om under sensommare­n och hösten? Pöystis intima relation till vårdreform­en kommer att prägla JK-ämbetet.

Förfarande­t kan tyvärr väcka misstanken att Pöysti hade en snitslad bana till ämbetet. Det är inte ovanligt i sig – men politiken kring vårdreform­en har varit lite väl krass också utan detta eventuella spår.

Fallet Nissinen är besvärande under större tydlighet. Han hade som häradsåkla­gare i Östra Finland aktivt sett till att man köpte ledarskaps­utbildning av ett företag där hans bror var styrelseor­dförande.

Som riksåklaga­re fortsatte han göra det – för att skapa ett bättre ledarskap. Han var säkert besjälad av den strävan.

Men riksåklaga­ren är en av rättsväsen­dets toppar. Där han satt borde han bättre än någon annan ha sett att när Nissinen köper av Nissinen och de två är bröder, ja då föreligger jäv så att det stänker om det (någon skulle kanske byta ut ä:et mot ett i).

● När Suomen Kuvalehti i vintras kom med nyheten att riksåklaga­ren hade blivit föremål för förundersö­kning framträdde en mycket öppen riksåklaga­re.

Han förklarade att han ”som jurist” borde ha insett att jäv uppstår.

Jag tycker illa om uttrycket ”som jurist” när det används i sammanhang där rena bondförnuf­tet ska leda rätt.

Riksåklaga­ren borde som chef ha insett att man inte inhandlar tjänster av en bror utan att man lägger upp det under maximal insyn, som inkluderar någon form av konkurrens­utsättning och ett minutiöst dokumenter­at jävsförfar­ande.

Riksåklaga­ren behandlar brottmål som är viktiga ur samhällets synvinkel. Ämbetet är central aktör när höga tjänstemän misstänks för brott i tjänsten.

Riksåklaga­ren är alltså en av dem som ska se till att den rättsliga hanteringe­n sköts så att allmänhete­n kan ha förtroende för rättsväsen­det.

Riksåklaga­rämbetet köpte åren 2007–2017 utbildning­stjänster av Nissinens brors företag för cirka 74 000 euro.

Nissinen hade som sagt blivit frälst av ledarskaps­utbildning­en.

Han hade insett vad alla chefer inte gör: Det är inte nog att högsta chefen går på utbildning. Det är lika viktigt att medaktörer­na i organisati­onen når samma insikter om det goda ledarskape­ts alla dimensione­r.

● Men utslaget på alla år handlade det om småsummor. Är det rimligt att riksåklaga­ren var föremål för en förundersö­kning?

I högsta grad. Fallet utreddes först under en lindrigare rubricerin­g där Nissinen misstänkte­s för oaktsamhet. Slarv, skulle vi icke-jurister kanske kalla det.

Justitieka­nslern får ta ställning till en skärpt rubricerin­g. Nissinen misstänks ha handlat med uppsåt. Han borde med andra ord ha insett att han handlade olagligt. Jag är inte jurist men finner den nya rubricerin­gen rimlig.

JK-ämbetet tar ställning till om Nissinen ska åtalas. Givet fallets principiel­la betydelse torde JK inte ha optionen att inte väcka åtal. Åtalsefter­gift kräver åtminstone en gedigen motivering.

En av de jurister som ska stå för ett värn mot korruption­en kan väl inte vara så förblindad – låt vara av ett slags utbildning­sidealism – att han inte ser vad rättsväsen­det utan att blinka kräver av andra?

Nissinen ansåg i vintras att han kan fortsätta i ämbetet eftersom han hade blivit klokare.

Men hur många chanser ska man ges på denna nivå? Han har handlat omdömeslös­t i en fråga där en första dagens juris studerande vet vad som är rätt och fel.

Ja, poängen är att man inte ens behöver vara jurist för att inse det.

Vad än justitieka­nslern beslutar måste det motiveras väl. Och om det blir åtal ställs samma krav på Högsta domstolen, där frågan i så fall landar.

Det är jurister på ledande positioner som ska se till att vi har en transparen­t förvaltnin­gskultur som inte väcker misstankar om att bäste bror har kanaler som andra inte har.

● Jag känner inte Matti Nissinen. Men det förefaller uppenbart att han har handlat med idealistis­ka motiv. Han ville sitt ämbetes bästa.

Men det är inte nog. De juridiska problemen i hans agerande är så uppenbara att det närmar sig det absurdisti­ska att det har kunnat ske.

Till detta kommer att det har avslöjats via en klagan av en privatpers­on.

Det ser inte bra ut ur rättsväsen­dets synvinkel – och det är den enda möjliga synvinkeln.

Vanliga dödliga kommer sällan undan med repliken ”jag är klokare nu”.

”När Suomen Kuvalehti i vintras kom med nyheten att riksåklaga­ren hade blivit föremål för förundersö­kning framträdde en mycket öppen

riksåklaga­re. Nissinen förklarade att han ’som jurist’

borde ha insett att jäv uppstår.

Jag tycker illa om uttrycket ’som jurist’ när det används i sammanhang där rena bondförnuf­tet ska leda rätt.” TORBJöRN KEVIN Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland