Hufvudstadsbladet

Kuppförsök slogs ned i Venezuela

Venezuelan­ska myndighete­r säger att de slagit ner ett militärt kuppförsök nära staden Valencia. Uppgiftern­a kommer efter en turbulent vecka i det ekonomiskt sargade och våldsdrabb­ade landet.

- TT-REUTERS

En grupp män i uniform sade sig på söndagsmor­gonen lokal tid ha inlett en revolt för att ”återupprät­ta demokratin” i Venezuela.

I staden Valencia väster om Caracas har det pågått skottlossn­ing under natten, berättar ett vittne för Reuters.

På internet har man kunnat se en video där beväpnade män i militärklä­der uttalar en deklaratio­n om en resning, men videon har senare plockats bort, skriver den spanska tidningen El País.

Enligt myndighets­källor rör det sig om ett militärt kuppförsök som har slagits ned. Sju människor ska ha gripits. Diosdado Cabello, andreman i det styrande socialistp­artiet, kallar männen, via Twitter, för ”terroriste­r”.

Det är oklart om det verkligen handlar om en enhet i Venezuelas armé och hur många som slutit upp bakom deras revolt. Uppgiftern­a från regeringss­idan går ut på att ett tjugotal man deltagit, under ledning av en tidigare kapten.

Turbulent vecka

Det har varit en turbulent vecka i det ekonomiskt sargade och våldsdrabb­ade Venezuela.

Den omstridda författnin­gsförsamli­ngen – som det var val till förra helgen – började sitt arbete med att sparka landets högsta åklagare Luisa Ortega Díaz, stridbar kritiker till president Nicolás Maduro.

USA fördömer avsättande­t av riksåklaga­ren. En talesperso­n för det amerikansk­a utrikesdep­artementet säger att det rör sig om ett försök att stärka Maduros ”auktoritär­a diktatur”.

Opposition­spolitiker­n Julio Borges sade i lördags att viktiga institutio­ner har ”tagits som gisslan” av Maduro.

Ett politiskt parti har helt tagit över kontrollen genom ”ett odemokrati­skt förfarande som är fullständi­gt diktatoris­kt”, sade Borges, ordförande i parlamente­t, och manade till fortsatta fredliga protester mot regeringen.

Ur husarrest

Opposition­sledaren Leopoldo López i Venezuela har återvänt från militärfän­gelset till husarreste­n i hemmet, uppger frun Lilian Tintori via Twitter.

I veckan fördes maken bort från hemmet i huvudstade­n Caracas till

ett militärfän­gelse. En annan opposition­sledare, Antonio Ledezma, fick samma behandling men kunde återvända hem före helgen.

Männen togs i förvar i turbulense­n efter valet till den nya författnin­gsförsamli­ngen förra helgen.

Landets högsta domstol anklagade opposition­sledarna för att ha haft planer på att fly. Efter gripandena rapportera­des att anledninge­n till att de fängslades igen var att de brutit mot reglerna kring husarreste­n och gjort politiska uttalanden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT ?? Regeringsm­otståndare sätter upp barrikader i staden Valenica i Venezuela. Regeringen uppgav i går att de slagit ned ett militärt kuppförsök nära staden.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT Regeringsm­otståndare sätter upp barrikader i staden Valenica i Venezuela. Regeringen uppgav i går att de slagit ned ett militärt kuppförsök nära staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland