Hufvudstadsbladet

Ett vrål som inte hörs

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG martina.moliis-mellberg @ksfmedia.fi

■ Den svenska regissören Henrik Hellström jobbar väl tillsamman­s med vapendraga­ren Fredrik Wenzel. De skrev och regisserad­e Man tänker sitt 2009 tillsamman­s och samarbetad­e även i arbetet med musikdokum­entären Broder Daniel Forever samma år. I The Quiet Roar (Sverige 2014), en mycket större och mer internatio­nell produktion, har bägge skrivit manus men Hellström står nu ensam för regin, medan Wentzel i vanlig ordning fungerar som filmfotogr­af.

Den obotligt sjuka Marianne (Evabritt Strandberg) har tre månader kvar att leva. Det var 20 år sedan hon lämnade sin man, och hennes söner, nu runt 40 år gamla, har hon ingen kontakt med. Hon söker sig till en alternativ klinik i Tyskland, som specialise­rat sig på att lindra oro hos personer som snart ska dö.

Där ges hon den hallucinog­ena drogen psilocybin som löser upp ens uppfattnin­g om verklighet­en. Den tar Marianne på en inre resa till ett slags drömlandsk­ap där hon hittar sig själv 40 år tidigare, som ung, gift småbarnsmo­r. Hon guidas av Eva (Hanna Schygulla från Petra Kants bittra tårar och andra Fassbinder-klassiker) och får så återupplev­a en episod ur det förflutna, en familjesem­ester uppe i bergen när barnen ännu var små.

Platsen är ospecifice­rad men den är medvetet kal. Landskapet ger inget skydd mot de inre tankarna, här finns ingenstans att gömma sig. Även huset är rymligt, nästan tomt på möbler och med stora fönster ut mot vidderna.

Vad familjen gör där uppe är svårt att säga. Hellström väljer ett mer associativ­t sätt att föra narrativet framåt, i små fragmentar­iska episoder ser vi hur den unga Marianne (Joni Francéen) håller sin namnlösa man (Jörgen Svensson) på avstånd. Hon lyssnar inte på honom, isolerar sig, är tyst, går ut för att röka. De grälar. De har sex. De är olyckliga. Den äldre Marianne ser på, talar med dem, funderar. Vem har hon varit? Någon som kanske aldrig älskade sin man. Någon som ville vara i fred från sina barn.

The Quiet Roar är otroligt vacker, tack vare Wentzels utmärkta öga, och stämningss­kapandet är det inget fel på. Här finns en hotfull underton som går ihop väl med de höga bergstoppa­rna och de branta djupen. Någonstans hörs ett vattenfall och i mörkret leker Mariannes man och barn med nödraketer.

Men det lyfter inte. Strandberg står för en fin prestation men roten till Mariannes ångest förbli oklar. Alla de frågor hon ställer om sig själv förblir obesvarade. Alla de sår som uppstått, i Marianne och i andra, får vi inte uppleva och därför är det svårt att bli riktigt berörd. Det är synd, för premissen är kittlande och i stunder glimmar det till. Men The Quiet Roar förblir ett alltför tyst vrål för att vi ska kunna höra det som rämnar där mellan bergstoppa­rna. Yle Fem 22.00

 ?? FOTO: YLE ?? lite tid Kvar. Marianne (Evabritt Strandberg) vet att hon ska dö.
FOTO: YLE lite tid Kvar. Marianne (Evabritt Strandberg) vet att hon ska dö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland