Hufvudstadsbladet

Animation i skärgårdsm­iljö

- YLE

■ Det är sommar i skärgården Arkipellin­a. Men Krä (Hellen Willberg), en ungfågel med hjälteambi­tioner, märker att allt inte står rätt till. Iskalla dimmoln uppstår vid Klippön, där konstiga rör går ner i havet. Det är Herr Surpump (Tobias Zilliacus) och hans hantlangar­e Urdumpen (Mats Långbacka) som stjäl all värme ur havet. Dem tänker Krä stoppa!

Flundran Unda oroar sig för hur illa havsbottne­n mår. Friskt Ålgräs skulle behövas. Hon skickar upp bildbubblo­r om det till Krä, och till forskarupp­finnaren Ekolo (Johan Simberg). Samtidigt styr hjulångare­n Kasaflotta mot Arkipellin­a. Den musicerand­e familjen ombord vill hitta sin släkting Isola (Johanna Ringbom), som lär bota stumhet. Neppa (Alva Zilliacus), den minsta ungen ombord, kan nämligen inte prata.

Men Kasaflotta möts av iskall dimma och flygande pumpor, vänder häftigt om, och i villervall­an flyger lilla Neppa överbord! Hon räddas av Unda och Krä och landar på Potatisön. Där är hon nära att bli adopterad av de annars så ogästvänli­ga Potatisbrö­derna Kalle och Ville, men lockas i stället ut på farliga äventyr med Krä.

Hur ska det gå för Neppa? Hittar Kasaflotta­familjen sitt minsta barn? Kan Krä och Neppa stoppa Surpumpen och Urdumpen? Lär sig Neppa prata? Lyckas Unda väcka nytt liv i den döda havsbottne­n? Amfibborna sjunger om Ålgräs.

Lär känna Arkipellin­a-skärgården och följ med den spännande historien om hur Krä, Neppa och Unda räddar Arkipellin­a från den Konstiga Kölden! Det här är bara början.

För manus, design, animation och regi står Antonia Ringbom.

Programmet är en repris från januari 2017. Yle Fem 8.30, repris 17.20

 ??  ?? På väg. Den musicerand­e familjen styr mot Arkipellin­a. FOTO: ANTONIA
RINGBOM
På väg. Den musicerand­e familjen styr mot Arkipellin­a. FOTO: ANTONIA RINGBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland